Bodem
De bodem bestaat uit een vast deel (grond) en een vloeibaar deel (grondwater). De Doetinchemse bodem bestaat vooral uit zand en klei. Zand komt het meest voor en klei vinden we vooral in de buurt van de Oude IJssel, zoals in de wijken De Huet en Wijnbergen.
Op een gezonde bodem kunnen we wonen, werken en recreëren. Ook zorgt de bodem voor ons voedsel en halen we er drinkwater en energie (bodemwarmte) uit. Een belangrijk kapitaal dus waar we zuinig op moeten zijn!
Dagelijks werkt de gemeente Doetinchem aan een goed bodem en (grond)watersysteem. Dit doen wij samen met organisaties als de Omgevingsdienst Achterhoek, de provincie Gelderland en het waterschap Rijn en IJssel.
Bodemkwaliteit
Voor elk gebruik, zoals wonen, bedrijvigheid, landbouw, recreatie en natuur is een specifieke bodemkwaliteit gewenst. Wij willen een goede bodemkwaliteit beschermen en waar nodig verbeteren door bijvoorbeeld het uitvoeren van een bodemsanering.
Het is belangrijk om te weten of de bodemkwaliteit geschikt is als u bijvoorbeeld:
- grond wilt kopen,
- een huis of bedrijfspand gaat bouwen of kopen,
- een bestemming van een locatie wilt wijzigen,
- graafwerkzaamheden moet uitvoeren.
Het gaat dan vaak om de chemische bodemkwaliteit (de aanwezigheid van vervuilende stoffen), maar bij het bouwen van een huis bijvoorbeeld ook over de draagkracht van de bodem. Dit is belangrijk om te kunnen bepalen of er heipalen aangebracht moeten worden. U moet hiervoor bodeminformatie raadplegen. Soms is er geen of onvoldoende informatie beschikbaar en is bodemonderzoek nodig.