Niveau 1: beperkte participatie

U heeft een plan met weinig gevolgen voor de omgeving. Om de omgeving op een goede manier te betrekken bij uw plan, kunt u gebruik maken van het stappenplan. De vragen in dit stappenplan zijn gebaseerd op de beproefde methode van het Relevant Gesprek®. Deze methode werkt met 4 stappen.
Door alle stappen te doorlopen maakt u een passende aanpak voor het betrekken van de omgeving bij uw plan. 

Graag vertellen wij u wat meer over  de stappen uit het stappenplan. Komt u er ondanks de uitleg niet helemaal uit? Neem dan contact op met de adviseur participatie via (0314) 377 377 of via gemeente@doetinchem.nl

Stap 1: Omschrijf kort het plan

U heeft een plan dat iets verandert in de omgeving van anderen. Het is dan belangrijk dat u op een goede en tijdige manier de omgeving bij deze verandering betrekt. Beschrijf daarom goed wat er gaat veranderen en wat de directe omgeving ervan merkt.

Stap 2: Wat wilt u vragen en vertellen aan de omgeving?

Wanneer u in gesprek gaat over uw plan is het belangrijk dat u nadenkt wat u wilt vertellen en vragen. Als u alleen wilt vertellen wat uw plan inhoudt en waar de mensen terecht kunnen met vragen, dan informeert u hen daar netjes over. Als er ook ruimte is om mee te praten, dan bedenkt u vooraf wat uw vragen zijn. Om geen verkeerde verwachtingen te wekken, is het belangrijk dat u duidelijk bent over wat er al vast staat en waarover de omgeving daadwerkelijk nog inbreng kan geven.

Stap 3: Met wie wilt u in gesprek?

Vooraf bedenkt u wie uw gesprekspartners zijn. Dat doet u door in kaart te brengen wie er iets gaan merken van uw plan. 

Stap 4: Hoe gaat u in gesprek met de omgeving?

De manier waarop u in gesprek gaat, hangt af van verschillende factoren. Wilt u hen alleen informeren of wilt u van gedachten wisselen? Zijn het veel of weinig mensen? U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een brief, maar meestal werkt een persoonlijk gesprek beter. U kunt dan bijvoorbeeld persoonlijk langs gaan of de mensen gezamenlijk uitnodigen.

Terug naar de pagina Check het participatieniveau.

Heeft u gevonden wat u zocht?