Omgevingsplan wijzigen

We hebben 1 omgevingsplan voor de hele gemeente. Om verschillende redenen kan het nodig zijn dat we iets in het omgevingsplan willen wijzigen. Voorbeelden:

  • de gemeente heeft met een conceptverzoek besloten mee te willen werken aan een ontwikkeling die niet past binnen het omgevingsplan;
  • uit beleid van het Rijk of de provincie Gelderland blijkt dat de gemeente dit moet verwerken in het omgevingsplan;
  • de gemeente heeft beleid aangepast of heeft nieuw beleid gemaakt dat in het omgevingsplan moet komen;
  • er is een omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA) verleend.
  • de gemeente moet voor 1 januari 2032 alle regels voor de fysieke leefomgeving uit verordeningen en de bruidsschat verwerken.

Onze werkwijze voor het wijzigen van het omgevingsplan

We hebben ervoor gekozen het omgevingsplan 2 keer per jaar te wijzigen. Dit om regie te kunnen houden op een juridisch goed omgevingsplan. Per keer wijzigt de gemeente het omgevingsplan dan voor meerdere locaties/onderwerpen tegelijkertijd. De besluitvorming over de wijziging van het omgevingsplan is ieder jaar in maart en in september. Voor elke ronde geldt een aanlevermoment. Alle goedgekeurde onderbouwingen met bijbehorende onderzoeken komen in die wijziging.

Tijdschema wijziging omgevingsplan
Besluitvorming wijziging omgevingsplanAanlevermoment goedgekeurde onderbouwing en onderzoeken
September10 januari
Maart1 augustus

De tijd tussen het aanlevermoment en besluitvorming is nodig om de wijziging op te kunnen stellen. En, op een goede manier de bijbehorende procedure te doorlopen. Het opstellen van een wijziging en doorlopen van de procedure doen wij als gemeente zelf. Onderdeel hiervan is ook het inwinnen van advies bij bijvoorbeeld provincie en/of waterschap. Maar ook altijd het ter inzage leggen van een ontwerpbesluit.  Zodat iedereen die dat wil, met een zienswijze, een reactie kan geven.

Gevolgen niet op tijd aanleveren goedgekeurde onderbouwing 

Het niet op tijd aanleveren van een goedgekeurde onderbouwing betekent dat de ontwikkeling in een volgende ronde wordt meegenomen. Dan moet natuurlijk wel alsnog sprake zijn van een goedgekeurde onderbouwing. Om te komen tot een goedgekeurde onderbouwing hebben we bepaalde werkafspraken. Deze werkafspraken gelden voor zowel de initiatiefnemer als voor ons. Deze afspraken maken we op het moment dat wij willen meewerken met een wijziging van het omgevingsplan. De kwaliteit van de onderbouwing en bijbehorende onderzoeken is bepalend voor het proces om te komen tot een goedgekeurde versie. Meer informatie over het proces van conceptverzoek tot start van de procedure om het omgevingsplan te wijzigen vindt u op de pagina Conceptverzoek.

Participatie en wijzigen van het omgevingsplan 

Als uw plan iets verandert in de omgeving van anderen, is het belangrijk dat u hen hierbij betrekt. Dat noemen we participatie. In de gemeente Doetinchem vinden wij dat heel belangrijk. Door met elkaar te praten en rekening te houden met elkaars zorgen en belangen, kunt u klachten en bezwaren achteraf voorkomen. Daarmee kunt u uw plan op een betere manier uitvoeren en blijven we op een goede manier met elkaar omgaan. Voor meer informatie over participatie, een stappenplan en voorbeeld participatieverslag kijk op de pagina Participatie.  

Bij de vaststelling van een wijziging van het omgevingsplan moeten wij aangeven hoe burgers, bedrijven, maatschappelijke organisaties en andere bestuursorganen bij de voorbereiding op de wijziging van het omgevingsplan betrokken zijn geweest. En wat de resultaten daarvan zijn. Wat doet de gemeente om hieraan te voldoen en wat wordt van u als initiatiefnemer verwacht? Dit wordt met u besproken als u uw plan bij ons indient.  

Kosten wijzigen van het omgevingsplan

Aan het wijzigen van het omgevingsplan zijn kosten verbonden. Hiervoor verwijzen wij naar de geldende legesverordening.

Schade door wijziging van regels in het omgevingsplan 

Denkt u dat u schade ondervindt omdat regels in het omgevingsplan zijn gewijzigd? Kijk dan op de pagina Nadeelcompensatie

Bijzondere wijziging van het omgevingsplan: een voorbereidingsbesluit  

De situatie kan zich voordoen dat we voor een locatie nieuwe regels willen gaan opnemen in het omgevingsplan. Tot het moment dat die nieuwe regels er zijn, geldt het oorspronkelijke omgevingsplan. Om te voorkomen dat in die tijd een ontwikkeling in gang wordt gezet die past binnen het omgevingsplan maar in strijd is met de voorgenomen nieuwe regels, kan de gemeenteraad een voorbereidingsbesluit nemen. Dat besluit voegt voorbeschermingsregels toe aan het omgevingsplan. Meer informatie over het voorbereidingsbesluit is te vinden op de website Informatiepunt leefomgeving.

Heeft u gevonden wat u zocht?