Doetinchem herdenkt en viert

Logo Doetinchem herdenkt en viert

Van 19 maart tot en met 5 mei wordt op verschillende momenten intensief stilgestaan bij de Tweede Wereldoorlog. De nadruk ligt daarbij op de laatste weken voor de bevrijding van Doetinchem.

Nederland is op 4 mei twee minuten stil. We herdenken alle Nederlandse burgers en militairen die sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties en vredesoperaties. Op 5 mei vieren we de bevrijding van Nederland in 1945. 

Programma 4 mei

Doetinchem

Om 18.40 uur begint de herdenkingsbijeenkomst in de Catharinakerk. De herdenking is live te volgen via kerkdienstgemist.nl. Na een welkom van ceremoniemeester Rob Janssens start de voordracht door de heer Mart de Kruif, generaal buiten dienst. Kinderburgemeester Maud van der Aart leest een gedicht voor.

Tijdens de herdenking hoort u de Drum- en Showfanfare DES en het koor Abbey Wednesday. Gemeentesecretaris Gerben Karssenberg is ook aanwezig.

Om 19.20 uur trekt de stille tocht vanaf de Catharinakerk langs het Joods Monument in de Boliestraat naar het Mark Tennantplantsoen. Begeleid door drumformatie o.l.v. Patrice van Schie. Daar houdt burgemeester Mark Boumans een toespraak. Na de 2 minuten stilte om 20.00 uur is bij het monument in het Mark Tennantplantsoen een kranslegging. Vanaf 20.30 uur is er koffie en thee in de Catharinakerk

4 mei Herdenkingsconcert door Symfonisch Blaasorkest Gaanderen

Om 21.00 uur geeft Symfonisch Blaasorkest Gaanderen een bijzonder concert in de Catharinakerk. Onder leiding van dirigent Joop Boerstoel laat het orkest (65 leden) een gevarieerd programma horen. Het programma is speciaal voor de viering van 80 jaar vrijheid gemaakt. Solist is de jonge en zeer getalenteerde sopraan Emma Ebbers uit Gaanderen. U hoort haar in het Pie Jesu uit het Requiem van Gabriel Fauré, Ode aan de Vrijheid van de Nederlandse componist Carl Wittrock en het indrukwekkende thema uit Band of Brothers van Michael Kamen.

Het concert sluit aan op de kranslegging in het Mark Tennantplantsoen. De entree is vrij, maar vol=vol. Wij verwachten dat de er veel bezoekers zijn.

Wehl

Vanaf 18.15 uur openen de deuren van het Koningin Beatrixcentrum. De herdenking start om 18.30 uur met een openingslied, uitgevoerd door het koor One More Voice en muziekvereniging AMDG. Vervolgens zal wethouder Ingrid Lambregts een herdenkingswoord uitspreken. Hierna hoort u verschillende toespraken en muziek. Om 19.50 uur vertrekt de stille tocht naar het oorlogsmonument. Na de kranslegging is het om 20.00 uur twee minuten stil. Wethouder Rosa Giesen is ook aanwezig.

Gaanderen

Om 18.45 uur start de herdenkingsdienst in sporthal de Pol. Na het welkomstwoord van het Oranje Comité Gaanderen zijn er bijdragen van een gemengd koor. Om 19.17 uur vertrekt de stille tocht naar het oorlogsmonument. Daar zal de voorzitter van het Oranje Comité Gaanderen opnieuw een welkomstwoord uitspreken, gevolgd door een toespraak van wethouder Robbert Hummelink. Bij het oorlogsmonument zijn ook de krans- en bloemlegging en de 2 minuten stilte. Wethouder Rens Steintjes is ook aanwezig.

Herdenking bombardementen maart

De stad werd op 19 maart 1945 om tien over half negen 's morgens getroffen door een eerste bombardement door Britse vliegtuigen. Eerst werd de nieuwe Nemaho-fabriek gebombardeerd die dienst deed als reparatiewerkplaats voor Duitse voertuigen. Ook werden 2 panden in de Waterstraat getroffen. Vermoed wordt dat de geallieerden het op het luchtafweergeschut op de Molenberg hadden gemunt. 

