Tijdelijke dak- en thuislozenopvang

Samen met partners zetten we ons in voor goede opvang voor dak- en thuislozen in de gemeente Doetinchem. Dit is belangrijk. Goede opvang, begeleiding en behandeling vergroot de kans dat ze terugkeren in de maatschappij en weer echt mee kunnen doen. We zijn als centrumgemeente verplicht om opvang te bieden. Daarnaast past het ook bij ons als regio waar ‘naoberschap’ een begrip is.

Tijdelijke plek

Om dak- en thuisloze mensen goed op te vangen, zocht de gemeente samen met IrisZorg al langer naar een vervangende locatie. Na een intensieve zoektocht is de conclusie dat voor nu een tijdelijke locatie voor maximaal 5 jaar het meest haalbare is. Die tijdelijke plek is gevonden in Bergzicht aan de Terborgseweg 21 in Doetinchem, het deel van de vroegere Rabobank dat leeg staat.

Waarom een vervangende locatie?

De locatie aan de Ambachtstraat wordt gesloopt. De Kapoeniestraat is niet groot genoeg om de activiteiten van de Ambachtstraat erbij te nemen. Naast een waardige slaapplek (nachtopvang), hebben dak- en thuisloze mensen ook behoefte aan een plek om overdag te verblijven (dagopvang). Daarbij biedt IrisZorg ook speciale winterplekken aan wanneer het koud is. IrisZorg verzorgt naast dag- en nachtopvang ook persoonlijke begeleiding en eventuele behandeling voor bezoekers van de opvang. Op de opvanglocatie is 24 uur per dag en 7 dagen per week begeleiding of toezicht aanwezig.

Zoektocht definitieve plek

Bergzicht staat gedeeltelijk leeg en de gemeente is al eigenaar van het pand. Daarnaast staat het omgevingsplan opvang toe. Daardoor kan snel een tijdelijke oplossing voor maximaal 5 jaar gerealiseerd worden. Dit betekent ook dat de zoektocht naar een definitieve plek verdergaat. We willen het voor deze groep mensen goed regelen, ondanks dat deze zoektocht uitdagingen met zich meebrengt.

Definitieve besluit

De gemeente heeft een voorgenomen besluit genomen, dat in maart aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. Rond april verwacht de gemeente een definitief besluit te nemen. 

Veelgestelde vragen

In onderstaande uitklapvelden leest u per onderwerp de veelgestelde vragen met daarbij het antwoord.

De locatie

Is een plek bij het station niet logischer?

We kijken ook naar de spreiding van voorzieningen. In de spoorzone komen al een aantal maatschappelijke voorzieningen. Denk aan de Naoberhoek.

Waarom kan de locatie voor dak- en thuisloze mensen niet aan de Ambachtstraat blijven?

De locatie aan de Ambachtstraat voldoet niet meer aan de eisen. Daarbij wordt dit pand gesloopt vanwege de nieuwbouw van Laborijn. Dit zorgt ervoor dat we op zoek moeten naar een nieuwe plek.

Waarom kan de opvang niet ergens buitenaf, buiten het centrum van Doetinchem?

Goede opvang vergroot de kans om terug te keren in de maatschappij en weer echt mee te doen. Zo moet een opvanglocatie een veilige plek zijn voor bezoekers, medewerkers en omwonenden. De mensen verplaatsen zich veelal lopend, op de fiets of met het openbaar vervoer. Daarom is het ook belangrijk dat het station, het centrum, de inloopvoorziening van de Stadskamer en hulpverlening goed bereikbaar zijn.

Is er in het centrum geen betere plek?

Het vinden van een geschikte locatie in het centrum is een lastige opgave. De perfecte plek bestaat niet. Bovendien is er beperkt ruimte beschikbaar en moet de locatie aan verschillende eisen voldoen. Deze tijdelijke locatie is hierbij voor nu als best uit de bus gekomen.

Is er op het industrieterrein geen andere plek?

Er zijn meerdere locaties onderzocht. Deze locaties waren of niet direct beschikbaar, moest het omgevingsplan eerst worden gewijzigd of zijn niet in eigendom van de gemeente.

De locatie aan de Ambachtstraat zit op een industrieterrein. Waarom was dat geen probleem?

De norm ligt in de afstand van een station tot het centrum en de voorzieningen. De Ambachtstraat ligt naast het station, en wat verder van het centrum en de voorzieningen. Bergzicht ligt dichter bij het centrum en de voorzieningen, en iets verder van het station.

Waarom vergroot een plek in het centrum de kans dat op terugkeer in de maatschappij?

