Erkenning van kind
Een kind dat niet binnen een huwelijk of geregistreerd partnerschap geboren wordt, kan worden erkend. Hiermee wordt het vaderschap of meemoederschap officieel vastgelegd. Dit kan alleen met schriftelijke toestemming van de moeder. Voor de erkenning moet u een afspraak maken.
Er zijn 3 momenten waarop u kunt erkennen:
- Tijdens de zwangerschap
- Bij de geboorteaangifte
- Na de geboorteaangifte
U kunt de erkenning het beste tijdens de zwangerschap regelen. Dit heet een "erkenning ongeboren vrucht". Erkenning tijdens de zwangerschap heeft als voordeel dat het kind bij de geboorte meteen twee ouders heeft. Ook als er voor de geboorteaangifte iets gebeurt met de persoon die het kind heeft erkend. Ook kunt u dan de achternaam van het kind al laten vastleggen.
Voorwaarden
Voorwaarden voor erkenning volgens Nederlands recht:
- De erkenner is minimaal 16 jaar oud.
- De erkenner is geen familie in de opgaande en neerdalende lijn en geen broer of zus.
- Moeder moet toestemming geven voor erkenning van een kind onder de 16 jaar.
- Kind van 12 jaar of ouder moet zelf toestemming geven.
- Het kind mag niet (juridisch) al twee ouders hebben. Voorbeeld: moeder is (nog) getrouwd met iemand anders dan de erkenner.
- Staat moeder of erkenner onder curatele? Dan is toestemming van de kantonrechter nodig.
Als u niet de Nederlandse nationaliteit heeft, kunnen er andere regels gelden. Maak voor meer informatie een afspraak voor advies.
Naam van het kind
Informatie over naamskeuze vindt u op de pagina Achternaam kind kiezen.
Gehuwde vrouwelijke partners/vrouwelijke partners met een geregistreerd partnerschap
Meemoederschap ontstaat automatisch als het kind is verwekt door kunstmatige donorbevruchting van een anonieme donor. U moet dan wel een verklaring juridisch ouderschap overleggen bij de geboorteaangifte. Deze verklaring moet zijn afgegeven door de Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting. Heeft u geen verklaring juridisch ouderschap? Dan kan de meemoeder het kind of de ongeboren vrucht erkennen.
Ongehuwde vrouwelijke partners
Een vrouw kan het kind van de moeder erkennen. Hiervoor gelden dezelfde voorwaarden als bij elke andere erkenning.
Wat moet ik meenemen?
- Een geldig identiteitsbewijs van uzelf en de moeder (paspoort, rijbewijs, Nederlandse identiteitskaart of vreemdelingendocument)
- Schriftelijke toestemming van de moeder als zij niet meekomt. Deze schriftelijke toestemming kunt u vinden onder het kopje aanvullende informatie. Wilt u tegelijk met de erkenning de achternaamskeuze doen? De moeder moet persoonlijk meekomen als u wilt dat het kind de achternaam van de erkenner krijgt. Dit persoonlijke bezoek geldt alleen voor het eerste kind uit de relatie.
- Erkenning van het ongeboren kind is gratis.