Uitgangspunten duurzaamheid
'Een duurzame ontwikkeling is een ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen.' Deze definitie van de Verenigde Naties vormt de basis van onze gemeentelijke visie op duurzaamheid. We willen namelijk zorgen dat het leefklimaat in Doetinchem van hoge kwaliteit is en blijft.
Het belang van een duurzame en groene leefomgeving zit de Achterhoekers in de genen. Met het Akkoord van Groenlo uit 2009 liep onze regio voorop om stappen te zetten naar een energie neutrale Achterhoek. Inmiddels is onze ambitie om als Achterhoek in 2050 energieneutraal te zijn. Die ambitie is ook opgenomen in het coalitie-agenda van de gemeente. Wat daarvoor nodig is, is een combinatie van energie besparen en de energie die nodig is vervolgens duurzaam opwekken.
Energie opwekken (zon en wind)
Wij zetten in op de uitvoering van de regionale energiestrategie (RES 1.0), die zich richt op grootschalige energieopwekking door zon en wind.
- Voor de opwekking van zonne-energie leggen we de focus op de daadwerkelijke realisatie van deze zonneparken voordat we nieuwe plannen in behandeling nemen. Dat doen we omdat er een maximum percentage van 3% geldt voor de oppervlakte landbouwgrond die ingezet kan worden voor zonneparken.
- Bij windenergie is de volksgezondheid een belangrijke afweging. In de RES 1.0 is één gebied (gebied B rond de Oude IJssel tussen Doetinchem en Doesburg) aangewezen waar een windpark gerealiseerd zou kunnen worden. Voor het lopende windinitiatief in dat gebied geldt dat wij het onderzoek en de regels van het Rijk, die momenteel opgesteld worden, als vertrekpunt nemen./li>
Bodemenergie
Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van bodemenergie, ook in Doetinchem. We stimuleren het gebruik van bodemenergie met het oog op onze energieopgave. Tegelijkertijd vinden we dat bodemenergiesystemen zorgvuldig moeten worden aangelegd ter bescherming van de kwaliteiten van onze ondergrond. We doen in 2023 in Achterhoeks verband onderzoek naar het gebruik van de ondergrond voor bodemenergie. Hierbij worden zowel de geschiktheid als eventuele aandachtspunten inzichtelijk gemaakt. Afhankelijk van de resultaten van het onderzoek wordt aanvullend beleid gemaakt voor het toepassen van bodemenergie in de Achterhoekse ondergrond.
Warmte
We zetten in op aardgasvrij verwarmen, om in 2050 alle in de gemeente verbruikte warmte CO2-neutraal binnen de gemeentegrenzen op te wekken. De stappen die we daarvoor moeten zetten, zijn beschreven in de ‘Transitievisie Warmte Doetinchem’ (vastgesteld begin 2022). Voor nieuwbouw gelden wettelijke regels om (bijna) energieneutraal te bouwen. Bestaande woningen moeten worden geïsoleerd en worden voorzien van duurzame verwarming. We zetten in op energie besparen, isoleren, ventileren en groene energie opwekken. Zo pakken we jaarlijks twee buurten op met inwoners, ondernemers en instellingen. Dit doen we in samenwerking met het energieloket. Door te isoleren, hebben we minder energie nodig om gebouwen te verwarmen. Energie die we niet verspillen, hoeven we ook niet op te wekken. Het energieloket zal hierbij een belangrijke rol krijgen door het geven van informatie en adviezen, het opstellen van woningverbeteringsplannen, het organiseren van de 'duurzamehuizenroute' en de actie De Achterhoek bespaart, alsmede het verstrekken van subsidies en leningen.
Circulaire economie
Een circulaire economie is een economie zonder verspilling. We richten ons in het bijzonder op het circulair maken van drie belangrijke waardeketens: circulaire gebiedsontwikkeling, voedsel & landbouw en een circulaire gemeentelijke organisatie. We willen een systeem creëren waarin we water, energie en grondstoffen zoveel mogelijk kunnen behouden en zo efficiënt mogelijk hergebruiken. Dit vraagt om anders denken en doen. Afval zien we als een grondstof. Waar mogelijk sluiten we kringlopen en voorkomen we afval en verspilling door het maximaliseren van de waarde van grondstoffen en producten. We stimuleren inwoners en bedrijven om hun afval beter te scheiden. Er wordt uitvoering gegeven aan de oprichting van een circulair ambachtscentrum in samenwerking met verscheidene lokale partners.
Bij veel ingrepen in onze leefomgeving, zoals bouw- en civieltechnische projecten, komt grond vrij en/of is grond nodig. Wij vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk grond in de regio zelf wordt hergebruikt. Wij stimuleren duurzame en circulaire grondstromen in de Achterhoek door intensief samen te werken met andere Achterhoekse gemeenten, de Omgevingsdienst Achterhoek en het waterschap Rijn en IJssel. Deze samenwerking heeft onder andere geleid tot de Achterhoekse bodemnota 2020. Deze nota voorziet in uniforme regels die duurzame en circulaire grondstromen in de hele Achterhoek stimuleren.
We bevorderen duurzaam, circulair en klimaat adaptief bouwen. Daarnaast ondersteunen we verschillende lokale en regionale ‘circulaire’ initiatieven, waar de gemeente actief in participeert, zoals Cirkelregio De Achterhoek en Circulair bedrijventerrein Wijnbergen. De visie ‘Samen sterk de toekomst in” van het bedrijventerrein Wijnbergen geeft richting aan de samenwerking waarbij de gemeente, het onderwijs en ondernemers (het Parkmanagement) werken aan een circulair, energieneutraal, afvalneutraal, veilig en schoon bedrijvenpark. Het Parkmanagement zet in deze richting door en initieert diverse duurzaamheidsprojecten zoals het laadpalen station.
Ga terug naar Kwaliteiten van nu.