Spoorzone: het visitekaartje voor Doetinchem en de Achterhoek

Binnen de groeiambitie vormt de spoorzone een strategische locatie. Dit komt door de ligging ten opzichte van de binnenstad, de oude IJssel, snelweg A18 en het station. De omvat het gebied tussen de Terborgseweg, Spinbaan, de Oude IJssel, de Fabriekstraat en is 53,4 hectare groot. 

Sfeerbeeld Spoorzone

De spoorzone is momenteel met name een werkgebied. Verschillende industriële bedrijven zijn aanwezig in het noorden en zuiden van het gebied. Met de ontwikkeling van Iseldoks zijn de eerste woningen en voorzieningen toegevoegd aan de noordwest kant van het gebied.

Voor dit gebied wordt een structuurschets (visie) opgesteld samen met de omgeving. De gemeente pakt hiermee de rol als proactieve organisator op en faciliteert, verbindt en daagt uit. Vanaf de start bouwen we samen aan de ontwikkeling van het gebied. Met bewoners, bedrijven, maatschappelijke organisaties en belanghebbenden.

De eerste aanblik vanuit het station is nu geen visitekaartje voor Doetinchem waar je de beleving voelt van een levendige stad. Door de goede bereikbaarheid met openbaar vervoer, fiets en auto heeft de spoorzone veel potentie voor het vestigen en versterken van stedelijke activiteiten.

De spoorzone kan hét visitekaartje worden voor Doetinchem en de Achterhoek, waarbij de kwaliteit van de stad al voelbaar/zichtbaar is zodra je het station uitstapt. Een gebied waar je niet alleen komt om over te stappen en je reis te vervolgen, maar ook een plek om te wonen, werken, leren, ontmoeten en te verblijven. Juist de kruisbestuiving en ontmoeting tussen mensen en functies kan het gebied doen bruisen en daardoor ook innovatie stimuleren. Ontmoetingen tussen jong en oud, tussen bedrijven, maatschappelijke organisaties en onderwijs en tussen bezoekers en bewoners.

De ruimtelijke structuur, openbare ruimte, functies en gebouwen vormen de stedenbouwkundige basis. We ontwikkelen gebieden door functies te combineren en elkaar te laten versterken. Dit is een belangrijke voorwaarde voor een toekomstbestendige stad. Het gebied is aanvullend aan de binnenstad. Met de gebiedsontwikkeling spoorzone wordt de centrumfunctie van Doetinchem in de regio nog verder versterkt.

Vanuit het gebied maken we hoogwaardige verbindingen met de Oude IJssel, de binnenstad en de omliggende buurten. Of we versterken deze. De oevers van de Oude IJssel bieden niet alleen ruimte voor aantrekkelijk wonen, maar ook voor groene en toegankelijke plekken en ‘nieuwe’ wandelroutes.