Circulaire economie in de gemeente Doetinchem
De gemeente Doetinchem wil minder afval en meer hergebruik van spullen. Dit heet een circulaire economie. In 2050 willen we helemaal circulair zijn. Dat betekent dat we dan bijna geen nieuwe grondstoffen meer nodig hebben. In 2030 willen we al 50% minder nieuwe materialen gebruiken. We werken momenteel aan de uitvoeringsagenda, gebaseerd op het Plan van Aanpak Circulaire Economie 2024-2030.
Belangrijke onderwerpen van het plan
Er zijn 5 belangrijke onderwerpen. De eerste 3 zijn de belangrijkste:
- Circulaire gemeente
- Circulaire spullen voor inwoners
- Circulair bouwen en ontwikkelen
- Circulair voedsel en landbouw
- Circulaire bedrijven en bedrijventerreinen
1. Circulaire gemeente
De gemeente wil het goede voorbeeld geven. We kopen duurzame materialen en producten, zoals tweedehands spullen. Een voorbeeld is dat we thuiswerkplekken voor medewerkers duurzaam hebben ingericht.
2. Circulaire spullen voor inwoners
Het restafval per inwoner is met 36% gedaald dankzij het 'Betalen voor Restafval'-systeem. We maken ook een nieuw plan om nog meer afval te voorkomen. Daarnaast komt er een Circulair Ambachtscentrum, waar inwoners kapotte spullen kunnen laten repareren of hergebruiken.
3. Circulair bouwen en ontwikkelen
Bij bouwprojecten gebruiken we steeds meer natuurlijke en tweedehands materialen. Zo gebruiken we bijvoorbeeld 60% natuurlijke materialen bij het project Wijnbergen De Kwekerij. Ook bouwen we kleinere huizen, zoals bij het project Kleine Huizen in Wehl, waar minder materiaal nodig is.
4. Circulair voedsel en landbouw
We stimuleren kringlooplandbouw en korte voedselketens. Dit betekent dat boeren producten dichtbij verkopen en minder verspillen. We willen ook dat kantines, zoals die van de gemeente, duurzamer voedsel aanbieden. Dit gebeurt onder begeleiding van Platform Achterhoek Food (PAF).
5. Circulaire bedrijven en bedrijventerreinen
Samenwerking door bedrijven is belangrijk Zo kan afval van het ene bedrijf als grondstof voor een ander bedrijf worden gebruikt. We helpen bedrijven om dit te doen. Ook onderzoeken we wat bedrijven in Doetinchem al doen op het gebied van circulariteit.
Uitvoeringsagenda 2025-2027
We werken aan een uitvoeringsagenda om de doelen te halen. Inwoners en bedrijven worden hierbij betrokken. We volgen de voortgang en passen het plan aan als dat nodig is.
Samen zorgen we ervoor dat Doetinchem een circulaire gemeente wordt. Heeft u vragen over het plan? Neem dan contact op met Shiri Bouchan via e-mail: s.bouchan@doetinchem.nl.