Een plan voor aardgasvrij Dichteren

Nu gebruiken we meestal nog aardgas voor verwarming en warm water. Aardgas raakt op, het is niet goed voor het klimaat en het is duur. Hoog tijd om gas te besparen dus. In 2050 moet heel Nederland aardgasvrij zijn, dus ook Doetinchem. Samen met inwoners willen we wijk voor wijk een plan maken om dat te bereiken. Dichteren is één van de eerste wijken waar we aan de slag gaan.

Dichteren als voorbeeldwijk

De meeste woningen in de wijk Dichteren zijn relatief nieuw en vaak al goed geïsoleerd. Goed isoleren is stap één op weg naar aardgasvrij. In Dichteren hebben we een mooie start dus al te pakken. 

Samen met inwoners, belangenorganisaties, energiecoöperaties, de netbeheerder en woningcorporaties maken we een uitvoeringsplan om helemaal aardgasvrij te worden. We kijken welk alternatief voor aardgas betaalbaar en duurzaam is.

Een plan voor de hele wijk: slim aardgasvrij

In een wijk staan vaak huizen die op elkaar lijken en die om eenzelfde oplossing vragen. Bovendien is een gezamenlijke aanpak (zoals een warmtenet) soms makkelijker en goedkoper dan steeds een andere oplossing voor elk huis. Daarom maken we een plan voor de hele wijk. Met een duidelijk plan weet u wat u van de gemeente kunt verwachten. Het helpt u een goede keuze maken: hoe ga ik van het aardgas af en wanneer? Wat kost dat? Zo doet u alleen zinvolle investeringen.

Overzichtskaart van de wijk Dichteren. De wijk wordt begrensd door de Wehlseweg, de Oude Wehlseweg, de Kilderseweg, de De Gasperilaan, de Bosstraat, de Moldau en de Wehlse Beek.

Steun voor aardgasvrij, maar ook vragen

Er is veel steun voor een aardgasvrije wijk, blijkt uit een enquête onder bewoners in het voorjaar van 2024. Er is echter ook een groep die niet achter dit doel staat en over het juiste tempo zijn de meningen ook verdeeld. Veel inwoners van Dichteren vinden het belangrijk dat ze zelf kunnen beslissen over de overstap en dat het betaalbaar blijft. Bekijk de samenvatting van de enquête voor de details.

We houden bewoners uit de wijk betrokken bij het plan, via informatiebijeenkomsten, enquêtes, een meedenkgroep en een koplopersgroep.

Hoe staat het ervoor met het plan?

We zijn in 2022 gestart met een plan voor de Kleurrijke buurt en de Romantische buurt Zuid. In 2024 en 2025 werken we aan een plan voor de hele wijk Dichteren. 

Uit de ervaringen die we hebben opgedaan met de Kleurrijke buurt en de Romantische buurt Zuid denken we dat een individuele oplossing (zoals een warmtepomp) de voorkeur heeft. Dat betekent dat er geen warmtenet komt in Dichteren. 

Ik wil nu al van het aardgas af

Snel van het aardgas af? Dat is essentieel voor het klimaat en vaak ook goed voor uw portemonnee. Lees meer op de pagina Nu al aardgasvrij.

Aanmelden voor nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen over het aardgasvrij wonen in uw buurt? Meld u dan nu aan voor de nieuwsbrief via aardgasvrij@doetinchem.nl. U ontvangt de brief maximaal één keer in de maand en minimaal één keer per kwartaal. 

Veelgestelde vragen

In onderstaande uitklapvelden staan de veelgestelde vragen mét antwoorden gerangschikt per onderwerp. Kijk of uw vraag erbij staat. Heeft u andere vragen of opmerkingen? Mail deze dan naar aardgasvrij@doetinchem.nl.

Proces en algemeen

Wanneer moet ik aardgasvrij zijn?

Dichteren aardgasvrij in 2050: dat is het doel. Precies zoals dat het doel is voor de rest van Nederland. We nemen dus de tijd. Op dit moment heeft de gemeente Doetinchem geen plannen om Dichteren eerder dan 2050 van het aardgas af te halen. Overstappen naar aardgasvrij is tot die tijd helemaal vrijwillig. En als u wilt overstappen, kiest u zelf wanneer en hoe. 

Moeten we echt van het aardgas af? Of is het vrijwillig? 

