Warmtenetten
In Doetinchem werken we toe naar aardgasvrije woningen en gebouwen. In 2050 willen we in heel Nederland kunnen verwarmen zonder aardgas. Daarom zetten we nu al stappen. Dit doet gemeente Doetinchem in samenwerking met Sité woondiensten en het Gelders Warmte Infrabedrijf.
Oplossingen om aardgas te vervangen
Er zijn verschillende technische mogelijkheden om van het aardgas af te stappen in de gebouwde omgeving. Dat kan met verschillende installaties. We maken daarbij verschil in oplossingen voor een grote groep woningen en panden en persoonlijke oplossingen.
Persoonlijke oplossingen kunnen voor iedere woning apart worden gebruikt. Een voorbeeld daarvan is een warmtepomp. Daarbij kunnen woningeigenaren (particulier en woningcorporaties) woning voor woning een aanpassing doen, zelfs op verschillende momenten.
Bij oplossingen voor een grote groep woningen en panden sluiten meerdere woningen en panden aan op een gezamenlijke warmtevoorziening. Een voorbeeld hiervan is een warmtenet waarbij vaak honderden woningen en panden aangesloten worden.
Beste alternatief voor aardgas
In de wijk Overstegen (buurten Overstegen-oost, Overstegen-west en Muziekbuurt) en Gaanderen onderzoeken we wat het beste alternatief is. Woningen in deze buurten kunnen verwarmd worden met een warmtepomp voor iedere woning (individuele oplossing) of met een collectief systeem (warmtenet). Een warmtenet betekent dat meerdere woningen via buizen in de grond zijn aangesloten op één warmtebron.
Een warmtenet lijkt interessant
Samen met het Gelders Warmte Infrabedrijf en Sité Woondiensten gaan we dit verder onderzoeken. Het onderzoek naar een warmtenet in de wijk Overstegen (buurten Overstegen-oost, Overstegen-west en Muziekbuurt) en Gaanderen start half januari 2025 en duurt tot ongeveer zomer 2025.
Op bovenstaand afbeelding wordt het gebied rond Gaanderen aangegeven. Dit geeft niet exact aan waar het warmtenet komt. Dat bepalen we later. Er kunnen dus geen rechten aan ontleend worden.
Onderzoek
Op dit moment weten we dus nog niet welk alternatief voor aardgas het beste zal zijn. Als een warmtenet het beste blijkt en hiervoor voldoende huurders en woningeigenaren enthousiast zijn, duurt het nog enkele jaren voordat dit systeem gebouwd wordt. We gaan nu onderzoeken of dat inderdaad mogelijk, betaalbaar en gewenst is. En voor welk gebied dat het beste past. Wanneer wij verder zijn in de onderzoeksfase, informeren wij u weer. Dan leest u ook hoe u kunt meedenken over wat u belangrijk vindt bij het verwarmen van uw woning.
Op Warmtenet zonder aardgas leest u meer over warmtenetten.
Meer informatie en vragen
Onder het uitklapveld Veelgestelde vragen staan de vragen met antwoorden. Staat uw vraag er niet bij of wilt u meer informatie? Stuur dan een e-mail naar: aardgasvrij@doetinchem.nl.