Snoeihout verbranden
Voor het verbranden van snoeihout is vaak geen ontheffing nodig. Een melding aan de gemeente is voldoende. De meldingsplicht geldt alleen voor particulieren in het buitengebied. Voor paasvuren en kampvuren (o.a. bij scouting) moet altijd ontheffing worden aangevraagd. Een melding is niet voldoende. Het moet als een evenement worden aangevraagd.
In de maanden oktober tot en met april mag na het doen van een melding snoeihout worden verbrand. Stoken buiten deze periode is niet toegestaan. Er mag ook niet worden verbrand op zon-, erkende feestdagen en gedenkdagen (behalve Pasen). De hoeveelheid te verbranden snoeihout mag niet meer bedragen dan 25 m³.
Er mag alleen gestookt worden als fase 1 is afgegeven door de veiligheidsregio Noord en Oost. Bij fase 1 is het brandgevaar voor de natuur gering. Bij fase 2 geldt er een algeheel stookverbod. Dit stookverbod wordt opgeheven zodra fase 1 weer van kracht is. De veiligheidsregio Noord en Oost beheert de site natuurbrandrisico.nl. De melder controleert op deze site of het verbranden is toegestaan.
Voorwaarden
Er moet worden voldaan aan algemene voorwaarden. Snoeihout mag onder voorschriften worden verbrand. Onder snoeihout verstaan wij: hout afkomstig van landschappelijk onderhoud. Onder landschappelijk onderhoud verstaan wij: onderhoud aan struiken, hagen en bomen die geen onderdeel uitmaken van tuinen.
Het melden kan telefonisch maar ook digitaal
- Er zijn geen kosten aan verbonden.
- Twee dagen na melding mag de verbranding plaatsvinden.
Het melden met het formulier is zo ingericht dat u via een keuzemenu kunt zien of het verbranden van snoeihout is toegestaan. Het melden moet gebeuren op werkdagen, tijdens kantooruren, minimaal twee dagen voor de verbranding.
U kunt bij het invullen van het formulier inloggen met uw DigiD inlogcode. Zo worden er al een aantal gegevens voor u ingevuld in een extra beveiligde omgeving.