Gemeente Doetinchem opent tentoonstelling en maakt bekend: ‘Wij zijn regenbooggemeente’

Tijdens de stadsfeesten op vrijdag 30 augustus opende gemeente Doetinchem een bijzondere tentoonstelling in de openbare ruimte tussen de bioscoop en het Amphion theater: ‘Oud Roze’. Deze tentoonstelling gaat over de ervaringen van de eerste homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen (LHBTIQ+) die openlijk voor hun geaardheid uit durfden te komen. Gemeente Doetinchem maakte van dit toepasselijke moment gebruik om ook iets anders kenbaar te maken: Doetinchem is vanaf nu regenbooggemeente.

Het zijn van een regenbooggemeente betekent dat we actief beleid hebben op de acceptatie van de LHBTIQ+ gemeenschap. Aan de hand van onze uitvoeringsagenda ‘Divers in Doetinchem’ richten we ons op verschillende doelen, waaronder de acceptatie van LHBTIQ+ personen. Zo steunen we het inclusieve podium tijdens het Doetinchems Stadsfeest, hebben we een projectgroep ‘Diversiteit en Inclusie’ opgericht, doen we mee aan Achterhoek Pride en bieden we ruimte aan initiatieven als ‘Oud Roze’.

Tentoonstelling Oud Roze

Oud Roze is een project van fotograaf Ernst Coppejans in samenwerking met stichting Open mind. De tentoonstelling staat stil bij de ervaringen van de eerste LHBTIQ+ personen die openlijk voor hun geaardheid uit durfden te komen. Dankzij deze generatie (70+) die de homo-emancipatie tot stand bracht, heeft de huidige LHBTIQ+ gemeenschap een vrijheid die allesbehalve vanzelfsprekend is en die actief moet worden onderhouden.

Belangrijk om aandacht voor te blijven vragen

Dat gemeente Doetinchem regenbooggemeente is geworden is een belangrijke stap. Jorik Huizinga, wethouder inclusie en diversiteit: ‘Voor veel inwoners is het gelukkig vanzelfsprekend dat iedereen hier welkom is en iedereen mag zijn wie die wil zijn. Toch krijgt de LHBTIQ+ gemeenschap nog te vaak te maken met discriminatie en pestgedrag. Of, in extreme gevallen zelfs met geweld. Door hier actief over in gesprek te gaan en te blijven, werken we aan meer acceptatie. Door ons uit te roepen tot regenbooggemeente stralen we uit dat iedereen welkom is in gemeente Doetinchem. Ongeacht seksuele gerichtheid moet iedereen zich hier fijn en veilig kunnen voelen. Daar maken we ons hard voor.’