Klokkenluiden: melden misstand
Een klokkenluider is iemand die vermoedens heeft van misstanden bij een organisatie of bedrijf, en daarvan melding maakt. Vermoedt u misstanden door gemeente Doetinchem of door een medewerker van gemeente Doetinchem? Dan kunt u dat bij ons melden.
U kunt alleen een melding doen als u een werkrelatie met onze gemeente heeft (gehad). Bijvoorbeeld omdat u bij ons werkt(e) of diensten of goederen aan ons levert. Of omdat u bij gemeente solliciteert of vrijwilligerswerk doet.
Uw melding behandelen wij vertrouwelijk. U kunt ook anoniem melden.
Wilt u een misstand melden? Dat kan op de volgende manieren:
- Telefonisch via (0314) 377 377
- Schriftelijk. Stuur een brief naar:
Gemeente Doetinchem aan vertrouwenspersoon
Postbus 9020, 7000 HA Doetinchem - Bij een organisatie waar dat officieel mag, zoals bijvoorbeeld:
- het Huis voor Klokkenluiders
- de Autoriteit Financiële Markten (AFM)
- De Nederlandsche Bank N.V. (DNB)
- de Inspectie gezondheidszorg en jeugd (IGJ)
- de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)
Na een melding van een misstand volgt altijd een onderzoek. De melder krijgt hierover bericht.
Klokkenluiden
Klokkenluiden is het melden van misstanden in een bedrijf of organisatie. De melding moet gaan over een misstand met een maatschappelijk belang. Meestal gaat de situatie meerdere mensen aan, komt de misstand regelmatig voor en kunnen de gevolgen ernstig zijn. Ook kan er sprake zijn van:
- een overtreding van de wet
- gevaar voor de volksgezondheid
- gevaar voor de veiligheid van personen
- gevaar voor aantasting van het milieu
- gevaar voor het goed functioneren van de organisatie door onbehoorlijk handelen of nalaten.
Iemand kan een melding doen als hij zelf heeft meegemaakt dat er iets mis is. Of bewijs heeft van het feit dat er iets mis is. Er moet wel een werkrelatie met gemeente Doetinchem zijn. Bijvoorbeeld:
- In dienst (geweest) bij gemeente Doetinchem.
- Bij gemeente Doetinchem hebben gewerkt, bijvoorbeeld als zzp'er, uitzendkracht, stagiair, afstudeerder, trainee of vrijwilliger.
- Via eigen werk direct te maken hebben met gemeente Doetinchem.
Wanneer een misstand
- Als u vermoedt dat er sprake is van een misstand van maatschappelijk belang door gemeente Doetinchem of een medewerker van gemeente Doetinchem. Een persoonlijk conflict op de werkvloer is geen misstand van maatschappelijk belang. Fraude of een privacyschending is dat bijvoorbeeld wel.
- De misstanden of informatie heeft u zelf gezien of gehoord, of zelf in handen. Het mag niet (alleen) gaan om informatie die u “van horen zeggen heeft";
- Als u via uw werk een relatie heeft (gehad) met onze organisatie. Bijvoorbeeld omdat u bij ons werkt(e) of diensten of goederen aan ons levert. Of omdat u bij gemeente Doetinchem solliciteert of vrijwilligerswerk doet. In de regeling gebruiken we het begrip ‘werkgever’.
- Ook als u niet in dienst bent (geweest) bij onze organisatie, maar wel een werkrelatie heeft gehad met de organisatie.
- Vermoedt u een misstand, maar heeft u de informatie niet gekregen vanuit uw werkrelatie? Dan kunt u geen melding doen.
Een misstand verdelen we in 2 groepen:
- een misstand die tegen het Unierecht ingaat
- een maatschappelijke misstand.
Hieronder leest u wat we hiermee bedoelen en wat het verschil is.
Unierecht
Een inbreuk op het Unierecht is een actie of iets niet doen, dat niet mag volgens de wet en schadelijk is voor het algemeen belang. Het algemeen belang betekent dat iets voor het welzijn van het hele land nuttig, gewenst of nodig is. Het is niet altijd meteen duidelijk of je met Unierecht te maken hebt. Het gaat om bijvoorbeeld de volgende onderwerpen:
- overheidsopdrachten
- veiligheid van het vervoer
- bescherming van het milieu
- volksgezondheid
Meer voorbeelden leest u in de toelichting van de Regeling melden vermoeden misstanden gemeente Doetinchem 2024 onderaan deze pagina.
Maatschappelijk belang
Bij een maatschappelijke misstand is er iets mis, dat ernstige gevolgen heeft. Het gaat hierbij nooit om wat het beste is voor iemand persoonlijk. Bij een maatschappelijke misstand is er meestal een patroon of is het iets blijvends. De kenmerken van een maatschappelijk belang zijn:
- het gaat meerdere mensen aan
- de situatie komt regelmatig voor of duurt enige tijd
- er zijn ernstige gevolgen
Voorbeelden leest u in de toelichting van de Regeling melden vermoeden misstanden gemeente Doetinchem 2024 onderaan deze pagina.
Rechten van de klokkenluider
Een klokkenluider kan bij het Huis voor Klokkenluiders terecht voor hulp en informatie over de manier waarop hij een misstand kan melden. Gemeente Doetinchem zorgt ervoor dat de klokkenluider geen nadeel ervaart van de melding De klokkenluider moet dan wel eerlijk en goed hebben gehandeld.
Als de klokkenluider nadeel ervaart vanwege de melding, kan hij op huisvoorklokkenluiders.nl/onderzoek-door-het-huis vragen om een onderzoek. Dit kan ook als er niets wordt gedaan met de melding.
Regeling melden vermoeden misstanden gemeente Doetinchem 2024 vindt u op lokaleregelgeving.overheid.nl.