Doetinchem in 2025
Verder werken aan groei, een sociale basis en aan een aantrekkelijke leefomgeving. Gemeente Doetinchem beschikt over een goede financiële basis. Dat heeft vooral te maken met ons behoedzame financiële beleid. Dit beleid stelt ons in staat om nog te kunnen investeren. Daar gaan we in 2025 dan ook mee verder. Denk bijvoorbeeld aan het versterken van de spoorzone, het vergroten van de aantrekkelijkheid van de binnenstad en het verder bouwen aan een stevige sociale basis in dorpen, wijken en buurten.
Henk Bulten, wethouder financiën: “We zijn ambitieus in Doetinchem. Het is mooi te zien dat onze ambities in de landelijke en provinciale politiek onderstreept worden. Denk aan subsidies die we binnenhalen, maar ook aan de organisatie van Koningsdag. Tegelijkertijd houden we een scherp oog voor onze sociale basis en de veerkracht in onze samenleving. We blijven met grote uitdagingen te maken houden. Zo wordt de arbeidsmarkt steeds krapper en blijven we werken aan de bestaanszekerheid en gezondheid van inwoners. Daarbij ligt er druk op de fysieke ruimte om de vraag naar woningen, energieopwekking, bedrijvigheid, mobiliteit en groen in balans te houden of te brengen. Aan ons om die balans ook in 2025 te bewaken.”
Stip op de horizon: Doetinchem 2036
We investeren in Doetinchem met het oog op de toekomst en dus denken we vooruit. De spoorzone is een belangrijk project in het verwezenlijken van onze doelstellingen. In 2025 werken we samen met de omgeving aan het masterplan spoorzone. En, starten we met de ontwikkeling van onder andere de Laborijnlocatie. Daarnaast maken we werk van ons mobiliteitsplan om onze bereikbaarheid te vergroten. Op de bedrijventerreinen gaat een gebiedsmakelaar samen met het bedrijfsleven aan de slag om de beschikbare ruimte optimaal te benutten. Ook zoeken we mogelijkheden om bedrijvenlocaties uit te breiden.
Sociale en veerkrachtige samenleving
Samen groeien, gewoon doen. Onder die titel stelden we dit jaar het beleidskader sociaal domein vast. Vanuit dit kader werken we aan verschillende opgaven. We richten ons op een sociale en veerkrachtige samenleving door werk te maken van bestaanszekerheid voor inwoners. We zetten extra middelen in om eenzaamheid tegen te gaan en de sociale basis in buurten en wijken te versterken. Onze jongeren krijgen speciale aandacht. Hen kansrijk laten opgroeien en de kans geven te leren en zich te ontwikkelen is van groot belang. Dat blijft in 2025 een belangrijk speerpunt. Én, we gaan aan de slag met de uitwerking van onze cultuurvisie.
Aantrekkelijke, gezonde en duurzame leefomgeving
Onze omgeving moet goed voorbereid zijn op de toekomst. Dat betekent dat we inzetten op een duurzame woningvoorraad, mobiliteit, circulariteit, water en groen. De groei van de stad Doetinchem maakt het noodzakelijk om te investeren in een betere centrumring, niet alleen voor de verkeersdoorstroming maar ook vanuit het oogpunt van veiligheid en een gezonde leefomgeving. Ook zetten we in op meer 30km zones in de wijken en dorpen en verbetering van het openbaar vervoer. We zetten structureel in op groen: meer bomen, meer groen en minder stenen.
Genoeg financiële reserves maar geen reden om de vlag uit te hangen
Onze gemeente staat er op financieel gebied nog goed voor. Toch is waakzaamheid geboden. De algemene uitkering uit het gemeentefonds wordt de komende jaren minder, wat betekent dat we fors minder geld krijgen van het Rijk voor de taken die we moeten uitvoeren. Dit betekent dat we op verschillende posten in onze begroting uit onze eigen middelen moeten bijspringen om deze taken te kunnen blijven uitvoeren. We zullen dus creatief moeten blijven in het vinden van subsidies en voorzichtig blijven met het inzetten van onze incidentele middelen.