In 2019 sloten het Rijk en veel partijen en organisaties het Klimaatakkoord. In 2050 mag er geen fossiele energie, zoals aardgas, meer worden gebruikt. Alle wijken – dus ook Dichteren – moeten dan aardgasvrij zijn. 

Op dit moment heeft de gemeente Doetinchem geen plannen om Dichteren eerder dan 2050 van het aardgas af te halen. Wel willen we zoveel mogelijk mensen helpen nu al de overstap te maken. Aardgasvrij wonen is comfortabel en soms zelfs goedkoper. U bespaart namelijk veel gas. De woning stoot zo veel minder CO2 uit. Uw woning is klaar voor de toekomst.

Hoe worden bewoners betrokken?

In het voorjaar van 2024 hebben we een enquête en een bewonersbijeenkomst gehouden. In het najaar van 2024 houden we een vervolgenquête en een tweede bewonersbijeenkomst. Daarnaast denkt een groep bewoners (de meedenkgroep) regelmatig met ons mee over de inhoud van het plan voor aardgasvrij in de wijk. 

Hieronder leest u de belangrijkste resultaten uit de enquête en de informatiebijeenkomst van voorjaar 2024. 

Belangrijkste resultaten enquête: veel steun, maar het moet wel betaalbaar zijn.

Er is veel steun voor een aardgasvrije wijk. Dat geeft ons een mooi startpunt voor het maken van het plan. Een kleinere groep bewoners (29%) staat niet achter het doel van aardgasvrij. Over het juiste tempo zijn de meningen verdeeld. Veel inwoners van Dichteren vinden het verder belangrijk:

  • dat ze zelf kunnen beslissen over de overstap;
  • dat het betaalbaar blijft;
  • dat de woning warm genoeg wordt.

Terugblik informatiebijeenkomst: zorgen om tempo en verplichting.

We hebben tijdens de informatiebijeenkomst van 29 mei 2024 veel mensen gesproken. Veel mensen vroegen zich af of aardgasvrij verplicht wordt en wanneer ze moeten overstappen. Aardgasvrij is niet verplicht tot 2050. Wie eerder wil overstappen, bepaalt zelf wanneer. Daarnaast waren er veel vragen over de kosten. In de tweede helft van 2024 berekenen we wat het kost.

Waarom beginnen in Dichteren?

Dichteren is één van de eerste wijken waarvoor we een plan maken. We starten hier omdat de woningen al goed geïsoleerd zijn. Bovendien maakten we voor een deel van de wijk, de Kleurrijke buurt en de Romantische buurt Zuid, al eerder een plan.

Alternatief voor aardgas

Wat is een warmtepomp?

De meest voorkomende warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht. Daarvoor gebruikt een warmtepomp elektriciteit. Dit gebeurt heel efficiënt. Met elke kilowattuur (kWh) elektriciteit, haalt een warmtepomp 3-5 kilowattuur warmte uit de buitenlucht. Daardoor kost verwarmen met een warmtepomp een stuk minder energie dan verwarmen met een cv-ketel of elektrisch verwarmen zonder warmtepomp. Er zijn verschillende soorten warmtepompen:

  • Hybride warmtepomp: de warmtepomp werkt samen met uw cv-ketel. De warmtepomp verwarmt uw huis, tenzij het heel koud is: dan zorgt de cv-ketel voor de verwarming. U hebt de cv-ketel ook nodig voor warm water uit de kraan. Een hybride warmtepomp is niet helemaal aardgasvrij, maar u bespaart al wel veel aardgas. Er zijn verschillende soorten hybride warmtepompen. De meest voorkomende is een hybride lucht-waterwarmtepomp.
  • Volledig elektrische lucht-waterwarmtepomp: de warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht. Dat kan de warmtepomp ook als het buiten koud is.
  • PVT-warmtepomp: een speciaal soort zonnepanelen vangen de warmte op.
  • Bodemwarmtepomp: de warmtepomp haalt warmte uit de bodem. 

Meer over de soorten warmtepompen vindt u op de website milieucentraal.nl.

Hoe ziet een warmtepomp eruit? 

