Cultuurmakelaar

Cultuurmakelaar inzetten voor de ondersteuning van amateurkunst

Cultuurmakelaars brengen kunstenaars, culturele organisaties en gemeenschappen samen. Ze leggen contacten en bouwen bruggen om samenwerkingen te stimuleren. In Doetinchem ontbreekt deze verbindende schakel waardoor het overzicht en de samenwerking ontbreekt. Is deze verbinding er wel, dan hoeft niet elke vereniging het wiel opnieuw uit te vinden, maar kan er gebruikt worden gemaakt van elkaars expertise. Ook levert de inzet van een cultuurmakelaar op dat vraag en aanbod elkaar vinden waardoor er in totaliteit minder (financiële) middelen nodig zijn.

Verenigingen hebben het moeilijk. Niet alleen financieel, maar ook in organisatorische zin en met het vinden en behouden van vrijwilligers. Er wordt vanuit de provincie, maar ook vanuit het rijk ingezet op het behoud en de stimulering van amateurkunst. Echter vinden onze verenigingen de weg naar dit aanbod niet. Wij helpen ze daarbij. Daarnaast bieden we plekken waar ze kunst en cultuur kunnen beoefenen. Plekken waar men kennis kan maken met cultuur, die ontmoeting stimuleren, voor verbinding zorgen en op een laagdrempelige manier voor iedereen toegankelijk zijn. Dit kunnen nieuwe plekken zijn, maar ook bestaande locaties bieden mogelijkheden.

Talentmakelaar

Inzetten van een talentmakelaar voor de ondersteuning van opkomend talent in de ontwikkeling naar (professioneel) maker

Achterhoekse artiesten kunnen aankloppen bij de talentmakelaar voor ondersteuning bij hun culturele carrière, in welk genre en in welke fase dan ook. De talentmakelaar helpt hen enerzijds aan toffe kansen (zoals speelplekken, workshops, netwerk, faciliteiten, fondsen, etc.) en brengt anderzijds partijen die op zoek zijn juist in contact met interessante artiesten. Bijkomend doel van de talentmakelaar is het creëren van kansen in de buurt. Er zijn in onze gemeente namelijk genoeg jonge makers, maar sommigen van hen zien weinig groei en ontwikkelkansen. Als deze kansen er wel zijn wordt de noodzaak om weg te trekken uit Doetinchem kleiner waardoor we onze toekomstige makers behouden voor een cultureel aantrekkelijke stad.

Cultuureducatie

Cultuureducatie als doorlopende leerlijn richting VO en MBO

Ons aanbod van kunst en cultuur op basisscholen is zeer succesvol. Wat we echter merken is de lacune in de culturele educatie op het voortgezet onderwijs en het MBO. In Doetinchem neemt de vraag naar cultuuraanbod op het voortgezet onderwijs toe. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat jongeren die naar het MBO gaan in hun vooropleiding veel minder kunst en cultuureducatie hebben genoten dan jongeren op het HBO of WO. Dit heeft veel invloed op hun ontwikkeling. Het deelnemen aan of het beleven van kunst is een goede manier om een meer open, onderzoekende houding en creativiteit te ontwikkelen, evenals naar meer zelfvertrouwen en een groter probleemoplossend vermogen. Doordat talent en mogelijkheden van jongeren centraal staan, doen ze en positieve ervaring op en ontwikkelen ze een positiever zelfbeeld.

Bibliotheek als kennisinstituut

Doorontwikkelen van de bibliotheek naar een kennisinstituut voor taal, geletterdheid en participatie

De bibliotheek speelt een grote rol in zowel het cultureel-, als het sociaal/maatschappelijk kapitaal. Bibliotheken spelen een cruciale rol in de samenleving door toegang tot kennis te bevorderen, cultuur te bewaren, leesbevordering te ondersteunen en gemeenschappen te verrijken. Ze blijven een waardevolle bron voor mensen van alle leeftijden en achtergronden. Op dit moment zit alle expertise om dit te bereiken bij de medewerkers van de bibliotheek. En daar willen we verandering in brengen. Door meer te fungeren als kennisinstituut en de kennis actief over te dragen naar andere professionals zijn deze niet afhankelijk van de bibliotheek, maar halen ze de kennis in huis, om weer door te geven aan zij die het nodig hebben.

Samenwerking tussen cultuur, zorg en welzijn

Samenwerking tussen cultuur en zorg en welzijn nog meer verstevigen

Steeds meer maatschappelijke organisaties geven aan gebruik te willen maken van ons culturele aanbod, als middel voor maatschappelijke thema’s. Hoewel cultuur een middel is, is de artistieke waarde van het aanbod even zo belangrijk. De manier waarop kunstenaars een maatschappelijk vraagstuk benaderen is wezenlijk anders en vaak out of the box. Extra geld geeft ons de ruimte om te experimenteren met de inzet van kunst en cultuur. We doen dit al zeer succesvol met ‘Lang Leve Kunst’ een serie aan projecten voor ouderen. Nu willen we dit aanbod uitbreiden voor alle leeftijdsgroepen en specifiek voor jongeren. Bijvoorbeeld op de plekken waar sport, beweging en cultuur samensmelten. Waarbij creativiteit, het ontdekken van je talenten en vrijheid voorop staat.

