Rijk stelt 2,5 miljoen beschikbaar voor verbeteren verouderde woningen (Volkshuisvestingsfonds)

Gemeente Doetinchem kreeg in mei een bijdrage van bijna € 2,5 miljoen uit het Volkshuisvestingsfonds. Dit Volkshuisvestingsfonds, een regeling van het Rijk, is bedoeld voor het verbeteren van kwetsbare wijken in Nederland. In deze wijken staat de kwaliteit van de woningen en de leefomgeving onder druk. Gemeenten kunnen het geld uit dit fonds gebruiken om de woningvoorraad van inwoners in deze gebieden te verbeteren, zodat de leefbaarheid en de veiligheid daar toeneemt.

Wij deden een aanvraag voor particuliere woningen in Doetinchem-Noord. Het gaat dan om de buurten De Happert-Leerinkstraat, De IJkenberg en De Bezelhorst. Ingrid Lambregts, wethouder wonen: “Ons doel is om de buurten te versterken en aantrekkelijker te maken. We zetten namelijk niet alleen in op verbetering van woningen, maar ook op het verbeteren en vergroenen van de openbare ruimte, leefbaarheid en veiligheid. Dat bevordert het woonplezier van onze inwoners. Daarom vind ik dit zo’n belangrijk project.”

Fonds is steun in de rug bij verbeteren eigen woning

De bijdrage uit Volkshuisvestingsfonds is vooral bestemd voor financiële ondersteuning voor woningeigenaren met de laagste inkomens. Voor deze woningeigenaren gaan wij een subsidieregeling opzetten, waaruit zij een flink deel van de woningverbetering gesubsidieerd krijgen. Het gaat hierbij vooral om verduurzamingsmaatregelen (woningisolatie, HR++-glas, triple glas in nieuwe kozijnen). Het project start in januari 2025 en loopt door tot eind 2033. We pakken het stapsgewijs aan, waarbij telkens een ander deel van de buurt aan bod komt. 

Doel is om ongeveer 350 woningen te verbeteren

Veel van de woningen uit het gebied zijn gebouwd in de jaren ‘50, ‘60 en ‘70 van de vorige eeuw. Uitgangspunt is dat de woningeigenaren zelf ongeveer een kwart van de kosten betalen. De middelen uit het volkshuisvestingsfonds reserveren we voor de laagste inkomensgroepen. Woningeigenaren met een iets hoger inkomen nemen we mee in het project door ze op andere subsidiemogelijkheden te wijzen.

Ook verbeteringen openbare ruimte

We willen het geld ook gebruiken om de woon- en leefomgeving van de buurt te versterken. Zo bestaat in deze buurten in Doetinchem-Noord het risico op wateroverlast bij extreme neerslag. In De Happert-Leerinkstraat starten we daarom als eerste een project om wateroverlast met klimaatadaptieve maatregelen zo veel mogelijk te voorkomen. Een deel van deze klimaatmaatregelen (tegengaan hittestress, verbetering afwatering, vergroening) en andere investeringen in de openbare ruimte betalen we uit het Volkshuisvestingsfonds.