Meedenkgroep aardgasvrij: gemeente moet bewoners persoonlijk en laagdrempelig helpen

Op weg naar aardgasvrij in 2050: dat doen inwoners en gemeente samen. De meedenkgroep in Dichteren kwam half december voor de derde keer bij elkaar. De groep had waardevolle ideeën over de vraag: hoe kan de gemeente bewoners die aardgasvrij willen worden het beste helpen?

In de meedenkgroep zitten wijkbewoners die meedenken over een aardgasvrij Dichteren. Zij adviseren de gemeente. 

Persoonlijk benadering

Mensen houden van een persoonlijke benadering, zegt de meedenkgroep. Stuurt de gemeente een brief met informatie, een aanbod of een uitnodiging? Dan graag met een naam in de aanhef. Ook als de gemeente mensen straks bijvoorbeeld via een website gaat informeren, is het belangrijk dat mensen bij vragen persoonlijk contact op kunnen nemen.

Laagdrempelig en betaalbaar

Het is heel belangrijk dat de gemeente blijft benadrukken dat mensen zelf de keuze hebben en dat de gemeente samen met bewoners optrekt. Ook is het belangrijk dat de gemeente laat zien dat aardgasvrij in stappen kan. Maatwerkadvies zou laagdrempelig beschikbaar moeten zijn en tegen lage kosten.

Goede voorbeelden laten zien

Het is ook waardevol als de gemeente bewoners kennis laat maken met bepaalde maatregelen. Sommige mensen maken zich bijvoorbeeld zorgen over de overlast door warmtepompen. De gemeente kan voorbeeldopstellingen maken of een openhuizenroute organiseren.

Op weg naar een plan

Dit was de laatste bijeenkomst van de meedenkgroep. De meedenkgroep heeft tijdens de bijeenkomsten adviezen gegeven. Deze neemt adviesbureau De WarmteTransitieMakers mee bij het maken van het plan. Als een advies niet wordt overgenomen maakt het bureau duidelijk wat daar de reden voor is.