Ontmoetingsplekken als smeerolie van een veerkrachtig Doetinchem

Het ontmoeten van bekenden, onbekenden, nieuwkomers, mensen van gelijke leeftijd of juist jonger of ouder draagt bij aan prettig en waardevol leven. Het ontmoeten van mensen met dezelfde interesses of andere inzichten, daagt uit tot delen. De manier waarop wij onze ruimte inrichten, heeft invloed op de gezondheid en leefstijl van inwoners. Het bepaalt mede in hoeverre mensen bewegen, elkaar ontmoeten, naar voorzieningen als de arts en supermarkt kunnen, en activiteiten kunnen ondernemen. De bereikbaarheid van voorzieningen bepaalt ook hoe zelfstandig inwoners kunnen leven. Mensen ontmoeten heeft vaak positief effect op het levensgeluk van inwoners.

Markt Doetinchem met links een fruitkraam met personeel erachter. Er lopen twee mannen langs, die zie je op de rug. Op de achtergrond het stadhuis.

Een ontmoetingsplek moet aan een aantal voorwaarden voldoen om ons te verleiden er te komen, er te blijven en vaker terug te komen. Dat kan de groene omgeving zijn, de aanwezigheid van een fraai kunstwerk of monumentaal pand, of een lekkere bank in een park. Ook het klimaat is bepalend of we ergens graag komen. Het moet niet te warm, niet te nat, niet te droog en goed geventileerd zijn. En we houden van plekken die goed aanvoelen, veilig zijn zonder overlast van geluid of stank. Ontmoetingsplekken kunnen uitdagen tot creativiteit en het kennis maken met nieuwe dingen.

Wonen op korte afstand van wijkvoorzieningen

Bij het ontwikkelen van onze leefomgeving, houden we rekening met veel verschillende factoren. We letten op de mogelijkheid om betaalbaar, levensloopbestendig en kwalitatief goed te kunnen wonen op korte afstand van wijkvoorzieningen. Zoals een supermarkt voor de dagelijkse boodschappen, de huisarts, apotheek en de fysiotherapeut. Maar denk ook aan scholen en kinderopvanglocaties en plekken voor sport, recreatie en cultuur en buiten leven. Deze voorzieningen krijgen een plek op sociaal veilige locaties die goed bereikbaar zijn. Zowel lopend, fietsend als met de auto. We proberen deze voorzieningen goed over de gemeente te verdelen. Wonen en druk verkeer zijn gescheiden. Sportparken zijn voor iedereen bereikbaar in hun directe omgeving. We maken aantrekkelijke plekken in de openbare ruimte waar inwoners graag komen.

Verbinden, versterken en onderhouden van sociale relaties

Werken aan een aantrekkelijke wijk doen we samen met inwoners. Het initiatief hiervoor kan zowel vanuit ons, als vanuit inwoners komen. We vinden het belangrijk dat inwoners van buurten en wijken bouwen aan hun eigen gemeenschap. Inwoners met elkaar verbinden en sociale relaties versterken zorgt ervoor dat inwoners dichter bij elkaar komen. Dat is belangrijk voor de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van een wijk of buurt en buurtschappen in het landelijk gebied. Voorbeelden hiervan zijn: de buurttuin aan de IJsselstraat, huiskamerinitiatieven van bewoners zelf en het initiatief in Schöneveld met de naam 'Vraag het Anna'. Denk ook aan de aanleg van 'gele voetpaden' voor goed toegankelijke voetpaden naar het winkelcentrum en een gezamenlijke moestuin in Overstegen. De ‘Dorpendeal Gaanderen: Van Goed naar Beter’ laat zien hoe inwoners gestimuleerd worden om een eigen plan te ontwikkelen voor de ontwikkeling van hun wijk en buurt. Dit zijn allemaal voorbeelden van initiatieven die zorgen voor meerdere nieuwe ontmoetingen en verbindingen.

Veilige en gezonde leefomgeving

Straat met aan weerszijden bomen die bovenin naar elkaar toe zijn gegroeid. Aan de rechterkant en linkerkant een stoep. Met rechts hagen langs tuinen. Op de achtergrond een auto in een parkeervak.

