Besluitvorming over tijdelijke asielopvang en huisvesting arbeidsmigranten

Omwonenden en inwoners van Doetinchem kunnen de gemeenteraad hun mening meegeven (inspreken) over de opvang van asielzoekers en tijdelijke huisvesting van arbeidsmigranten. Wanneer praat de gemeenteraad over de opvang van asielzoekers en huisvesting van arbeidsmigranten?

  • 5 september (informatieve raadsvergadering) – inwoners zijn welkom om te komen luisteren. Om 19.30 uur informeert het college de raad over de blijvende opvang. Om 20.30 uur staat de tijdelijke opvang en huisvesting arbeidsmigranten op de agenda: informatieve raadsbijeenkomst 05 september 2024 Gemeente Doetinchem
  • 12 september (beeldvormende raadvergadering) – inwoners zijn welkom om in te spreken en hun mening te geven
  • 26 september (gemeenteraadsvergadering/ besluitvorming) – inwoners zijn welkom om te komen luisteren

Deze vergaderingen zijn ook live te volgen via: besluitvorming.doetinchem.nl.

Alle inwoners van Doetinchem kunnen op 12 september hun mening geven. Bekijk voor meer informatie de website besluitvorming.doetinchem.nl/hoe-kan-ik-invloed-uitoefenen-op-de-raad.

Besluit gemeenteraad 26 september 2024

De gemeenteraad heeft het college opdracht gegeven om de opvang van asielzoekers apart te behandelen van de huisvesting van arbeidsmigranten. Dit betekent dat de eigenaar van het gebouw 2 vergunningen moet aanvragen:

  • Eerst een omgevingsvergunning voor de tijdelijke opvang van asielzoekers. 
  • Daarna een omgevingsvergunning voor de huisvesting van arbeidsmigranten. 

Daarnaast heeft de gemeenteraad ook besloten dat huisvesting van arbeidsmigranten voor 3 jaar is. Daarna gaan we onderzoeken hoe het in die 3 jaar is gegaan. Uit het onderzoek moet blijken of we de vergunning voor de huisvesting van arbeidsmigranten kunnen verlengen. 

Aanpassing bestemming Terborgseweg 138 en omgevingsvergunning

Voordat de opvang van asielzoekers en arbeidsmigranten in het gebouw aan de Terborgseweg 138 mogelijk is, moet de bestemming van het gebouw worden aangepast naar wonen. Het gebouw heeft nu nog de bestemming bedrijf. De eigenaar van het gebouw moet hiervoor eerst een aanvraag indienen voor de vergunning (een zogenaamde buitenplanse omgevingsplanactiviteit, kortweg BOPA). Nadat deze aanvraag is beoordeeld, vraagt het college van B&W de gemeenteraad om advies te geven over de aanvraag. Het college moet het advies van de gemeenteraad overnemen in haar besluit. De volgende onderdelen zijn van toepassing op deze procedure:

  • De gemeente heeft 14 weken de tijd om de omgevingsvergunning te verlenen (reguliere termijn plus 6 weken verlenging voor het adviesrecht).
  • De omgevingsvergunning ligt daarna 6 weken ter inzage. Belanghebbenden kunnen binnen deze termijn bezwaar indienen bij de rechtbank.
  • Als er geen bezwaren zijn, is de omgevingsvergunning na deze 6 weken onherroepelijk. 

Heeft u gevonden wat u zocht?