Wat is de omgevingsvisie?
Een omgevingsvisie helpt ons bij het maken van keuzes die bepalend zijn voor hoe en in welke richting onze gemeente zich ontwikkelt. In de Omgevingswet is bepaald dat iedere gemeente een omgevingsvisie moet maken. In de omgevingsvisie leggen we onze ambities en beleidsdoelen voor de fysieke leefomgeving vast. Met ‘fysieke leefomgeving’ bedoelen we bijvoorbeeld: gebouwen, bomen, planten, wegen, cultureel erfgoed, bodem, water, lucht. Het komt neer op: alles om ons heen. De omgevingsvisie gaat in op de lange termijn. De omgevingsvisie is niet een bundeling van het beleid dat we al hadden. Het is een samenhangende visie waarin we rekening houden met hoe onderwerpen met elkaar in verband staan. We hebben hierbij uiteraard ook aandacht voor de sociale kant van onze gemeente. Denk aan ruimte voor ontmoeting, voldoende huisartspraktijken en scholen. We richten onze fysieke leefomgeving in op een manier die bijdraagt aan het sociaal domein.
Wat betekent deze visie voor de gemeente?
De omgevingsvisie helpt ons bij het maken van keuzes voor onze leefomgeving. Welke plannen of ontwikkelingen vinden we wenselijk en welke niet? Dat toetsen we aan de doelen die we met elkaar hebben voor de leefomgeving. Komt er een initiatiefnemer bij ons met een plan? Dan kunnen we aan de hand van de omgevingsvisie bepalen of dit plan haalbaar lijkt. Hetzelfde geldt voor onze eigen plannen.
Wat betekent deze visie voor u als inwoner of ondernemer?
In de visie kunt u lezen welke richting we met elkaar op willen met de omgeving in 2036. Als inwoner kunt u een plan indienen bij de gemeente. De visie geeft inspiratie en helpt om in te schatten hoe kansrijk uw plan is. Als uw idee aansluit bij de doelen uit de visie, is de kans groter dat u uw plan kunt uitvoeren.