Experts en andere centrumgemeenten geven aan dat een opvang bij voorkeur in de centrumgemeente zelf zit, op loopafstand van centrum/station. In Doetinchem ook op loopafstand van de Stadskamer. Dak- en thuisloze mensen verplaatsen zich vaak lopend, op de fiets of met openbaar vervoer. Ook is hun gezondheid niet altijd goed. Sommigen zijn veel buiten op straat. In een centrum zijn voorzieningen en er is reuring.

De Stadskamer heeft een inloopvoorziening voor dak- en thuislozen. Kunnen dak- en thuislozen daar geen gebruik van maken?

IrisZorg en de Stadskamer kijken per locatie welke mensen het beste passen. In de praktijk zien we dat er verschil is in de problematiek waar de bezoekers van De Stadskamer mee te maken hebben en de bezoekers van IrisZorg. Daarom wordt er vanuit 2 locaties dagopvang/inloop geboden. Het kan zeker zijn dat een aantal daklozen die in Bergzicht gebruikt maakt van de nachtopvang De Stadskamer bezoekt.

Kunt u garanderen dat de opvanglocatie na 5 jaar wordt gesloten?

Het college heeft in haar besluit aangegeven dat er tijdelijk, en voor maximaal 5 jaar, een opvanglocatie voor dak- en thuisloze mensen komt.

Hoeveel personen worden er opgevangen?

In totaal komen er in Bergzicht en aan de Kapoeniestraat 24 nachtopvangplekken. Naar verwachting worden deze 50-50 verdeeld over beide locaties. Dit moet echter nog definitief ingetekend worden. In Bergzicht komt daarnaast dagopvang en gedurende de Winterkouderegeling komen er 8 winterplekken bij.

Mag er in Bergzicht wel opvang gerealiseerd worden?

Deze maatschappelijke voorziening past binnen het huidige omgevingsplan. De functie is centrumdoeleinden.

Wanneer moet de locatie klaar zijn en wanneer wordt deze in gebruik genomen?

We hopen dat de locatie aan het eind van dit jaar in gebruik kan worden genomen. Medio april neemt het college een definitief besluit. Vervolgens is nog een verbouwing nodig om het gebouw geschikt te maken. En daarna kan het gebouw in gebruik genomen worden.

Meedenken en bezwaar maken

Waarom ben ik als inwoner niet betrokken bij het vinden van een locatie?

In een vraagstuk zoals een opvang voor dak- en thuislozen is het lastig om inwoners te laten participeren. Het eindigt over het algemeen in een "niet in mijn achtertuin-gesprek", want overal zijn argumenten voor en tegen te bedenken. Als gemeente zijn we verantwoordelijk voor het huisvesten van dak- en thuisloze mensen op een veilige plek. Veilig voor de omgeving maar zeker ook voor de mensen die er gebruik van maken. Daarom deden we zelf onderzoek naar de best mogelijke locatie.

Wat kan ik doen om de komst van de dak- en thuislozenopvang in Bergzicht tegen te houden?

U kunt geen bezwaar maken tegen het gebruik van Bergzicht voor nachtopvang, dagopvang en winterplekken. Het Omgevingsplan staat deze activiteiten toe. Mogelijk is er nog een vergunning nodig voor de verbouw van het pand. Daarop kunt u eventueel wel bezwaar indienen.

Veiligheid

Kunnen mijn kinderen nog wel veilig naar school?

We begrijpen uw zorgen. Het klinkt misschien gek, maar eigenlijk wordt het beter en veiliger. Het pand aan de Ambachtstraat bood geen goede ruimte voor dagopvang, waardoor veel bezoekers die geen werk hadden toch naar buiten gingen. Met het pand aan de Terborgseweg wordt dit beter ingericht. IrisZorg biedt een goede plek voor de nacht. Daarnaast kunnen de bezoekers er overdag ook prettig verblijven. Daarbij maakt IrisZorg goede afspraken met de bezoekers en draagt een goed ingerichte opvanglocatie bij aan herstel. 

Met de locatiekeuze is onder andere rekening gehouden met de ingang van de school. Deze ligt niet vlakbij de opvanglocatie. 

Hoe zorgen de gemeente en IrisZorg ervoor dat dak- en thuisloze mensen ’s avonds niet rondhangen en rondzwerven in de straat/wijk?

Bezoekers van de nachtopvang moeten voor een bepaald tijdstip binnen zijn voor een slaapplek. Ze kunnen dan tot 08.00 uur in de ochtend van de nachtopvang gebruik maken. Daarna gaan de bezoekers in hetzelfde pand naar de dagopvang, een andere dagbesteding, werk of naar buiten. In de nacht is er dus niemand buiten. IrisZorg zorgt voor beveiliging en begeleiding in de avond/nacht in het pand.

