‘In de spoorzone doen we het net even anders’

De spoorzone is de grootste ruimtelijke ontwikkeling in lange tijd in gemeente Doetinchem. Lege kavels en gedateerde gebouwen veranderen we tot bruisende stukken stad. Een gebied waarin we werken, wonen, leren en verblijven met elkaar combineren. Er is in dit gebied plek voor nieuwe woonvormen, meer bedrijvigheid, verbeterde mobiliteit en vormen van onderwijs. We richten de spoorzone in op een manier waardoor spontane ontmoetingen kunnen plaatsvinden tussen verschillende groepen. We maken van de spoorzone een nieuw stuk stad waarin we het net even anders doen.

Wethouder Ingrid Lambregts: “De ontwikkeling die we in de spoorzone voor ogen hebben, is er een waar we als stad en als gemeente trots op mogen zijn. We voegen niet klakkeloos woningen of voorzieningen toe. We kijken naar de eigenschappen van het gebied. Waar is ruimte voor en hoe zorgen we dat nieuwe functies de bestaande niet in de weg zitten? Denk daarbij aan gecombineerde en betaalbare woonvormen met ruimte voor ondernemen, leren en ontmoeten. Door er met een andere bril naar te kijken, komen we tot betere en creatieve uitwerkingen. Het is niet voor niets dat het Rijk nu al zo’n 6,5 miljoen euro beschikbaar heeft gesteld voor de ontwikkeling; de potentie is overduidelijk zichtbaar!”

Net even anders

De spoorzone is een groot gebied waarin we veel kansen zien. Kansen voor studenten, starters, ondernemers, reizigers, ouderen en vele anderen. De spoorzone biedt ons een uitgelezen kans om dingen net even anders te doen; meer toekomstgericht. Dat betekent bijvoorbeeld een hoge ambitie wanneer het gaat om duurzaamheid en mobiliteit. Zo komen er in de spoorzone verschillende parkeer-/verkeershubs. Deze hubs zijn eenvoudig te bereiken met de auto en hebben voldoende parkeerruimte. Niet op een groot bestraat terrein, maar in een gebouwde voorziening. Dat bespaart niet alleen waardevolle ruimte, maar zier er ook fraaier uit.

We kijken ook met een frisse blik naar opvang en integratie van asielzoekers. Daarin kiezen we voor een woongemeenschap waar kansrijke asielzoekers op kleine schaal samenwonen met sociale huurders. Zo ontstaan ontmoetingen die voor iedereen waardevol zijn. We geloven in de kracht van het samenbrengen van mensen met verschillende achtergronden. De spoorzone is een gebied waarin we dat mogelijk maken. Daarmee wordt dit gebied een wijk van de toekomst.

Een ander voorbeeld van ‘net even anders’ is de snelheid waarmee we bouwen. De woningnood is nú. Dat betekent dat er op korte termijn woningen moeten komen. Daarom bouwen we veel prefab woningen. Dat zijn woningen die grotendeels in de fabriek worden gemaakt en die snel geplaatst kunnen worden. De kwaliteit van deze woningen is goed, zodat het niet ten koste gaat van de uitstraling. We willen minimaal 300 van deze woningen plaatsen. Het doel is om de eerste van deze woningen in 2026 te realiseren.

Op korte termijn ontwikkelingen zichtbaar 

Afgelopen tijd hebben we veel energie gestoken in het opstellen van een visie voor het gebied. In verschillende gebiedscafés met inwoners, ondernemers en partners dachten we na over de spoorzone van de toekomst. De ideeën die zijn opgehaald, hebben we vastgelegd in de structuurschets. We gaan die plannen nu verder uitwerken. De spoorzone is een groot gebied en niet alles is van vandaag op morgen klaar. Er zijn ook al bouwplannen voor de korte termijn. Bijvoorbeeld met de lege kavel recht voor het station. Datzelfde geldt voor de locatie van Laborijn. Daar wil Laborijn nieuw gaan bouwen op een klein deel van hun kavel. De rest van hun perceel komt daardoor vrij voor herontwikkeling.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de spoorzone? Ga dan naar doetinchem.nl/spoorzone. Op onze website en via de gemeentepagina in het Doetinchems Vizier houden we u op de hoogte van de verschillende ontwikkelingen in het gebied.