Daar waar gewoond, gewerkt en geleefd wordt, moet voldoende groen en natuur in de omgeving zijn. Omvang en soort groen verschilt per locatie. Maar het groen staat met elkaar in verbinding en is nooit ver weg. Maatwerk zorgt voor de juiste hoeveelheid groen en voor beplanting die het best past in de omgeving, rekening houdend met bijvoorbeeld warme zomers en wateroverlast. Er valt veel te winnen door niet alleen te investeren in groen op plekken waar veel mensen lopen, fietsen of rijden, maar juist ook meer in de wijk zelf. Inwoners helpen een handje door de eigen tuinen te vergroenen. De combinatie van een goede woning met een prettige buitenruimte kan de eerste stap zijn naar het buitenleven een thuisgevoel creëren in de eigen omgeving.

Als lokale overheid hebben we een verantwoordelijkheid om te zorgen voor een veilige en gezonde leefomgeving. We nemen maatregelen die uitdagen om gezonde keuzes te maken. Denk aan het stimuleren van een rook- en tabaksvrije omgeving bij plekken waar kinderen opgroeien, spelen, sporten en naar opvang of school gaan. We ondersteunen stadslandbouw zodat mensen kunnen kiezen voor gezond en lokaal geteeld voedsel. Als dat bijdraagt aan de gezondheid van inwoners, zetten we ook in op ontmoedigingsbeleid. Denk ook aan het bijstellen van ons reclamebeleid, zodat er op openbare plekken geen reclame wordt gemaakt voor ongezond voedsel. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarom is preventie erg belangrijk voor een veilige en gezonde leefomgeving. We richten ons bijvoorbeeld op het opstellen van een gericht verlichtingsbeleid met het motto: 'duister waar het kan, verlichting waar het moet'. En we brengen in kaart waar milieu- en veiligheidsrisico’s kunnen ontstaan. Een gezonde en veilige fysieke leefomgeving gaat, naast onder meer de mate van geluid of geur ook, over brandveiligheid, crisisbeheersing en bereikbaarheid van hulpdiensten. En ook over de risico's door energieopwekking en klimaatverandering. We bekijken waar een veilige fysieke leefomgeving aan moet voldoen en hoe we deze bereiken. Een veilige leefomgeving is een verantwoordelijkheid van ons allemaal. Wanneer we ons bewust zijn van ons gedrag en de overlast die dit mogelijk oplevert, zetten we samen de eerste stap naar verbetering.

Bereikbare en toegankelijke voorzieningen

Bereikbaarheid en toegankelijkheid zijn van groot belang. Vooral als je iets minder mobiel bent of net iets verder weg woont van voorzieningen. De gemeente schept basisvoorwaarden waardoor het voor iedereen eenvoudiger is om mee te doen aan activiteiten. We richten de openbare ruimtes en publieke gebouwen zo in dat ze voor iedereen gemakkelijk toegankelijk en bereikbaar zijn en uitdagen om mee te doen aan activiteiten. Of het nu gaat om culturele, sportieve of recreatieve activiteiten, het werken in moestuinen of meer praktische zaken zoals het bezoek van winkels of een medisch centrum. Maar ook hier geldt dat het initiatief van de inwoner waardevol is. Denk aan ideevorming, kennis van de buurt, maar ook de mogelijkheid om mensen te mobiliseren om zelf werk te verzetten of geld in te zamelen. Het is zeker niet zo dat er voor iedere functie of activiteit een voorziening of ontmoetingsplek moet worden gecreëerd. In veel gevallen is het mogelijk om een plek te gebruiken voor verschillende dingen

Sport, cultuur en recreatie als basis voor gezondheid en ontmoeting

Muurschildering van boerin Anna zittend naast een melkbus. Links van haar een koe. Op de achtergrond de kerktoren. Op de voorgrond een geparkeerde auto.

Sport, recreatie en cultuur dragen bij aan gezondheid en ontmoeting. En dat hoeft niet altijd in georganiseerd verband te zijn. De openbare ruimte is ook erg geschikt voor bewegen, ontmoeten en beleven. In je eentje of in een groep. De beweegroutes in Overstegen en op Sportpark Zuid zijn hiervan sprekende voorbeelden, evenals de Street art kunstwerken in de stad. Onze inzet op sport-, recreatie- en cultuurbeleving draagt sterk bij aan fitte en gezonde inwoners. Bovendien zorgt het voor ontmoetingen waardoor het ook op sociaal vlak voordelen heeft. Ons doel is dat deze activiteiten voor steeds meer inwoners een onderdeel worden van het dagelijks leven.

Beschreven kwaliteiten mensen en ontmoeten weergegeven op de kaart