Spoorzone
‘Een bruisende spoorzone als toegangspoort van Doetinchem waarin functies elkaar versterken’. Hoe mooi klinkt dat? Samen met inwoners en belangrijke partners in het gebied werken we verder aan de gebiedsontwikkeling spoorzone Doetinchem. Op deze pagina leest u meer over deze gebiedsontwikkeling.
Een visie door en voor inwoners en ondernemers
De spoorzone Doetinchem, het visitekaartje van de stad en regio, waar we wonen, werken, leren én mobiliteit op een goede manier combineren. Met nieuwe en aantrekkelijke stedelijke woon-werkmilieus, op steenworp afstand van doorgaande wegen, de binnenstad en de Oude IJssel. Een unieke kans voor onze stad en regio om zich te blijven ontwikkelen als aantrekkelijke en levendige stad.
De spoorzone Doetinchem is een gebiedsontwikkeling van de lange adem die we samen met onze inwoners en bedrijven vormgeven. Afgelopen periode hebben we gewerkt aan een visie voor het gebied. Deze visie heeft intussen op basis van vele gesprekken met inwoners, ondernemers, stakeholders en andere betrokkenen vorm gekregen in de structuurschets.
Structuurschets Spoorzone Doetinchem
De gemeenteraad stemde op 21 december 2023 in met de visie op de spoorzone. Deze visie noemen we de ‘structuurschets’. De structuurschets en de samenvatting van de structuurschets kunt u lezen op de pagina Spoorzone Doetinchem, samenvatting van de structuurschets.
De structuurschets geeft een eerste samenhangend beeld (visie) van wat we in de toekomst van het gebied kunnen verwachten. De structuurschets is op basis van vele gesprekken met inwoners, ondernemers, stakeholders en andere betrokkenen vormgegeven. In een uitklapveld hieronder kunt u meer lezen over de totstandkoming van de structuurschets én kunt u alvast enkele sfeerbeelden uit de structuurschets bekijken.
We bouwen verder op basis van de vastgestelde structuurschets
Komend jaar gaan we verder met de stap masterplan en ontwikkelstrategie. Het masterplan biedt nadrukkelijk ruimte om te komen tot meerdere uitwerkingsplannen die met verschillende partijen in een verschillend tempo kunnen worden gerealiseerd. Het masterplan is bruikbaar voor de gemeente maar ook voor andere partijen. Ook wordt in deze stap bekeken in hoeverre de ambitie van de structuurschets haalbaar is, bijvoorbeeld planologisch en financieel. Of dit haalbaar te maken is door bijvoorbeeld subsidies of het weghalen van obstakels.
Tijdens het opstellen van het masterplan wordt begonnen met de ontwikkelstrategie. Hierin wordt op hoofdlijnen uitspraken gedaan over prioriteiten en tempo van de te onderscheiden ontwikkelingen en de rol die de gemeente en haar ontwikkelpartners daarin vervullen. De ontwikkelstrategie wordt in samenspraak en in het verlengde van het masterplan opgesteld. Concreet geeft het masterplan input voor de ontwikkelstrategie en andersom.
Wilt u meer weten over het gebied? Kijk dan in onderstaande uitklapvelden.