Een warmtepomp  bestaat meestal uit een binnen- en een buitendeel. Het binnendeel lijkt op een cv-ketel. Bij een hybride warmtepomp is het binnendeel ongeveer net zo groot als de cv-ketel. Bij een volledig elektrische warmtepomp (all-electric) heb je ook een boilervat nodig voor het warme water uit de kraan. Samen zijn de boiler en het binnendeel ongeveer even groot als een grote koelkast. Het buitendeel lijkt op een grote airco.  

Waarom komt er geen warmtenet in deze wijk?

Uit zowel de technische analyse als uit gesprekken met inwoners is gebleken dat voor deze buurten een warmtenet geen haalbare optie is. Het aanleggen zou te veel geld kosten of de bewoners zouden een hoge warmterekening moeten betalen. 

Kunnen we waterstof of groen gas gebruiken als alternatief in Dichteren?

De woningen in Dichteren zijn goed geïsoleerd. Daarom is waterstof of groen gas veel duurder en minder efficiënt dan een warmtepomp. Er is nog weinig waterstof en groen gas. De komende jaren zullen waterstof en groen gas vooral nodig zijn voor de verduurzaming van de industrie. Voor woningen zal het alleen in uitzonderlijke gevallen een optie zijn, bijvoorbeeld in monumenten zonder andere mogelijkheden.  Daarom zijn waterstof en groen gas op dit moment geen goede oplossing voor Dichteren.

Kan het elektriciteitsnet het aan als iedereen een warmtepomp neemt?

Liander denkt mee bij het maken van het plan voor Dichteren. Als iedereen in Dichteren een warmtepomp neemt, dan is het elektriciteitsnet daarvoor nu niet toereikend. Liander zal het elektriciteitsnetwerk verzwaren. In het plan voor de Romantische buurt en Kleurrijke buurt Zuid adviseren we de overstap naar een warmtepomp als de cv-ketel aan vervanging toe is. Dan stapt niet iedereen tegelijk over en heeft Liander de tijd het elektriciteitsnet voor te bereiden. We onderzoeken of eenzelfde soort planning ook voor de hele wijk Dichteren een goed idee is. 

Mijn woning aardgasvrij

Hoe kan de gemeente mij helpen?

De woningen in Dichteren zijn heel geschikt om te verwarmen met een warmtepomp. Daarvoor maken we een plan. Daarin staat welke stappen u kunt zetten, wat dit kost en welke ondersteuning u hierbij kunt krijgen. We laten zien wat een warmtepomp betekent voor woningtypes die veel in de wijk voorkomen. We laten zien welke keuzes er zijn. We maken afspraken met netbeheerder Liander over het elektriciteitsnet. Met Sité Woondiensten maken we een plan voor de huurwoningen. Dit plan is begin 2025 af.

Ik heb nu een gasfornuis. Hoe kan ik straks zonder aardgas koken?

U kunt dan koken op een inductieplaat, elektrische kookplaat of keramische kookplaat. De meeste mensen kiezen voor inductie. Dat verbruikt minder stroom dan andere elektrische kookplaten. Het lijkt op koken op gas: u kunt de temperatuur snel regelen. Vaak heeft u voor een inductieplaat wel een 3-fasenaansluiting nodig in de meterkast. 

Heb ik straks nog steeds radiatoren aan de muur?

Dat hangt af van uw woning en de warmtepomp. Bij een all-electric warmtepomp stapt u volledig over op lage-temperatuurverwarming. Dit betekent dat het water in de radiatoren een lage temperatuur heeft (35-50 °C). Dat is veel lager dan bij verwarmen met aardgas. Soms heeft u dan vloerverwarming, wandverwarming en/of lage-temperatuurradiatoren nodig om het comfortabel warm te krijgen.

Wat moet ik doen als mijn cv-ketel stuk gaat?

U kunt ervoor kiezen om dan direct op een warmtepomp over te stappen. De woningen in de wijk Dichteren zijn bijna allemaal goed geïsoleerd. Dat maakt ze meteen geschikt voor een warmtepomp. Soms hebt u wel vloerverwarming, wandverwarming en/of lage-temperatuurradiatoren nodig. U kunt advies krijgen voor uw woning via energieloketachterhoek.nl (het energieloket van de gemeente) of via een installateur.

Ik ga binnenkort verhuizen of verbouwen. Waar moet ik op letten?

