Groeien in kwaliteit

Onze groeiambitie gaat zeker niet alleen over wonen. Het gaat nadrukkelijk ook over mensen en ontmoetingen. Onze openbare ruimte biedt ruimte voor cultuur, recreatie, bewegen, ontmoeten en beleven. In je eentje of in een groep. De aanwezigheid van voorzieningen in de buurt bepaalt voor een belangrijk deel de kwaliteit van leven. Om die kwaliteit verder te versterken, doen we gerichte investeringen in onze maatschappelijke voorzieningen.

Hockeymeisje op een hockyveld

Voorzieningen groeien mee richting 2036

Onze voorzieningen leggen we onder de loep in het licht van de bevolkingsontwikkeling en groeiambitie. We onderzoeken de draagkracht en spreiding van al onze maatschappelijke voorzieningen zodat we gericht kunnen investeren of bijsturen bij een groeiend inwonertal. We brengen op wijkniveau in beeld welke voorzieningen er zijn en we bedenken hoe dit er in de toekomst uit moet zien en reserveren de noodzakelijke ruimte daarvoor. Denk daarbij onder andere aan voorzieningen op het gebied van sport, spelen, recreatie, cultuur, onderwijs, welzijn en (para)medisch. Vervolgens vertalen we deze inzichten naar beleidsmatige uitgangspunten en normen. Waar mogelijk willen we normen vastleggen die ons helpen te bepalen waar en hoeveel maatschappelijke voorzieningen nodig zijn. Denk bijvoorbeeld aan het reserveren van vierkante meters voor een huisartsenpraktijk of apotheek.

Kaart van gemeente Doetinchem met daarin de verschillende ambities in getekend
Beschreven ambitie mensen en ontmoeten afgebeeld op de kaart

De puzzel met schaarse ruimte

De verschillende vraagstukken op het gebied van bijvoorbeeld wonen, werken en voorzieningen leiden tot een complexe puzzel. Ieder vraagstuk heeft namelijk ruimte nodig. Door slim combineren en delen is er veel mogelijk. Zo kijken we bij woningbouwontwikkeling naar koppelkansen. Waar mogelijk kiezen we voor meerdere functies op dezelfde plek of in eenzelfde gebouw. Doetinchem staat voor een grote woningbouwopgave. Gebouwen worden gesloopt, krijgen een nieuwe bestemming, worden aangepast aan de woonfunctie en er is volop nieuwbouw. Juist daar waar dit soort veranderingen plaatsvinden, ontstaat ruimte om iets bijzonders toe te voegen. Een ontmoetingsplek vol spektakel of juist rustgevend. Dit kan in een gebouw zijn, maar ook in de openbare ruimte.

Slim combineren en delen

De accommodaties van maatschappelijke organisaties en bedrijven zijn belangrijke ontmoetingsplekken. Door onderling faciliteiten te delen, zoals een fietsenstalling, groenvoorzieningen of ontmoetingsplekken, vindt er meer uitwisseling plaats dan alleen met het “eigen clubje”. Samenwerking tussen maatschappelijke organisaties en bedrijven leveren bijzondere ontmoetingen op. Een goed voorbeeld is de samenwerking tussen het Graafschap College, Sport-ID en Sportverenigingen op Sportpark Zuid. Wij faciliteren en ondersteunen dit soort ontmoetingen door initiatiefnemers bij elkaar te brengen, door bij vestiging of verhuizing mee te denken over nieuwe locaties en door eventuele aanpassingen van de openbare ruimte en infrastructuur.

De kracht van kunst, cultuur en erfgoed

We maken nieuwe plannen voor kunst, cultuur en erfgoed. Erfgoed bepaalt deels onze identiteit. Daarom vergroten we de zichtbaarheid en beleefbaarheid van ons Doetinchemse erfgoed. We stellen nieuw cultuurbeleid op om kunst en cultuur te bevorderen. Kunst en cultuur dragen bij aan het welzijn en woongenot van onze inwoners en versterken de lokale identiteit. Met kunst, cultuur en erfgoed stimuleren we ontmoeting en beleving. Daarnaast dragen kunst, cultuur en erfgoed bij aan onze aantrekkingskracht voor nieuwe inwoners en bedrijven. In onze groeiambitie zorgen we voor een aantrekkelijke stad door zichtbare kunst en cultuur in voorzieningen, maar ook in de openbare ruimte. Ook onderzoeken we de potentie van een publiekstrekker in Doetinchem. Hiermee vergroten we niet alleen de aantrekkelijkheid voor ons bestaande en toekomstige inwoners, maar vergroten we ook de aantrekkelijkheid van Doetinchem voor dagrecreanten en toeristen.