Twee dagen later, op 21 maart, om vijf voor vijf 's middags, was het wederom raak. Opnieuw troffen geallieerde bommen de Doetinchemse binnenstad. De Catharinakerk vatte vlam en de toren stortte in. Ook vielen er bommen op de hoek van de Terborgseweg en de Wilhelminastraat. Het noodhospitaal dat in een kweekschool was ingericht werd getroffen en ook de brandweerkazerne werd verwoest, waardoor de vlammen in de brandende binnenstad vrij spel kregen.

Weer twee dagen later, op vrijdag 23 maart, 's avonds om half zes, vielen er opnieuw geallieerde bommen, onder meer in de Grutstraat en bij de verkeersbrug.

In totaal vielen er alleen al door deze bombardementen 152 dodelijke slachtoffers. De binnenstad lag in puin.

Kerkklokken luiden

Op deze momenten, 19 maart om 8.40 uur, 21 maart om 16.55 uur en 23 maart om 17.30 uur, luiden alle kerkklokken ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

Bombardementen Doetinchem
Foto uit collectie Jan Massink, vrijgegeven door Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers

Programma herdenking bombardementen vrijdag 21 maart 2025

De herdenking wordt gehouden in de Catharinakerk.

16:40 uur

  • Inloop
  • Shade of Grey - Kevin Houben: Caroline Kluitman en Boris Jansen op saxofoon
  • Sonatina uit de cantate ‘Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit’ door het blokfluitensemble Flierefluit
  • Duet - Mozart door Willem Peters en Boris Jansen op saxofoon
  • Schindler’s List door het dwarsfluitensemble

16:55 uur

  • Kerkklokken luiden twee minuten
  • Choralen uit de Matthäus Passion (BWV244) Befiehl du Deine Wege en O Haupt, voll Blut und Wunden door het blokfluitensemble Flierefluit
  • Openingswoord door Esther Ruesen
  • Kinderburgemeester Maud van der Aart steekt kaarsen aan
  • Welkom door burgemeester Mark Boumans
  • Fragmenten uit de documentaire Waarom met Henk Noppert
  • Interview met Henk Luesink door Esther Ruesen
  • Beelden van verwoeste Duitse steden
  • En Bateau - Claude Debussy gespeeld door Elin en Pepijn van Leeuwen, Quatre mains op piano
  • Project Vrijheid onder de voet
  • Interview jongeren door Esther Ruesen
  • De fatale vlucht, fragmenten uit een documentaire over de vlucht met een Dakota over Doetinchem
  • Toespraak burgemeester Peter Hinze van Emmerich
  • Bloemlegging door burgemeester Boumans en burgemeester Hinze
  • Canon in D-majeur - Johann Pachelbel, gespeeld door het vioolensemble met pianobegeleiding van Justin van Acken
  • We’ll Meet Again - Vera Lynn, gespeeld door het dwarsfluitensemble
  • 1 minuut stilte
  • Toespraak gedeputeerde Peter Drenth
  • Beelden van de families Vriezelaar en Beudeker, welke zwaar zijn getroffen in de oorlog
  • Poppeia Berden speelt op orgel Herzlich tut mich verlangen van Johannes Brahms

18:00 uur

  • Afsluiting

5 mei: Bevrijdingsfestival Simonsplein

Intocht estafettelopers met bevrijdingsvuur

Voor de 4e keer op rij komt het bevrijdingsvuur vanuit Wageningen op 4 mei ook naar Doetinchem. Dit jaar in samenwerking met Atletiekvereniging Argo. De Doetinchemse estafetteloopgroep start in de nacht van 4 op 5 mei. De groep, bestaande uit zowel hardlopers als wandelaars, brengt het vuur naar het Simonsplein. In totaal leggen ze 75 kilometer af. Op verschillende locaties is het mogelijk om de laatste 10 of 15 km mee te rennen of wandelen. Het bevrijdingsvuur komt op 5 mei rond 10.45 uur aan. Wethouder Robbert Hummelink onthaalt de loopgroep. Wil je meer weten over de estafetteloop? Bezoek dan argoatletiek.nl voor meer informatie.

Programma Bevrijdingsdag

Het programma sluit aan bij het landelijke thema van het comité 4 en 5 mei: Geboren in oorlog, de herinneringen opdat wij niet vergeten! Om 11.00 uur opent wethouder Robbert Hummelink het programma. Daarna volgen verschillende sprekers en muziekoptredens. Verschillende lokale inwoners komen aan het woord en vertellen hoe de oorlog hun jeugd heeft beïnvloed. Een veteraan vertelt over de blijvende impact van de oorlog op zijn leven. Het geheel wordt muzikaal ondersteund door popkoor A Sign of Friendship en Irene van der Aart met haar vrijheidslied 'Ode aan de Vrijheid'.

