Geschiedenis en groei van plan Wijnbergen de Kwekerij

We nemen u in stappen mee door de geschiedenis en groei van het plan Wijnbergen de Kwekerij.

De geschiedenis van woongebied Wijnbergen

De plannen voor woningbouw in Wijnbergen zijn niet nieuw. In de jaren ’80 van de vorige eeuw is dit deel van de toenmalige gemeente Bergh bij Doetinchem gevoegd met als doel hier een bedrijventerrein en woningbouw te realiseren. In 1999 heeft de gemeente deze woningbouw planologisch ook mogelijk gemaakt. Wijnbergen wordt ontwikkeld in twee delen. Het eerste deel bestaat uit het Midden en Westen. Hiervoor zijn in 2010 de plannen uitgewerkt, waarna de bouw is gestart. 

Het tweede deel bestaat uit De Kwekerij (voorheen Het Oosten). Voor Het Oosten lagen er in 2012 al uitgewerkte plannen. Deze hebben we in 2013 door de woon- en kredietcrisis ‘in de ijskast’ moeten zetten. Het is altijd de bedoeling gebleven dit gebied te bebouwen. Daarom is het bestemmingsplan dat dit mogelijk maakt van kracht gebleven. Begin 2020 heeft het college van b&w de opdracht gegeven om te onderzoeken hoe we dit woningbouwgebied weer in ontwikkeling kunnen nemen. Dit vanwege de sterk aantrekkende vraag naar woningen in de gemeente Doetinchem.

De Kapperskolk blijft behouden

Naast het plangebied ligt de ecologische verbindingszone (EVZ) Kapperskolk. Deze natuurzone is vooruitlopend op de woningbouw al geheel aangelegd en ingericht. Doordat het plangebied zelf de afgelopen jaren extensief onderhouden is met schapen, hebben zich hier groenstructuren en ruigten met natuurwaarden kunnen ontwikkelen. De bouw van woningen heeft hier zeker invloed op. Daarom hebben we een flora & fauna-onderzoek uitgevoerd. Hieruit is gebleken dat het gebied een woon- en leefgebied is voor de beschermde soorten buizerd, steenuil en vleermuizen. Voor de buizerd en steenuil gaat dit gebied verloren. Voor deze soorten zullen we op een andere plek een leefgebied inrichten. We behouden de bestaande groenstructuren in de nieuwe wijk. Zo blijft het leefgebied voor de vleermuizen behouden. Hiervoor hoeven we dus geen extra maatregelen te nemen.

Rond de Kapperskolk komen nog meer, vooral watergebonden, vogelsoorten voor. Uit het flora & fauna-onderzoek blijkt dat de Kapperskolk door deze soorten sporadisch wordt aangedaan. Het is dus geen essentieel leefgebied voor deze soorten. Met de woningbouw en voorzieningen blijven we nadrukkelijk weg bij de Kapperskolk, waardoor deze in de huidige staat behouden blijft en gedeeltelijk zelfs zal worden uitgebreid. De EVZ Kapperskolk blijft dus ook in de toekomst beschikbaar voor deze nu aanwezige soorten.

Hondenlosloopgebied

Toen Wijnbergen Het Oosten in 2013 ‘in de ijskast’ werd gezet, is afgesproken dat het plangebied als tijdelijk hondenlosloopgebied gebruikt kon worden. Het tijdelijke losloopgebied in de huidige grootschalige vorm zal verdwijnen. Ondanks dat is gebleken dat loslopende honden regelmatig voor verstoring van de aanwezige natuurwaarden zorgen, zullen in het nieuwe plan twee losloopgebieden aangewezen worden: de oude kwekerij aan de Torontostraat blijft als hondenlosloopgebied gehandhaafd en er komt in de groenzone ten zuiden van het doorgaande fietspad een extra losloopgebied.

Juni 2023: Start bouwrijp maken toekomstig woongebied

In de week van 19 juni zijn we gestart met de volgende fase in project Wijnbergen De Kwekerij: het bouwrijp maken van het toekomstige woongebied. Aannemer Dusseldorp Infra, Sloop en Milieutechniek BV voert de werkzaamheden uit. De aannemer legt onder andere de riolering en bouwwegen aan.

De nutsbedrijven

In dezelfde periode starten ook de nutsbedrijven met hun werkzaamheden. Als eerst plaatsen de nutsbedrijven drie middenspanningsruimtes. Vanuit deze ruimtes krijgen de woningen in het project elektriciteit. Daarna leggen de nutsbedrijven de benodigde kabels en leidingen voor elektra, water en andere nutsvoorzieningen aan.

Door de werkzaamheden is het gebied minder goed bereikbaar. Het gebied wordt ook deels afgesloten. Dit doen we om risico’s te beperken. We verwachten dat de werkzaamheden in oktober 2023 afgerond zijn.

Juli 2023: Aanpassingen hondenlosloopgebied Wijnbergen

Woonwijk Wijnbergen krijgt in het najaar een groot, nieuw hondenlosloopgebied zonder opruimplicht. Door werkzaamheden in woongebied De Kwekerij sluiten we het hondenlosloopgebied dat er nu ligt.

Op 15 augustus 2023 sluiten we het hondenlosloopgebied

Dit geven we aan met borden op verschillende plekken rondom het hondenlosloopgebied. Hondenbezitters kunnen vanaf dan terecht in het oorspronkelijke losloopgebied in de oude stadskwekerij aan de Torontostraat.

