Toekomstbeeld binnenstad

Binnensteden van middelgrote gemeenten – zoals die van Doetinchem – staan voor grote uitdagingen. Er komen minder bezoekers. Ook hun wensen zijn veranderd. Gemeente Doetinchem, binnenstadondernemers en vastgoedeigenaren hebben daarom het afgelopen jaar hard gewerkt aan een gezamenlijke toekomstvisie voor de Doetinchemse binnenstad. Bewoners van de binnenstad, organisaties gevestigd in de binnenstad, kinderen en jongeren konden al hun mening over het plan geven. Het toekomstplan is nu klaar; de gemeenteraad besluit hierover in juni 2024. 

Hoe houden we de binnenstad van Doetinchem levendig en bruisend?

Er verandert veel in de manier waarop mensen een binnenstad bezoeken en gebruiken. Ook wil Doetinchem groeien naar 70.0000 inwoners (dat is nu 59.000) in 2036. Een aantrekkelijke binnenstad is daarom belangrijk. Stip op de horizon is een levendige binnenstad met veel groen, een goed winkelaanbod en fijne plekken om elkaar te ontmoeten en te verblijven. Verschillende thema's zijn daarom meegenomen in het toekomstplan: groen en duurzaamheid, mobiliteit en verkeer, winkelaanbod, plezier en vermaak, inrichting openbare ruimte en wonen. 

Lees meer over de concrete plannen in het nieuwsbericht, bekijk onderstaande video van april 2024 of bekijk de plannen onder de video. Het filmpje is gemaakt door Wij Ondernemen in opdracht van gemeente Doetinchem.

Het toekomstbeeld binnenstad Doetinchem

In het toekomstbeeld is de binnenstad opgedeeld in zes kwartieren. Ieder kwartier heeft eigen specifieke elementen. In onderstaande uitklapvelden geven we een totaaloverzicht met de belangrijkste onderdelen die gaan veranderen. Daarna geven we meer details per kwartier. 

Het totaalbeeld

De binnenstad van Doetinchem in de toekomst: een stad waar u altijd welkom bent, waar u prettig woont en heerlijk kunt ontspannen. Een stad die u uitdaagt om nieuwe dingen te ontdekken, waar u terecht kunt voor alles wat u nodig heeft en waar u kunt afspreken voor een lekkere lunch, een goed diner, of een avondje uit. Zowel in theater, bioscoop als in de cafés. 

We denken dat we dit met de volgende veranderingen kunnen bereiken. In de afbeelding ziet u de plattegrond van de binnenstad (het ei) en de directe omgeving. In deze plattegrond zijn een aantal belangrijke keuzes gemaakt. Als we dit als inwoners, bedrijven, eigenaren en gemeente willen bereiken, dan moeten we kijken hoe we deze plannen kunnen realiseren.

  1. We stellen voor dat een aantal wegen rondom het centrum (deels) worden afgesloten voor doorgaand verkeer. Zo ontstaat er ruimte voor ander gebruik. 
  2. We denken dat het slim is om een cultuurplein te realiseren, dat het theater en de bioscoop verbindt met de binnenstad. Dit kan als het verkeer niet meer over de Hofstraat hoeft.
  3. Het zou heel goed zijn als het plein voor het stadhuis direct aansluit op de binnenstad. Onder het plein een parkeergarage en op het plein de weekmarkt en de evenementen. Er is geen straat meer, dus u loopt zo naar de kerk, of naar de IJssel.
  4. We willen het Mark Tennantplantsoen en andere delen van de stad transformeren naar groene verblijfsgebieden.
  5. Wij stellen voor om de IJssel direct te verbinden met het centrum. Dit kan dan een stadspark worden waar u heerlijk ontspannen kunt verblijven, sporten en zitten.
  6. We willen de Varkensweide meer benadrukken als parkeerplaats voor bezoekers. De capaciteit zal aanzienlijk toenemen en er moet een gastvrije verbinding met het centrum worden gemaakt.
  7. We willen de historische verbindingen en bezienswaardigheden in de binnenstad benadrukken. De ommuring van het ei wordt benadrukt en de vier oorspronkelijke poorten krijgen een moderne invulling. 
  8. In de binnenstad kunnen volgens ons meer woningen worden toegevoegd. Daarbij moet rekening worden gehouden met horeca, winkelen, wonen en ontspannen. 
  9. We stellen voor om de bestaande winkelstraten opnieuw in te richten waarbij groen, verblijven en sfeer enorm belangrijk zijn. 