Een verhuizing is een goed moment voor energiebesparende maatregelen. Zeker als u ook gaat verbouwen. Met een aantal maatregelen kunt u later makkelijker overschakelen op bijvoorbeeld een warmtepomp. Dit kan bijvoorbeeld door:

  • vloerverwarming aan te (laten) leggen; 
  • in uw nieuwe keuken te kiezen voor koken op inductie;
  • in een nieuwe badkamer een douche met warmteterugwinning (douche-wtw) te installeren. 

Verschillende hypotheekverstrekkers bieden de mogelijkheid om verduurzaming mee te financieren in de hypotheek. Via energieloketachterhoek.nl kunt u advies van een specialist krijgen.

Krijg ik mijn huis wel warm zonder aardgas?

Bij een warmtepomp is het water in de radiatoren van een lage temperatuur (35-50 °C). Dit is veel lager dan bij verwarmen met aardgas. De meeste woningen in de wijk Dichteren zijn goed geïsoleerd. Dat maakt ze geschikt voor deze lage-temperatuurverwarming. Soms hebt u wel vloerverwarming, wandverwarming en/of lage-temperatuurradiatoren nodig. Via Milieu Centraal kunt u nog extra controleren of uw huis voldoende is geïsoleerd voor een warmtepomp. Bekijk daarvoor de website  milieucentraal.nl/energie-besparen/aardgasvrij-wonen/verwarmingstest.

Verwarmen met lage temperatuur voelt anders dan verwarmen met aardgas. Het huis wordt meer geleidelijk verwarmd. Door de goede isolatie blijft de temperatuur heel constant, ook ‘s nachts. 

Maakt een warmtepomp geluid?

De luchtwarmtepomp is de meest voorkomende warmtepomp. De buitenunit, het buitenste gedeelte van een luchtwarmtepomp, maakt geluid als deze lucht aantrekt. In de meeste gevallen is een buitenunit zo te plaatsen dat er geen overlast ontstaat. Denk bijvoorbeeld aan de voortuin, het dak of de zijkant van een woning.

Ik woon in een oudere woning (van voor 1990), hoe zit het voor mij?

De meeste woningen in Dichteren zijn gebouwd na 1993 en daarom goed geïsoleerd, maar er staan ook een aantal oudere woningen in de wijk. Heeft u een oudere woning, dan is het belangrijk om te zorgen voor goede isolatie. Is uw woning onvoldoende geïsoleerd voor een all-electric warmtepomp? Overweeg dan eerst een hybride warmtepomp: daarmee kunt u al gas besparen. U kunt advies op maat krijgen via het energieloket van de achterhoek. Informatie vindt u op energieloketachterhoek.nl

Kan ik advies krijgen over mijn huis?

U kunt advies krijgen voor uw woning via energieloketachterhoek.nl

Aardgasvrij bij huur

Wat is het plan voor mijn woning?

Dat hangt af van de gekozen voorkeursoplossing. Is deze all-electric? Dan installeert Sité een warmtepomp zodra de cv-ketel aan vervanging toe is. Het kan gaan om een all-electric warmtepomp of een hybride warmtepomp in combinatie met een cv-ketel.

Wie betaalt het aardgasvrij maken van mijn huis voor mij als huurder?

Als u in een huurwoning woont, dan betaalt de verhuurder de aanpassingen in de woning. De verhuurder kan wel een huurverhoging vragen (zie hieronder). Kookt u ook elektrisch? Dan heeft u helemaal geen aardgas meer nodig en kan het aardgas in de woning worden afgesloten. U betaalt dan geen vastrecht meer. Als iedereen warmtepompen koopt, moet het elektriciteitsnet worden aangepast. Dat betalen netbeheerders en de overheid.

Gaat mijn huur omhoog als mijn woning aardgasvrij wordt?

Woningcorporaties hebben met de rijksoverheid afgesproken dat ze vanaf 1 januari 2023 voor isolatiemaatregelen geen huurverhoging meer vragen. Bij zonnepanelen of andere installaties, zoals warmtepompen, kan de woningcorporatie nog wel een huurverhoging vragen. Sité vraagt een huurverhoging voor zonnepanelen (zie voor veelgestelde vragen hierover: Zonnepanelen | Sité Woondiensten (swd.nl)). Ook voor een warmtepomp vraagt Sité een huurverhoging. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de grootte van uw woning.

Zijn huurders verplicht om mee te doen met aardgasvrij?

