Omgevingsplan
Op deze pagina vindt u meer informatie over het omgevingsplan.
Wat is het omgevingsplan?
In het omgevingsplan staat voor de hele gemeente wat en op welke plek iets wel of niet mogelijk is. Het omgevingsplan bestaat uit regels voor activiteiten die gevolgen hebben of kunnen hebben voor de fysieke leefomgeving. Iedere gemeente heeft 1 omgevingsplan.
Het omgevingsplan is in de plaats gekomen van bestemmingsplannen en beheersverordeningen. Tot 1 januari 2024 regelden we daarmee wat op een bepaalde plek in de gemeente wel en niet mogelijk is. Maar, het omgevingsplan gaat over meer, namelijk over alles wat invloed heeft op de ruimte om ons heen. Daarom moeten we ook regels opnemen voor andere onderwerpen. Zo moeten in het definitieve omgevingsplan ook regels komen die eerder in aparte verordeningen zaten. Bijvoorbeeld voor het kappen van een boom en de aanleg van een in- en uitrit.
In de animatie op de website toolkitomgevingswet.nl/omgevingsplan krijgt u meer uitleg.
Welke regels gelden vanaf 1 januari 2024?
Omgevingsplan van rechtswege
Op 1 januari 2024 hebben we een zogenaamd omgevingsplan van rechtswege. Dit omgevingsplan bestaat uit alle bestemmingsplannen en beheersverordeningen die geldig waren op 31 december 2023. Ook bestaat het omgevingsplan van rechtswege uit bestemmingsplannen die vóór 1 januari 2024 als ontwerp in procedure zijn gebracht.
Het omgevingsplan van rechtswege bestaat daarnaast ook uit regels die het Rijk heeft overgedragen aan de gemeente. Dit zijn regels die tot 1 januari 2024 stonden in bijvoorbeeld het Activiteitenbesluit.
Wilt u weten welke regels er nu gelden op basis van het omgevingsplan van rechtswege? Bijvoorbeeld omdat u uw huis wil verbouwen, een evenement wil organiseren of een loods wil laten plaatsen naast uw bedrijfspand. Kijk dan op de pagina Omgevingsloket.
LET OP: Naast de regels in het omgevingsplan van rechtswege gelden ook nog steeds regels uit aparte verordeningen, zoals voor het kappen van een boom of aanleg van een in- en uitrit. Die regels blijven in de aparte verordening gelden totdat die regels zijn verwerkt in het definitieve omgevingsplan.
Toewerken naar het definitieve omgevingsplan
Iedere gemeente krijgt tot 1 januari 2032 de tijd om een definitief omgevingsplan op te stellen. Dat omgevingsplan moet voldoen aan de uitgangspunten van de Omgevingswet. Het definitieve omgevingsplan vervangt dan het omgevingsplan van rechtswege. Ook vervangt het dan de regels uit verordeningen die gaan over de fysieke leefomgeving. De gemeente Doetinchem kiest ervoor om het definitieve omgevingsplan stap voor stap op te stellen. Bijvoorbeeld door per gebied of per thema de regels te verwerken. We starten vanuit de basis die we hebben opgebouwd met bestemmingsplannen en beheerverordeningen. Tegelijkertijd gebruiken we het opstellen van het definitieve omgevingsplan ook om op basis van ervaringen uit het verleden regels te verbeteren. Nieuwe ontwikkelingen worden met het opstellen van het definitieve omgevingsplan niet direct meegenomen. Dat gebeurt via een wijziging van het omgevingsplan voor specifiek de nieuwe ontwikkeling.
Kan het omgevingsplan worden aangepast?
Ja. We noemen dat een wijziging van het omgevingsplan. Het kan namelijk zo zijn dat een ontwikkeling niet past in het omgevingsplan (van rechtswege). Als we op basis van een conceptverzoek besluiten dat we aan die ontwikkeling willen meewerken, dan kunnen we daarvoor het omgevingsplan wijzigen. Ook kan het zijn dat wij uit onszelf het omgevingsplan willen wijzigen. Bijvoorbeeld omdat ons beleid of dat van bijvoorbeeld de provincie is veranderd.