Opgave toekomstbestendige binnenstad
De economische en sociale vitaliteit van het centrumgebied staat onder druk. Verschillende (landelijke) trends en ontwikkelingen hebben invloed op het functioneren en floreren van de Doetinchemse binnenstad. “Doetinchem wil een economische toplocatie zijn in het oosten van ons land met in het hart een bruisende binnenstad van het ‘Ei’ tot en met het station en florerende dorpscentra!”. Samen met de Binnenstadspartners stellen we een ontwikkelstrategie en uitvoeringsagenda voor de binnenstad op. Ook de ontwikkeling van de spoorzone kan een rol spelen in het toevoegen van aantrekkelijke en onderscheidende voorzieningen.
We richten ons op meer beleving en ontmoeting en op het aantrekkelijk maken van de openbare ruimte in de binnenstad. Het belangrijkste kenmerk van de opgave is de kwaliteit van de leefomgeving en de aantrekkingskracht van het centrum als prettige leef- en woonstad.
De procesaanpak voor de binnenstad leidde tot een visie waarin de volgende doelstellingen centraal staan:
- Versterking van de gastvrijheid van de binnenstad.
- Versterking van de ontmoetings- en belevingsfunctie van de binnenstad.
- Verbetering van de klimaatadaptatie en het groen in de binnenstad.
- Versterken van de woonfunctie van de binnenstad.
- Verbetering van de programmatische verbinding van de Oude IJssel met de binnenstad.
De opgave voor de binnenstad heeft koppelkansen met de ‘Economische uitgangspunten voor de fysieke leefomgeving’, de Spoorzone, de Woonvisie, de Mobiliteitsvisie, de Koersnotitie en Uitvoeringsagenda Vrijetijdseconomie, de opgave rondom Klimaatadaptatie en de ontwikkeling van de Oude IJsselzone. De uitgangspunten en beleidslijnen uit deze onderwerpen worden meegenomen bij de opstellen van een stedenbouwkundige kansenkaart en ontwikkeling voor de binnenstad.
De te ontwikkelen strategie zal uitnodigend zijn in de richting van ondernemende partijen en het Binnenstadsbedrijf en tot stand komen in samenwerking met deze partijen.
De leefbaarheid en aantrekkingskracht van de binnenstad bepaalt samen met de ontwikkeling van de bedrijventerreinen de economische ontwikkeling van Doetinchem als geheel. Daarom onderzoeken we de mogelijkheden waarop de activiteiten en functies in de binnenstad en de bedrijventerreinen elkaar kunnen versterken. De economische en (eventuele) ruimtelijke gevolgen van deze kansen verwerken we in de (update van de) omgevingsvisie.
Door het opstellen van een stedenbouwkundige vertaling van de sterkte-zwakteanalyse van de binnenstad worden koppelkansen en programmatische en fysieke mogelijkheden in samenhang bij elkaar gebracht. Deze kansenkaart vormt de basis voor de uitvoeringsagenda.