U bent alleen verplicht als:

  • er meerdere zaken aan of in uw woning worden aangepast, anders dan (groot) onderhoud;
  • én minstens 70% van de huurders in het complex instemt met het plan. 
     
Kosten en financiering

Hoeveel kost een warmtepomp?

Dat hangt af van het type warmtepomp, het vermogen, het rendement en de kwaliteit. Een hybride warmtepomp is vaak het goedkoopst in aanschaf, all-electric luchtwarmtepompen zijn wat duurder en bodemwarmtepompen zijn het duurst. Uw energierekening wordt daarentegen lager. U kunt via de ISDE-subsidieregeling een subsidie krijgen voor de aanschaf. Bekijk daarvoor de website rvo.nl/subsidies-financiering/isde/woningeigenaren

De kosten zullen we uitrekenen voor veel voorkomende woningen in de wijk. Aan de hand daarvan kunt u dan zien wat een overstap naar aardgasvrij voor uw huis u ongeveer gaat kosten.

Wie betaalt het aardgasvrij maken van mijn huis?

De landelijke overheid vindt het belangrijk dat het voor iedereen betaalbaar is om over te stappen naar het aardgasvrij verwarmen van de woning.  

Woningeigenaar

Als u woningeigenaar bent, dan betaalt u zelf de aanpassingen. Er zijn hiervoor wel diverse subsidies en voordelige leningen beschikbaar, zie hieronder. Het is een investering vooraf, maar uw energierekening wordt flink lager. Kookt u ook elektrisch? Dan heeft u helemaal geen aardgas meer nodig en kan het aardgas in de woning worden afgesloten. U betaalt dan geen vastrecht meer. 

De kosten zullen we uitrekenen voor veelvoorkomende woningen in de wijk. Aan de hand daarvan kunt u dan zien wat een overstap naar aardgasvrij voor uw huis u ongeveer gaat kosten.

Huurder

Als u in een huurwoning woont, betaalt de verhuurder de aanpassingen in de woning. Een verhuurder kan wel een huurverhoging vragen voor een warmtepomp of zonnepanelen. Kookt u ook elektrisch? Dan heeft u helemaal geen aardgas meer nodig en kan het aardgas in de woning worden afgesloten. U betaalt dan geen vastrecht meer. Als iedereen warmtepompen koopt, moet het elektriciteitsnet worden aangepast. Dat betalen netbeheerders en de overheid.

Welke subsidies en leningen zijn er?

Kijk voor de mogelijkheden op de volgende pagina's en websites.

Voor diverse doelgroepen zijn er subsidies voor onder andere het aanschaffen van een warmtepomp:

Daarnaast zijn er verschillende manieren waarop u de investering kunt betalen. Dat kan natuurlijk met uw eigen spaargeld, maar er zijn ook verschillende manieren om te lenen:

  • De provincie en gemeente Doetinchem bieden de mogelijkheid om een aantrekkelijke lening af te sluiten voor het verbeteren van uw huis. Lees de informatie op de pagina Toekomstbestendig Wonen Lening
  • Bij hypotheekverstrekkers kunt u informatie opvragen over mogelijkheden voor verduurzaming.
  • Via de website warmtefonds.nl van de rijksoverheid kunt u geld lenen voor verduurzaming.

Gaat de subsidiepot niet leeg als iedereen tegelijk komt?

Voor de Subsidie voor verduurzaming van uw woning (ISDE) is er een maximumbedrag per jaar beschikbaar. Dat zou aan het eind van het jaar op kunnen zijn.

Ik gebruik heel weinig gas, dan ga ik de investering nooit terugverdienen, toch?

Als u weinig gas gebruikt dan kunt u inderdaad minder besparen op uw energiekosten. Een warmtepomp is dan misschien niet voordeliger dan een cv-ketel. Er zijn wel andere redenen om alsnog voor een warmtepomp te kiezen. Een warmtepomp is beter voor het milieu, uw woning wordt meer waard en als u helemaal aardgasvrij wordt, is dat goed voor de luchtkwaliteit in uw woning. 

Uiteindelijk gaat iedereen van het aardgas af. U heeft daar nog tot 2050 de tijd voor. U stapt het beste over als uw cv-ketel bijna aan vervanging toe is. Een gemiddelde cv-ketel gaat 15 jaar mee. 

Heeft u gevonden wat u zocht?