Water en groen

 Het leven verandert: periodes van hitte en droogte wisselen steeds vaker en sneller af met periodes van extreme neerslag en natte voeten. Soms vinden we de hogere temperaturen prettig. Maar er zijn ook nadelen voor ons dagelijks leven. Denk aan oogsten die verloren gaan of aan kwetsbare mensen die veel last hebben van hitte. Dat is zorgelijk. 

Gelukkig kunnen we hier iets aan doen. Door samen te werken maken we gemeente Doetinchem geschikt om de gevolgen van klimaatverandering aan te kunnen. Daar hebben we iedereen bij nodig: inwoners, ondernemers, bedrijven, scholen en de overheid. Helpt u mee?

Gemeente Doetinchem aanpassen aan klimaatverandering

Ons doel is dat gemeente Doetinchem in 2050 de gevolgen van klimaatverandering aan kan. Dit houdt in dat we geen overlast meer hebben van weersextremen, zoals wateroverlast, hitte en droogte. 

We hebben onze visie uitgewerkt in 5 pijlers, die hieronder staan. 

1. Stad en dorp gezond en groen

In onze gemeente wonen bijna 60.000 mensen. Er heerst een aantrekkelijk woon- en werkklimaat. De stad Doetinchem vervult een regiofunctie. Dit alles willen we behouden en versterken.

2. Adaptief landelijk gebied 

De overwegend stedelijke gemeente heeft een aantrekkelijk groen landelijk gebied. Droogte bedreigt hier o.a. landbouw en natuur. We streven naar een toekomstbestendig landelijk gebied voor deze functies. 

3. Robuuste vitale infrastructuur 

Vitale infrastructuur zijn knooppunten van wegen, energie, dataverkeer en meer. De vitale functies van de gemeente willen we beschermen omwille van onze gezondheid, veiligheid en economie.

4. Ontwikkelingen klimaatbestendig 

We bouwen met het oog op de toekomst. Als we nu iets ontwikkelen, houden we rekening met het klimaat van de toekomst. 

5. Betrokken en actieve mensen 

De mensen maken Doetinchem. Als we onze gemeente willen aanpassen aan het veranderende klimaat moeten we dat samen doen. We zetten in op samenwerking met inwoners en bedrijven in onze gemeente.

Aan de slag!

Met deze vijf pijlers gaan we de komende jaren aan de slag. Dat doen we door:

  • neerslag vast te houden daar waar het valt;
  • de bodem in te zetten als spons;
  • meer schaduw te creëren door meer groen te planten;
  • verharding te vervangen door meer groen;
  • te zorgen voor belangrijke voorzieningen voor mensen op een veilige, droge plaats. 

Wat kunt u doen?

Met kleine aanpassingen kunt u al een bijdrage leveren aan het vergroenen van uw leefomgeving. Denk daarbij aan:

Tegels eruit, groen erin

Minder tegels in de tuin heeft veel voordelen: het regenwater zakt beter weg, de tuin wordt minder heet op zomerse dagen en er is meer ruimte voor de natuur. Als u tegels weghaalt, graaf dan het zand eronder weg en vul het gat met tuinaarde.

Groene gevel

Klimplanten tegen uw gevel of schutting zijn niet alleen mooi. Een begroeide gevel houdt ook uw huis in de zomer koeler, en in de winter net wat warmer. Ook bieden klimplanten een plek voor biodiversiteit. Als u kiest voor een druif, kiwi of rode bes, plukt u er zelf ook nog eens de vruchten van!

Groene schutting

Als u uw tuin wilt afscheiden van de buren, kunt u natuurlijk een houten schutting plaatsen. Maar een heg of een rek begroeid met klimplanten is ook een goed idee. Het ziet er mooi uit, houdt de tuin koeler op hete dagen en biedt ruimte voor biodiversiteit.

Hout en bladeren laten liggen

De natuur houdt wel van een beetje rommel in uw tuin. Als u een hoekje vrijmaakt voor een hoop takken en dode bladeren, zijn egels en padden u eeuwig dankbaar. Ook paddenstoelen, mossen, varens en beestjes voelen zich er thuis. Plantenresten kunt u ’s winters ook beter laten liggen, want die beschermen de bodem en de wortels tegen strenge vorst.

Bekijk voor meer tips en inspiratie het magazine Je Nieuwe Tuin of  de website weetvanwater.nl.

Ideeën en voorbeelden

Heeft u ideeën om gemeente Doetinchem aan te passen aan klimaatverandering? Stuur dan een mail naar duurzaam@doetinchem.nl.

Lopende campagnes

Voor het vergroenen van uw tuin en het opvangen van regenwater kunt u subsidie krijgen. Lees hierover meer op buha.nl/waterengroen.

Voorbeeldprojecten

Konrad Adenauerplein

Bewoners van de Kleurrijke buurt kwamen met het idee om het Konrad Adenauerplein te vergroenen. In mei 2024 is het vergroende plein feestelijk geopend. Omdat er nu meer groen is, zorgt het pleintje voor verkoeling op een hete zomerdag. Ook kan het water beter de grond in en is het een fijne plek voor vogels en insecten. 

Zonneboomplein

Basisschool de Zonneboom heeft haar schoolplein vergroend. Het plein is nu voor openbaar gebruik, waardoor iedereen gebruik kan maken van deze fijne koele plek. Ook is er een nieuw drinkwatertappunt. De gemeente ziet initiatieven zoals het vergroenen van het Zonneboomplein graag. Daarom gaat de gemeente het versteende pleintje aan de achterkant van de school ook vergroenen. Hier komt meer ruimte voor groen en zitplekken. Ook plaatsen we heggen om het pleintje af te scheiden van de afvalcontainers en de parkeerplaatsen. In oktober 2024 starten de werkzaamheden aan dit pleintje.

Hitte, droogte en wateroverlast in Doetinchem in 2050

In 2050 komen extreem hete dagen in Nederland waarschijnlijk 2,5 keer zo vaak voor als in 2022. In de Klimaatatlas Doetinchem ziet u welke klimaateffecten we in 2050 verwachten in uw buurt als we niets doen. Komt er wateroverlast in uw wijk? Hoe heet wordt het in uw buurt?

Bekijk de video "Omgaan met extreem weer" hieronder.