In november 2023 leggen we het grote, vernieuwde hondenlosloopgebied aan

Dit gebied wordt maar liefst 3000 vierkante meter groot en ligt tussen de Kapperskolkweg en de Kapperskolk. We planten er een dubbele haag omheen, zodat het gebied past in de groene omgeving. Een dubbele haag voorkomt ook dat honden weg kunnen lopen. In het nieuwe gebied zal geen opruimplicht gelden. We richten het in met paden, bankjes, beplanting en een zandbak voor de viervoeters. 

September 2023: Eerste tiny house in aanbouw

De bouw van het eerste tiny house in woonwijk De Kwekerij is begonnen. Het huis maakt onderdeel uit van een community (Tiny house in de wildernis) dat straks in totaal uit acht tiny houses bestaat. Deze komen op een gezamenlijke kavel en hebben een gemeenschappelijke tuin/buitenruimte. Ook komt er een gezamenlijk gebouwtje met een aantal voorzieningen en een kringloopkast voor de wijk.

Aannemer Dusseldorp maakt het gebied op dit moment klaar voor de bouw. Er rijden daarom veel wagens rond en er wordt hard gewerkt. Wandelaars of fietsers die gebruik maken van het gebied moeten dus oppassen. Begin oktober is Dusseldorp klaar met de werkzaamheden. Daarna zal ook de bouw van andere woningen in De Kwekerij snel starten. 

Oktober 2023: Ontwikkelaars woningen bekend

Gemeente Doetinchem en Sité laten samen 73 toekomstbestendige woningen bouwen in De Kwekerij in Doetinchem. Na een aanbesteding hebben zij deze opdracht gegund aan BAM Wonen. Daarnaast zal Welling Bouw nog eens 18 koopwoningen bouwen. Beide partijen sloten het beste aan bij de vraag naar circulair, biobased en natuurinclusief bouwen. De Kwekerij wordt een duurzaam woongebied, met in totaal 140 woningen. Het gebied is bouwrijp gemaakt.

De Kwekerij – grenzend aan de Kapperskolk – krijgt een groene uitstraling en grote biodiversiteit. Er komen 140 bijna-energieneutrale woningen, gebouwd met respect voor de natuur (denk aan houten gevels, grasdaken/daktuinen). Een prettige plek om te wonen omdat er ruimte is voor ontmoeting in de vorm van buurttuinen en (natuurlijke) speelplekken. BAM Wonen gaat onder de naam WeideWald 41 koop- en 32 huurwoningen ontwikkelen voor starters, gezinnen en senioren. Welling Bouw gaat aan de slag met nog eens 18 koopwoningen in gebied BuitenGewoon. De projectontwikkelaars hebben de schetsontwerpen uitgewerkt. De vergunningen worden binnenkort aangevraagd. Zowel BAM Wonen als Welling Bouw starten voorjaar 2024 met de verkoop van hun woningen. Later dit jaar start de bouw. Sité wil 32 duurzame, circulaire sociale huurwoningen realiseren in ‘De Kwekerij’ in Wijnbergen . Bekijk daarvoor het nieuwsbericht op swd.nl.

Het uitgangspunt voor De Kwekerij is de natuur

Het gebied waar deze wijk komt is omgeven door groen en natuur. Aanwezige bomen en struiken worden ingepast en aangevuld met beplanting die in het gebied past. Ook wordt er natuurinclusief gebouwd. Dit betekent dat de woning en tuin voorzieningen krijgen waar planten en dieren gebruik van kunnen maken. Biosbased houdt in dat er ecologisch verantwoorde materialen gebruikt worden.

Meer informatie

Meer informatie vindt u in:

November 2023: Japanse duizendknoop

In Wijnbergen De Kwekerij komt de Japanse duizendknoop voor. Dit is een snelgroeiende plantensoort die schade kan veroorzaken aan gebouwen, leidingen en wegen. Ook is de plant in staat om inheemse plantensoorten te verdringen. Daarom gaan we de Japanse duizendknoop binnenkort verwijderen van het terrein.

Dit doen we door het terrein af te graven op de plekken waar deze plant groeit. Een milieutechnisch bedrijf begeleidt het graafwerk. De werkzaamheden starten op vrijdag 10 november en duren naar verwachting zo’n twee weken. Een ecoloog controleert het gebied regelmatig, zodat we snel kunnen ingrijpen als de Japanse duizendknoop weer ergens de kop opsteekt.

Januari 2024: Inloopbijeenkomst Torontostraat

Op 22 januari organiseerde gemeente Doetinchem een inloopbijeenkomst over de Torontostraat. De toekomstige bewoners van het noordelijke deel van De Kwekerij komen straks via deze straat de wijk in en uit. Dit heeft gevolgen voor de inrichting. In gesprek met bewoners haalden we meningen en ideeën op over de volgende onderwerpen:

  • de parkeersituatie bij de school
  • de aansluiting van de nieuwe ontsluitingsweg op de Torontostraat 
  • de mogelijkheid om op deze plek een ondergrondse container te plaatsen

Al snel werd duidelijk dat dit laatste onderwerp de meeste reacties opriep. De opgehaalde informatie gebruiken we om een aantal voorstellen voor aanpassing van de Torontostraat te doen. Aanwezigen konden zich aanmelden voor een klankbordgroep. Met deze klankbordgroep bespreken we de voorstellen en stemmen we af, om uiteindelijk tot een definitief plan te komen. In de tweede helft van 2025 voeren we het plan uit. 

Terug naar de pagina Wijnbergen de Kwekerij.

Heeft u gevonden wat u zocht?