Catharinakwartier

Wat een heerlijke plek om te zijn. Een mooi plein met veel groen. Bezoekers kunnen parkeren bij het Amphion theater en er is van alles te doen. Van laser gamen met vrienden tot aan een theatervoorstelling. Steek het plein over en vindt de weg langs leuke winkels naar het Simonsplein. Natuurlijk kunnen bezoekers ook via het zuiden door de Gruitpoort naar de cafés gaan.

Belangrijkste onderdelen:

  • de Hofstraat maakt deels plaats voor een groen cultuurplein
  • cultuur en vrijetijdscluster met ruimte voor verblijven (speelplekken, bankjes, etc.)
  • rode loper: aantrekkelijk voetgangersgebied van Amphion-gebied naar de binnenstad
  • voldoende ruimte voor parkeren, toegang auto’s tot aan parkeergarages
  • meer groen en ruimte voor wonen

Hamburgerkwartier

Het Hamburgerkwartier is de plek om te winkelen en te genieten van alle evenementen. Bezoekers kunnen makkelijk parkeren in de nieuwe parkeergarage onder het Raadhuisplein. Eenmaal uit de garage staan zij meteen voor de keuze: winkelen in de Hamburgerstraat, lopen richting Simonsplein (kerk) of  juist wandelen richting de IJssel en via de Adelaarsstraat de speciaalzaken bezoeken. Op dinsdag en zaterdag staat de markt op het plein. Alle straten zijn mooi groen met meerdere plekken om even te zitten.

Belangrijkste onderdelen:

  • ondergrondse parkeergarage op het Raadhuisplein
  • de doorgaande weg Raadhuisstraat verdwijnt (met passend alternatief voor het omleiden van het verkeer)
  • wonen/werken/maatschappelijk voorzieningen rondom stadhuis
  • Simonsplein als groene huiskamer en verblijfsplek van de binnenstad

Heezenkwartier

Mooi stads wonen aan de rand van het bruisende centrum. Als bewoner is het hier prettig verblijven, sporten en picknicken in het park. Dienstverlening, werkplekken en woningen wisselen af met verswinkels en dagelijkse boodschappen.

Belangrijkste onderdelen:

  • nieuwstad nieuw aantrekkelijk woon- werk gebied
  • vergroening van het straatbeeld
  • verdwijnen van Nieuwstadweg door Mark Tennantplantsoen
  • bij invulling van het aanbod de nadruk op vers, lokaal en ambacht

Gruitkwartier

Op de begane grond worden werkplekken en kleine kantoren afgewisseld met woongelegenheden. Bij de Gruitpoort begint het voetgangersgebied. Auto's zijn te gast en de openbare ruimte is ontworpen om er pret-tig te kunnen verblijven, waar kinderen op straat kunnen spelen. Er is ook een mooie groene route die naar de IJssel leidt.

Belangrijkste onderdelen:

  • een groene poort naar Grutstraat en cultuurplein
  • wonen op het randje, walwoningen en benutten stadssingel
  • stadsmuur eigentijds verbeelden
  • meer groen, speelplekken en park bij de walwoningen 

Molenkwartier

Het Molenkwartier is de verbinding tussen het bruisende centrum en de IJssel. Een hotel biedt accommodatie voor toeristen, gelegen tussen het park en de stad. Hier zijn ruimtes voor scholen, educatie en lezen. Ook zijn er musea en eetgelegenheden. Er is een brug naar de zuidkant van de IJssel, waar meer groen en parkruimte is voor ontspanning, sport en spel.

Belangrijkste onderdelen:

  • benadrukken educatie, lezen en musea
  • nieuwe fiets- voetgangersbrug
  • groene woonstraten 

Waterkwartier

Ontspanning, spelen en sporten passen perfect bij dit gebied. De jachthaven wordt verbeterd en geïntegreerd met de rest van het Waterkwartier, waardoor Doetinchem een bestemming wordt voor pleziervaart. De grotere haven krijgt een aangename uitstraling. Bezoekers kunnen gemakkelijk parkeren op de Varkensweide en het is een genot om vanaf daar naar het centrum te lopen. Voor bewoners van de binnenstad is dit gebied de ideale plek om even te ontsnappen aan de drukte van het centrum en te genieten van het park. Hier kunt u picknicken, voetballen, wandelen of gewoon ontspannen met vrienden.

Belangrijkste onderdelen:

  • IJssel boulevard en stadsstrand voor verblijf, sport en spel
  • Varkensweide ontwikkelen als hub en parkeren bezoekers
  • walwoningen en stadshotel
  • uitbreiden haven en bijpassende functies voor sport en verblijf

Heeft u gevonden wat u zocht?