Water en groen
Het leven verandert: periodes van hitte en droogte wisselen steeds vaker en sneller af met periodes van extreme neerslag en natte voeten. Soms vinden we de hogere temperaturen prettig. Maar er zijn ook nadelen voor ons dagelijks leven. Denk aan oogsten die verloren gaan of aan kwetsbare mensen die veel last hebben van hitte. Dat is zorgelijk.
Gelukkig kunnen we hier iets aan doen. Door samen te werken maken we gemeente Doetinchem geschikt om de gevolgen van klimaatverandering aan te kunnen. Daar hebben we iedereen bij nodig: inwoners, ondernemers, bedrijven, scholen en de overheid. Helpt u mee?
Gemeente Doetinchem aanpassen aan klimaatverandering
Ons doel is dat gemeente Doetinchem in 2050 de gevolgen van klimaatverandering aan kan. Dit houdt in dat we geen overlast meer hebben van weersextremen, zoals wateroverlast, hitte en droogte.
We hebben onze visie uitgewerkt in 5 pijlers, die hieronder staan.
1. Stad en dorp gezond en groen
In onze gemeente wonen bijna 60.000 mensen. Er heerst een aantrekkelijk woon- en werkklimaat. De stad Doetinchem vervult een regiofunctie. Dit alles willen we behouden en versterken.
2. Adaptief landelijk gebied
De overwegend stedelijke gemeente heeft een aantrekkelijk groen landelijk gebied. Droogte bedreigt hier o.a. landbouw en natuur. We streven naar een toekomstbestendig landelijk gebied voor deze functies.
3. Robuuste vitale infrastructuur
Vitale infrastructuur zijn knooppunten van wegen, energie, dataverkeer en meer. De vitale functies van de gemeente willen we beschermen omwille van onze gezondheid, veiligheid en economie.
4. Ontwikkelingen klimaatbestendig
We bouwen met het oog op de toekomst. Als we nu iets ontwikkelen, houden we rekening met het klimaat van de toekomst.
5. Betrokken en actieve mensen
De mensen maken Doetinchem. Als we onze gemeente willen aanpassen aan het veranderende klimaat moeten we dat samen doen. We zetten in op samenwerking met inwoners en bedrijven in onze gemeente.
Aan de slag!
Met deze vijf pijlers gaan we de komende jaren aan de slag. Dat doen we door:
- neerslag vast te houden daar waar het valt;
- de bodem in te zetten als spons;
- meer schaduw te creëren door meer groen te planten;
- verharding te vervangen door meer groen;
- te zorgen voor belangrijke voorzieningen voor mensen op een veilige, droge plaats.
Hitte, droogte en wateroverlast in Doetinchem in 2050
In 2050 komen extreem hete dagen in Nederland waarschijnlijk 2,5 keer zo vaak voor als in 2022. In de Klimaatatlas Doetinchem ziet u welke klimaateffecten we in 2050 verwachten in uw buurt als we niets doen. Komt er wateroverlast in uw wijk? Hoe heet wordt het in uw buurt?
Bekijk de video "Omgaan met extreem weer" hieronder.