Algemene vragen asielopvang
Waarom komt er een opvanglocatie in de gemeente Doetinchem?
We willen als gemeente onze verantwoordelijkheid nemen en zorgen voor goede opvang. Gemeente Doetinchem is een gemeente die klaar staat voor mensen die het moeilijk hebben zoals asielzoekers.
Waarom is opvang nodig?
De asielzoekerscentra in Nederland zitten overvol. Asielzoekers verblijven langer bij het COA in de opvang dan de bedoeling is, doordat de wachttijden bij de IND zijn opgelopen en er onvoldoende woningen zijn voor statushouders. Er zijn dringend extra opvanglocaties nodig. Alle gemeente in Nederland hebben daarom een verzoek gekregen van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) of het mogelijk is om vluchtelingen op te vangen. We verwachten dat deze opvang ook in de toekomst nodig blijft. Daarom komt er niet alleen een locatie voor tijdelijke opvang, maar ook een blijvende opvang.
De Spreidingswet gaat niet door, waarom gaan jullie dan wel opvang voor asielzoekers regelen?
Op dit moment is de Spreidingswet nog steeds van kracht. In de regio Achterhoek moeten wij 1691 asielopvangplekken realiseren. Voordat de wet inging, waren we al bezig met organiseren van opvang voor asielzoekers. Goede opvang blijft namelijk nodig; er zullen altijd mensen op de vlucht blijven slaan door de onveilige situatie in hun thuisland. Daarom nemen we als regio Achterhoek en als gemeente onze verantwoordelijkheid. We zoeken daarbij naar vernieuwende woonvormen voor permanente opvang. Maar dat kost tijd. We willen ook op korte termijn onze bijdrage leveren aan het oplossen van het opvangtekort. Daarom willen we op korte termijn een tijdelijke locatie openen voor opvang van maximaal 100 asielzoekers.
Heeft de opvang effect op mij als inwoner van de gemeente Doetinchem?
De impact die het verblijf van asielzoekers heeft op inwoners van een gemeente is heel verschillend. Direct omwonenden merken natuurlijk meer van hun aanwezigheid. Voor de overige inwoners zal dit beperkt blijven. Natuurlijk wordt de aanwezigheid van asielzoekers door iedereen verschillend ervaren. Asielzoekers zijn vrij om te gaan en staan waar zij willen. Zo zullen zij de buurt verkennen, doen zij boodschappen in de lokale supermarkt en zullen zij winkels bezoeken in het centrum. In de regel verlopen de contacten soepel en zonder noemenswaardige problemen. Inwoners van Doetinchem kunnen ook zelf contact leggen met asielzoekers; hen betrekken bij de dagelijkse gang van zaken én allerlei vrijetijdsbestedingen. Asielzoekers verwelkomen dit soort initiatieven maar al te graag! Waar overlast wordt ervaren kan dit altijd direct worden gemeld bij de locatiemanager.
Wanneer ben je een vluchteling, asielzoeker, statushouder, AMV-er of arbeidsmigrant?
- Vluchtelingen zijn mensen die uit hun land zijn gevlucht zijn omdat het daar te gevaarlijk voor hen was. Bijvoorbeeld door een oorlog of geweld.
- Asielzoekers zijn vluchtelingen die asiel hebben aangevraagd in Nederland. Dat betekent dat zij hebben gevraagd of zij hier tijdelijk mogen wonen. Zij hebben daarvoor een verblijfsvergunning aangevraagd bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). In de tijd dat zij wachten op de verblijfsvergunning, wonen zij in een asielzoekerscentrum (azc) of in een tijdelijke opvanglocatie zoals aan de Terborgseweg in Doetinchem.
- Statushouders zijn asielzoekers die een verblijfsstatus hebben gekregen. Zij komen in aanmerking voor woonruimte binnen een gemeente in Nederland.
- AMV-ers zijn jonge vluchtelingen (jongens en meisjes) tussen de 15 en 18 jaar die zonder ouders en begeleiding in Nederland asiel hebben aangevraagd. Zij volgen ook speciale programma’s, gaan overdag naar school. COA helpt hen bij het aanbrengen van structuur en de eerste stappen op weg naar integratie. Er zijn ook speciaal opgeleide medewerkers aanwezig die deze jongeren begeleiden.
- Arbeidsmigranten komen vaak uit andere delen van (Oost-)Europa en komen hier om te werken. Ze werken vaak in de logistiek, vleesverwerking of landbouw. Ze gaan vaak na verloop van tijd weer terug naar hun familie in het land van herkomst.