Aanvragen gehandicaptenparkeerkaart

Met een gehandicaptenparkeerkaart kunt u parkeren op een algemene gehandicaptenparkeerplaats. De kaart staat op uw naam. Dat betekent dat alleen u de kaart mag gebruiken. De kaart staat niet op kenteken en u kunt de kaart voor elke auto gebruiken. Er zijn 4 soorten gehandicaptenparkeerkaarten:

  • Bestuurderskaart (als u zelf bestuurder van de auto bent)
  • Passagierskaart (als u meerijdt als passagier)
  • Gecombineerde kaart (bestuurder en passagier)
  • Instellingskaart

Informatie over het parkeren in gemeente Doetinchem met een gehandicaptenparkeerkaart staat op de pagina parkeren.

DigiDAanvraag gehandicaptenparkeerkaart

Een aanvraag gehandicaptenparkeerkaart kost € 186,20. Let op! Als blijkt dat u niet aan onderstaande voorwaarden voldoet, krijgt u € 23,15 van dit bedrag terug.

Voorwaarden bestuurderskaart

  • U kunt niet meer dan 100 meter lopen zonder of met hulpstukken, zoals een rollator of stok.
  • Deze situatie is voor een lange tijd.
  • Een keuringsarts bepaalt tijdens een medisch onderzoek of u aan deze voorwaarden voldoet.

Voorwaarden passagierskaart

  • U kunt niet meer dan 100 meter lopen zonder of met hulpstukken, zoals een rollator of stok.
  • U bent voor vervoer van deur tot deur op elk moment afhankelijk van de hulp van de bestuurder. 
  • Deze situatie is voor een lange tijd.
  • Een keuringsarts bepaalt tijdens een medisch onderzoek of u aan deze voorwaarden voldoet.

Let op! Kunt u (alleen) wachten als de bestuurder de auto op een gewone parkeerplaats parkeert? Dan bent u niet afhankelijk van hulp van de bestuurder en voldoet u niet aan deze voorwaarde.

Twijfelt u of u recht heeft op een gehandicaptenparkeerkaart? Of heeft u andere beperkingen waarom u denkt dat u recht heeft op een gehandicaptenparkeerkaart? Neem dan contact met ons op, wij bespreken graag de voorwaarden met u.

Na de aanvraag

Nadat u een aanvraag heeft gedaan, krijgt u van Ausems en Kerkvliet een oproep voor een medische keuring. Let op! Dit kan 10 weken duren want er is een wachttijd bij Ausems en Kerkvliet.

Nadat u gekeurd bent, krijgt u binnen 2 weken van de gemeente een brief waarin de beslissing staat. 

Instellingskaart

Voorwaarde

U kunt een instellingskaart aanvragen als u directeur of hoofd bent bij een zorginstelling. Voorwaarde is wel dat de zorginstelling gemeld is bij het CIBG in het kader van de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza). U vraagt de kaart aan met uw DigiD, de kaart komt op naam van de instelling.

Goed om te weten

Nationaal Parkeer Register

De gemeente Doetinchem registreert alle gehandicaptenparkeerkaarten in het Nationaal Parkeer Register (NPR) van de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW). In dit register kunnen handhavers zien of de kaart geldig of ongeldig is. Als een gehandicaptenparkeerkaart wordt gestolen, vermist is, verlopen is, of als de eigenaar is overleden, wordt de gehandicaptenparkeerkaart door de gemeente ongeldig gemaakt in de NPR. De kaart kan dan niet meer gebruikt worden. Handhavers zullen optreden als er wel gebruik van de ongeldige kaart wordt gemaakt.

Ausems en Kerkvliet

U krijgt van Ausems en Kerkvliet een oproep om voor een keuring te komen. Deze keuring is in 't Olde Dales Pand aan de Plantenstraat in Doetinchem. Kunt u niet op de afgesproken tijd? Meldt u zich uiterlijk 24 uur van te voren af. Doet u dit niet, dan betaalt u de kosten voor de keuring.

Heeft u gevonden wat u zocht?