Bodemonderzoek en sanering
Op basis van de Omgevingswet is de gemeente bevoegd gezag voor nagenoeg alle werkzaamheden in de bodem. Alleen voor de aanpak van ernstige bodemvervuilingen waarvoor geldt dat er al gesaneerd wordt of dat binnen afzienbare tijd wordt gesaneerd, bijvoorbeeld vanwege risico’s voor mens en/of milieu, blijft de provincie bevoegd gezag.
Zie voor meer info over bodem onder de Omgevingswet ook de website iplo.nl/omgevingswet/verandert/.
Bodemonderzoek
Heeft u grond in bezit of wilt u grond aankopen, let dan op bodemvervuiling. Zorg ervoor dat u weet of de grond vervuild is. U moet dit weten als u grond koopt om een huis of bedrijf op te bouwen of als u gaat verbouwen. Ga dan na of er een geschiktheidsverklaring of schonegrondverklaring is. Dit is een verklaring dat de grond niet ernstig vervuild is. Is deze verklaring er niet, dan moet u onderzoeken of de grond vervuild is. Gaat u bouwen of verbouwen, dan moet u meestal ook een bodemonderzoek laten doen. Dit onderzoek heeft u nodig bij uw aanvraag voor de omgevingsvergunning om te mogen bouwen of verbouwen Alleen speciale bedrijven mogen vervuilde bodems onderzoeken en saneren. Op de website van Omgevingsdienst Achterhoek vindt u meer informatie over bodemonderzoek.
Wilt u weten of er bodemonderzoek op uw perceel of in de buurt is uitgevoerd, kijk dan op de kaart van het Bodemloket. Vindt u niet de informatie die u zoekt, neem dan contact op met de provincie of gemeente. Op de website van de provincie Gelderland vindt u informatie over (ernstige) bodemvervuiling. Ook kunt u bodeminformatie vinden via de website Omgevingsrapportage. Ontdekt u dat uw grond vervuild is? U bent verplicht dit te melden bij de gemeente of provincie.
Bodemsanering
Blijkt uit bodemonderzoek dat de grond (ernstig) vervuild is, dan moet deze mogelijk worden gesaneerd (schoongemaakt). Er is een landelijk meldpunt voor meldingen over bodemkwaliteit. Als een bodem dusdanig vervuild is dat het gewenste gebruik (bijvoorbeeld een huis bouwen) niet mogelijk is, dan moet de grond meestal afgegraven te worden. Dit mag alleen door erkende bodemintermediairs. Via Rijkswaterstaat kunt u zoeken naar erkende instellingen.
Bedrijven of huiseigenaren die de bodem vervuilen moeten de sanering ook zelf betalen. Weet u niet wie de bodem vervuild heeft, dan moet de eigenaar van de grond de sanering in principe betalen.
Nota bodembeheer en bodemkwaliteitskaart Regio Achterhoek 2020
Naast landelijke wet- en regelgeving gelden bij grondverzet in de Achterhoek de regels uit de nota bodembeheer en bodemkwaliteitskaart Regio Achterhoek 2020. De nota bodembeheer met bodemkwaliteitskaart geeft regels voor verantwoord hergebruik van schone en licht verontreinigde grond in de Achterhoek. De nota en kaart kunt u bekijken op de website van Omgevingsdienst Achterhoek.