Bewegen, ontmoeten en beleven in de buitenruimte

Er liggen kansen om bewegen, ontmoeten en beleven in de openbare ruimte verder te stimuleren. Dat doen we door het in stand houden, verbeteren en uitbreiden van de fiets- en wandelpaden, met het Pieterpad en Graafschapspad als belangrijke regionale en nationale recreatieve trekkers. Ook willen we de kwaliteiten van de Oude IJssel beter benutten voor zowel onze inwoners als bezoekers door de waterbeleving te versterken en door een aantrekkelijke fysieke omgeving te realiseren (o.a. project Stadsboulevard).

Door meer ‘beweeggroen’ aan te leggen en aantrekkelijke plekken in te richten, werken we aan een aantrekkelijke buitenruimte. Dit draagt bij aan meer ontmoetingen en zorgt voor een betere gezondheid van onze inwoners. Daarbij leggen we de focus op kinderen en mensen voor wie spelen en bewegen niet vanzelfsprekend is. Een sprekend voorbeeld is het plan voor een inclusieve speeltuin in Overstegen. Door dit plan van inwoners te ondersteunen, bouwen we aan een inclusieve ontmoetingsplek. Ons doel is om op dat gebied stappen te zetten. Daarom maken we nieuwe plannen om recreëren, bewegen, ontmoeten en beleven toegankelijker en laagdrempeliger te maken zodat meer mensen gestimuleerd worden tot meedoen en ontmoeting. Om dit mogelijk te maken passen we ons lokaal sportbeleid aan.

Onderwijsstad van de toekomst

Scholen zijn belangrijke ontmoetingsplekken in onze wijken en buurten. De aanwezigheid van mbo en hbo in onze gemeente is van groot belang voor Doetinchem en de regio. Om ook in de toekomst een aantrekkelijke onderwijsstad te blijven werken we samen met onderwijspartners en andere partijen aan een gezamenlijke educatieve agenda en staat onderwijshuisvesting hoog op onze agenda. We werken aan flexibele en toekomstige onderwijshuisvesting. In een gemeente met een groeiambitie biedt het integraal huisvestingplan onderwijs (IHP) hiervoor een belangrijke basis. Hierin brengen we een toekomstbestendig onderwijslandschap in beeld. We kijken gericht naar spreiding van scholen over de verschillende wijken en kernen. Hierbij houden we rekening met de samenstelling van wijken en een groeiende en veranderende bevolking.

Hoe bereiken we dit?

Wij hebben een faciliterende rol als het gaat om het mogelijk maken van ontmoetingen. Faciliteren kan zijn: gesprekken voeren met bewoners, initiatieven bij elkaar brengen, ruimte beschikbaar stellen, een vergunning afgeven of een subsidie verstrekken. Een andere manier is door het maken van (contract)afspraken met verbonden partijen en maatschappelijke organisaties. Zij zetten dan activiteiten en initiatieven op in de openbare ruimte die voor ontmoetingen zorgen. Het is daarbij belangrijk dat initiatiefnemers eerst kijken hoe ze zelf geld en steun kunnen krijgen voor hun idee of project. Als we onvoldoende weten wat de inwoner wil, dan is het lastig handelen. Daarom leggen we structureel lijntjes met inwoners of vertegenwoordigers daarvan. Dat doen we onder andere in de wijknetwerken. En soms is het wel duidelijk wat de vraag is (rust, activiteiten), maar lopen de meningen onder betrokkenen zo uiteen, dat er een uitgebreider traject nodig is om te bepalen wat er nodig is en hoe. We kunnen hierbij ook zelf een rol pakken in het stimuleren van initiatieven die bijdragen aan ontmoeting. We investeren om onze ambities op het gebied van kunst, cultuur en erfgoed te realiseren. Ook geven we een impuls aan bewegen, ontmoeten en beleven in de buitenruimte. We nemen meestal niet de rol van initiatiefnemer. Maar we spelen in op de energie die leeft in buurten en wijken. Bijvoorbeeld via de wijkregisseur of wijkverbinder. Door te faciliteren en stimuleren komen nieuwe ontmoetingen tot stand.