Creatieve veld betrekken bij gebiedsontwikkeling

Bij de ambitie om te groeien naar 70.000 inwoners is het ook van belang dat er voldoende ruimte voor culturele voorzieningen wordt gereserveerd. Naast het op peil houden van onze culturele voorzieningen en het toegankelijker maken ervan is er, gezien de woonopgave, extra ruimte nodig voor culturele voorzieningen. Dit betekent ook dat bij fysieke ontwikkelingen zoals woningbouw en transformatie iemand uit het culturele veld betrokken moet worden om invulling te geven aan de gereserveerde ruimte. Het is zelfs, op termijn, denkbaar om de '1%-regeling' voor cultuur toe te passen. Dit is een term die wordt gebruikt om een beleid of praktijk aan te duiden waarbij een bepaald percentage van de bouw- of renovatiekosten van openbare gebouwen wordt gereserveerd voor culturele kunstprojecten of kunstintegratie in die gebouwen. Dit beleid is ontworpen om de integratie van kunst en cultuur in de openbare ruimte te bevorderen en de culturele diversiteit van een gemeenschap te ondersteunen. In de omgevingsvisie benoemen we zelfs specifiek dat we naar dit soort normen toe willen.

Investeren in Doetinchemse kunstcollectie

Investeren in een kunstcollectie die bijdraagt aan de identiteit van Doetinchem

De gemeente Doetinchem heeft een rijke kunstcollectie die deels is opgeslagen. Het Museum voor Achterhoekse Schilderkunst (MAS) in Vorden wil de collectie schenken aan het Stadsmuseum. Dit is een mooie kans en belangrijk in het kader van ons erfgoed. Daarnaast wil Zutphen 44 kunstwerken van de Doetinchemse schilder Frans Storm aan ons schenken. Allereerst is expertise nodig om deze werken te beoordelen waarna bepaald kan worden wat ermee te doen. Voor de werken die waardevol zijn voor onze gemeente is plek nodig. In eerste instantie om ze klimatologisch juist op te slaan, om vervolgens te bepalen wat de beste manier is om ze tot hun recht te laten komen. Zowel de Achterhoekse als de Doetinchemse schilders zijn belangrijk erfgoed. In eerste instantie gaat het dus om het beoordelen en opslaan van de werken, op de lange termijn om het exposeren in bijvoorbeeld de nieuwe dagattractie van Doetinchem.

Cultuur verweven in ontwikkeling binnenstad

Bijdragen aan de ontwikkeling van de binnenstad

De ontwikkeling van de binnenstad van Doetinchem is in volle gang. De ambitie om een economische toplocatie in het oosten van ons land te zijn, met in het hart een bruisende binnenstad is uitgesproken in de coalitieagenda 2022-2026. Vanuit het beleidsveld cultuur geven we hier al mede vorm aan. Een volgende stap is om ook onze culturele partners hierbij te betrekken en gebruik te maken van de expertise die zij als cultuurprofessionals hebben. Een bruisende binnenstad heeft immers cultuur nodig. Ook de link met evenementen en erfgoed is voor deze opgave zeer belangrijk. De identiteit van Doetinchem komt naar voren in de ontwikkeling van de binnenstad en daar zijn beiden een belangrijk onderdeel in.

Regionale samenwerking

Blijven investeren in regionale samenwerking met (culturele) partners, ook op het gebied van domein overstijgend werken

Cultuur is niet alleen van groot belang voor Doetinchem, maar voor de hele Achterhoekse samenleving. Al jarenlang werken we als regio Achterhoek samen in het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek (CEPA). Het is noodzakelijk dat we als regio de culturele infrastructuur in de Achterhoek in stand houden én toekomstbestendig maken. Daarnaast hebben we de ambitie om een van de stedelijke regio’s van het land te worden. Deze regio’s (15) adviseren het ministerie over cultuurbeleid in brede zin. Uit een recent onderzoek is gebleken dat er in dit construct een aantal witte vlekken zijn ontstaan. De Achterhoek is er daar één van. Concreet betekent dit dat de specifieke behoeftes op het gebied van kunst en cultuur in een regio als de Achterhoek niet worden verwerkt in het landelijk cultuurbeleid. Daar moet verandering in komen. De inzet hiervoor plegen we als Doetinchem niet alleen, maar samen met de andere Achterhoekse gemeenten en culturele partners.