Vrijheidsmaaltijd

Op het Simonsplein is een vrijheidsmaaltijd. Gasten ontmoeten elkaar aan de eettafel, waarbij ze vrijheid en onvrijheid bespreken. Dit is alleen voor genodigden.

Bevrijdingsfestival met muziek

Vanaf 14.00 uur is iedereen welkom op het Simonsplein en kunt u genieten van verschillende muziekoptredens.

Veteranen Oost-Nederland op het Simonsplein

Op Bevrijdingsdag nodigen wij u ook uit om kennis te maken met de Veteranen van Oost-Nederland en het Veteranen Ontmoetingscentrum. Zij staan met een stand op het Simonsplein. Dit biedt een kans om te ontdekken waar de Stichting Veteranen Oost Nederland voor staat en wat de stichting doet voor hun achterban. Zij hopen u daar te ontmoeten!
 

Viering van 80 jaar vrijheid in Doetinchem

Logo 80 jaar vrijheid.

Dit jaar vieren we in Doetinchem 80 jaar vrijheid. Lokale organisaties en ondernemers, die samen het Comité Doetinchem Herdenkt & Viert vormen, organiseren activiteiten om deze gebeurtenis te herdenken en te vieren. Dit hele jaar zijn er tentoonstellingen, lezingen, muziekoptredens en wandeltochten.

Bekijk het hele overzicht van alle activiteiten via vvvdoetinchem.nl/80-jaar-vrijheid.

Stichting Doetinchem Herdenkt

In maart 2018 is de Stichting Doetinchem Herdenkt (SDH) opgericht. Doel van de stichting is om in de gemeente Doetinchem de herinnering van de Tweede Wereldoorlog levend te houden. SDH wil dat onder meer bereiken door verhalen vast te leggen en door te geven aan toekomstige generaties.

Tevens organiseert SDH herdenkingen en activiteiten al dan niet in samenwerking met gemeente of andere organisaties. SDH is bijvoorbeeld vertegenwoordigd in het Comité Doetinchem Herdenkt & Viert.

Meer weten? Ga naar Doetinchem herdenkt of neem contact op met de stichting via info@doetinchemherdenkt.nl.

Comité Doetinchem herdenkt en viert

Het comité is een samenwerkingsverband van verschillende organisaties en particuliere initiatieven die tot doel hebben de herinnering aan de strijd voor onze vrijheid en de offers die daarvoor gebracht zijn levend te houden.

Doetinchem, Gaanderen en Wehl zijn in de Tweede Wereldoorlog zwaar getroffen. Vooral de bombardementen op 19, 21 en 23 maart 1945 op Doetinchem hebben diepe wonden geslagen: er vielen talloze slachtoffers en een groot deel van de stad lag in puin.

Eerder, op 26 maart 1943 loste een Britse neerstortende bommenwerper al haar dodelijke lading op Gaanderen. Hierbij vielen elf dodelijke slachtoffers. Ook twee piloten kwamen om.

Bevrijding

Na vijf jaar strijd en bezetting werd Doetinchem op 2 april 1945 bevrijd. Het zou tot mei 1945 duren voor heel Nederland werd bevrijd. Jaarlijks herdenken we in ons land op 4 mei de slachtoffers, op 5 mei vieren we de bevrijding.

Naast deze nationale herdenking en viering staan we in Doetinchem ook op die andere in ons collectieve geheugen opgeslagen data stil, bij de gebeurtenissen in die Tweede Wereldoorlog. We herdenken de slachtoffers en vieren de vrijheid. Niet alleen nationaal, maar ook lokaal.

Het ‘Comité Doetinchem herdenkt en viert’ zorgt voor onderlinge afstemming van alle verschillende initiatieven en komt jaarlijks met één gezamenlijk programma. Hiervoor brengt het comité een gezamenlijke programmagids uit, maakt dit zichtbaar op een gezamenlijke ´Doetinchem herdenkt en viert´ – pagina op internet en zorgt voor één gezamenlijk handzaam overzicht richting pers.

De woordvoering over de verschillende programmaonderdelen blijft bij de initiatiefnemers van die onderdelen.

Heeft u gevonden wat u zocht?