Archeologie en cultuurhistorie
Cultuurhistorie levert een belangrijke bijdrage aan het karakter van onze omgeving, en daarmee aan onze identiteit. De huidige positie van Doetinchem als centrumstad van de regio kan niet begrepen worden zonder terug te kijken naar de rijke en gevarieerde geschiedenis van de stad. Cultuurhistorie neemt een vanzelfsprekende plaats in bij ruimtelijke ontwikkelingen. Deze worden verbonden met de geschiedenis boven en onder de grond. Er wordt ingezet op behoud door ontwikkeling, op herbestemming en op restauratie en duurzaamheid.
Speerpunten
De gemeente Doetinchem is trots op haar cultuurhistorie en wil dat ook laten zien. In de nota Continuïteit in Karakter Cultuurhistorie Doetinchem (pdf, 8.5 MB) zijn vijf belangrijke thema’s met bijbehorende ambities opgenomen.
- Krimp, leegstand en herbestemming. Bij leegstaande monumenten is herbestemming uitgangspunt. Bij leegstand van overig erfgoed wordt de keuze voor herbestemming of (gedeeltelijke) sloop naast de cultuurhistorische waarde mede bepaald door de maatschappelijke-, bouwtechnische- en omgevingswaarde.
- Duurzaamheid en innovatie. Met respect voor de cultuurhistorische waarden van de gebouwen stimuleren wij energiebesparing en de toepassing van alternatieve energiebronnen.
- Instandhouding. Wij willen waardevol cultuurhistorisch erfgoed blijvend in stand houden, beschermen en verval voorkomen.
- Kennis vergroten en uitwisselen. De kennis over de cultuurhistorie van Doetinchem vergroten, delen en inzichtelijk maken voor een breed publiek vinden wij belangrijk.
- Leefomgeving en participatie. Wij willen het besef en de waardering voor cultuurhistorie in Doetinchem vergroten, en maken cultuurhistorisch erfgoed zo veel mogelijk zichtbaar en beleefbaar in de openbare ruimte.
Er is veel specialistisch onderzoek gedaan naar de cultuurhistorische waarden van stad, dorpen en buitengebied.
Voor meer informatie over de cultuurhistorie van Doetinchem kunt u een e-mail sturen naar gemeente@doetinchem.nl.