Hoe houdt IrisZorg/politie het alcohol- en/of drugsgebruik onder de doelgroep onder controle zodat het niet tot overlast leidt?

IrisZorg maakt afspraken met de bezoekers van de voorziening. Middelengebruik is niet toegestaan in de openbare ruimte. Daar wordt handhavend op opgetreden. Daarbij komt bij Bergzicht een speciale eigen afgesloten groene buitenruimte, zodat mensen er toch bijvoorbeeld een sigaret kunnen roken. Door ze een goede plek te bieden en afspraken te maken voorkomen we overlast. Daarnaast zetten ze in op goede begeleiding en behandeling.

Waar kan ik vragen stellen of situaties of problemen melden?

Op het moment dat IrisZorg het pand in gebruik heeft genomen, is de ervaring dat buren weinig overlast ervaren. Zij maken goede afspraken met de bezoekers van de opvang.

Alhoewel IrisZorg weinig overlast verwacht, kunt u bij eventuele vragen, zorgen of overlast contact opnemen met IrisZorg opnemen via (088) 606 1600. Dit nummer is 24/7 bereikbaar. De begeleiding of toezicht gaat met de mensen die bij ons verblijven in gesprek en samen zoeken ze naar een oplossing.

Wat als mijn klanten straks niet meer durven te komen vanwege de opvang?

We zijn ons ervan bewust dat dak- en thuisloze mensen in de openbare ruimte er bij sommige mensen voor zorgt dat ze zich onveilig voelen. Daarom is het juist zo belangrijk dat we hen een vervangend onderkomen aanbieden. Door goede dagopvang aan te bieden zwerven deze mensen niet op straat. Bovendien maken we samen met IrisZorg goede afspraken over het gebruik van de locatie en de openbare ruimte eromheen.

De dak- en thuislozen

Welke voorzieningen hebben dak- en thuisloze mensen nodig?

Naast een menswaardige slaapplek (nachtopvang), hebben dak- en thuislozen ook behoefte aan een plek om overdag te verblijven (dagopvang). Daarnaast worden ook speciale winterplekken aangeboden wanneer het koud is. IrisZorg verzorgt ook individuele begeleiding en eventuele behandeling voor bezoekers van de opvang.

Waarom wordt er dag-, nacht en winteropvang op één plek gerealiseerd?

Landelijk zien we steeds meer dat dag- en nachtopvang onder één dak is. Het voordeel is dat bezoekers niet hoeven te bewegen tussen de dag- en nachtopvang. Dat zorgt voor meer rust bij de bezoekers, en is een betere basis voor herstel.

Hoe reëel is het dat deze mensen terugkeren in de maatschappij?

Dit is niet alleen een reële kans, dit gebeurt ook. Mensen stromen zeker uit. Dat kan een beschermd wonen plek zijn, maar ook een (eigen) woning. Bijvoorbeeld housing first, waarbij eerst een woonplek wordt gevonden, om daarna de passende ondersteuning en begeleiding te bieden.

Hoe is de opvang van dakloze mensen bij IrisZorg geregeld?

Er is 24 uur per dag en 7 dagen per week begeleiding of toezicht aanwezig. IrisZorg maakt duidelijke afspraken met haar bezoekers: gedraag je zowel binnen als buiten als goede buur en burger. 

Zitten er ook arbeidsmigranten tussen?

Er zijn organisaties die hulp bieden specifiek aan arbeidsmigranten. Daar worden zij in principe naar doorverwezen. Gedurende de winterkouderegeling biedt de gemeente alle mensen die dat nodig hebben een slaapplek aan. In dat geval verblijven er ook arbeidsmigranten in Bergzicht.

Wat doen de dak- en thuisloze mensen overdag?

Ze maken gebruik van de dagopvang, sommige mensen hebben werk, anderen worden begeleid naar een vorm van dagbesteding, zinvolle daginvulling of participerend werk en soms zijn ze buiten.

Wat doen de dak- en thuisloze mensen ’s avond of ’s nachts?

Ze verblijven ’s nachts binnen in de nachtopvang.

Contact

Waar kan ik vragen stellen of situaties of problemen melden?

Op het moment dat IrisZorg het pand in gebruik heeft genomen, is de ervaring dat buren weinig overlast ervaren. Zij maken goede afspraken met de bezoekers van de opvang.

Alhoewel IrisZorg weinig overlast verwacht, kunt u bij eventuele vragen, zorgen of overlast contact opnemen met IrisZorg via (088) 606 1600. Dit nummer is 24 uur per dag bereikbaar. De begeleiding of toezicht gaat met de mensen die bij ons verblijven in gesprek en samen zoeken ze naar een oplossing.

Heeft u gevonden wat u zocht?