Circulaire economie
De gemeente Doetinchem wil minder verspilling van materialen en meer hergebruik van spullen. Dit heet een circulaire economie. In 2050 willen we helemaal circulair zijn. Dat betekent dat we dan bijna geen nieuwe grondstoffen meer nodig hebben. In 2030 willen we al 50% minder nieuwe materialen gebruiken. Samen met inwoners, ondernemers en andere lokale en regionale partners hebben we een Plan van Aanpak Circulaire Economie 2024-2030 gemaakt. In het plan van aanpak hebben we bepaald welke onderwerpen we aandacht willen geven om onze doelen te bereiken. In de Uitvoeringsagenda circulaire economie 2025-2027 vertellen we hoe we gericht aan de slag gaan.
Belangrijke onderwerpen van het plan
Er zijn 5 belangrijke onderwerpen. In de periode 2025-2027 gaan we vooral met de eerste drie thema’s aan de slag:
- Circulaire gemeente
- Circulaire spullen voor inwoners
- Circulair bouwen en ontwikkelen
- Circulair voedsel en landbouw
- Circulaire bedrijven en bedrijventerreinen
1. Circulaire gemeente
De gemeente wil het goede voorbeeld geven. Dit doen we door onnodige inkoop te vermijden en meer tweedehands spullen te kopen. Een voorbeeld is dat medewerkers hergebruikte thuiswerkplekken kunnen bestellen, in plaats van nieuwe. Ook gaan we materialen en grondstoffen gebruiken die lang meegaan en beter zijn voor de natuur, zoals natuurlijke materialen.
2. Circulaire spullen voor inwoner
Het restafval per inwoner is met 36% gedaald dankzij het 'Betalen voor Restafval'-systeem. Buha heeft een nieuw plan gemaakt om nog meer afval en verspilling te voorkomen. Daarnaast komt er een Circulair Ambachtscentrum, waar inwoners kapotte spullen kunnen laten repareren of hergebruiken.
3. Circulair bouwen en ontwikkelen
Tot 2029 willen we minimaal 25% circulair bouwen. Hiervoor gebruiken we bij bouwprojecten steeds meer natuurlijke en tweedehands materialen. We bouwen meer met onderdelen die we kunnen uitwisselen of die in een fabriek zijn gemaakt en bij een bouwplaats zijn samengesteld. Dit zorgt voor veel minder last van bouwprojecten en lage CO2-uitstoot. Bij het project Wijnbergen De Kwekerij gebruiken we bijvoorbeeld 72% natuurlijke materialen en 90% van de woningen worden in een fabriek gemaakt. Ook bouwen we kleinere huizen, zoals bij het project Kleine Huizen in Wehl, waar minder materiaal nodig is.
4. Circulair voedsel en landbouw
25% van het voedsel in Nederland komt onnodig in de prullenbak terecht. Daarom gaan we zo weinig mogelijk voedsel verspillen samen met inwoners, ondernemers en de regio. We stimuleren kringlooplandbouw en korte voedselketens. Dit betekent dat boeren hun producten dichtbij verkopen en van reststromen worden producten gemaakt zoals isolatiematerialen. We willen ook dat kantines, zoals die van de gemeente, duurzamer voedsel aanbieden. Dit gebeurt onder begeleiding van Platform Achterhoek Food (PAF).
5. Circulaire bedrijven en bedrijventerreinen
Samenwerking door en met bedrijven is belangrijk. Zo kan afval van het ene bedrijf als grondstof voor een ander bedrijf worden gebruikt. We helpen bedrijven om dit te doen. Ook onderzoeken we wat bedrijven in Doetinchem al doen op het gebied van circulariteit. We willen weten wat goed gaat en wat minder goed gaat. Zo kunnen we beter circulariteit bevorderen bij bedrijven en bedrijventerreinen.
Contact
Samen zorgen we er zo voor dat Doetinchem een circulaire gemeente wordt. Heeft u vragen of wilt u zelf bijdragen aan een circulaire gemeente? Neem dan contact op met Shiri Bouchan via e-mail: s.bouchan@doetinchem.nl.