Groeiende economie met sterke regiofunctie

Doetinchem is een middelgrote gemeente met een regiofunctie voor de Achterhoek. Vanuit Doetinchem kom je de Achterhoek binnen. Door bereikbaarheid, werkgelegenheid en het voorzieningenniveau is Doetinchem niet alleen een ‘stad’ voor de directe regio, maar ook een springplank naar regio’s in de wijdere omtrek: Arnhem-Nijmegen, Twente en Emmerik-Bocholt. Doetinchem telt ruim 5.400 bedrijven, 36.600 banen en ruim 10.000 studenten (MBO en HBO). Met de komst van bedrijven op het A18 bedrijvenpark hebben we over de afgelopen jaren ruim 1000 banen toe weten te voegen. Bovendien zijn ook de bestaande bedrijven gegroeid. De werkgelegenheid in de gemeente Doetinchem is de afgelopen 5 jaar met bijna 11% gestegen.

Werkgelegenheid gemeente Doetinchem
Jaartal20182019202020212022
Aantal banen33.00033.50034.00034.50036.250

In Doetinchem zijn er naar verhouding veel banen in de maakindustrie (23%) en in de collectieve dienstverlening (35%). Denk daarbij aan bedrijven die actief zijn in de machinebouw en kunststofbewerking of onderwijs- en zorginstellingen. Doetinchem heeft een veelzijdige economie met veel verschillende bedrijven en daarmee een stabiele economie. Deze stabiele economie, de goede voorzieningen en de groene omgeving, maken het aantrekkelijk voor werkgevers en werknemers om zich in de Doetinchem te vestigen. De score van functiemenging is 57,2%, wat betekent dat er meer banen dan woningen zijn. Een echte werkgemeente dus.

De waarde van Small Giants

Small Giants typeren zich als bedrijven die niet groot zijn, maar wel grootse dingen doen. Het succes is volgens onderzoeker Burlingham (2016) te danken aan een aantal, veelal ongrijpbare, factoren: focus, gemeenschap, netwerken, personeel en passie. Wie over de bedrijventerreinen van Doetinchem rijdt, komt de panden van small giants vanzelf tegen. De namen op de gevels roepen niet altijd herkenning op. Dit komt omdat de meeste van deze bedrijven hun diensten leveren aan andere bedrijven.

Zonder het te weten, ontbijten veel Nederlanders met producten ‘Made in Doetinchem’. Het brood van de Jumbo is bijvoorbeeld gebakken door Bakker Wiltink, terwijl de pindakaas die we erop smeren zomaar van Intersnack Nederland kan zijn, net zoals de kipfilet van Esbro/Groenland Kip. Op zijn beurt heeft Pas Reform misschien wel de machines geleverd waarin de kuikens zijn uitgebroed. Het zijn allemaal bedrijven met vestigingen in Doetinchem en omstreken. Vaak zijn het familiebedrijven met de bijbehorende kenmerken: jarenlange ervaring, sterk gespecialiseerd, ingebed in de regio, hart voor hun personeel en van plan om nog lang in de regio actief te blijven. Dergelijke small giants zijn de stille kracht van het Doetinchemse bedrijfsleven en maken onze economie nog stabieler dan ze al is.

Bron: Hospers, Gert-Jan. (2020). Doetinchem In bedrijf: op weg naar Toplocatie Oost.

Diversiteit en innovatiekracht op bedrijventerreinen

Op bedrijventerreinen zijn bedrijven gevestigd die in veel verschillende sectoren actief zijn. Deze bedrijventerreinen zijn van grote waarde voor de werkgelegenheid in de gemeente en regio. Het overgrote deel van de bedrijventerreinen is opgeknapt. Maar bedrijven – en daarmee de bedrijventerreinen - staan wel voor nieuwe opgaves en kansen op het gebied van klimaatadaptatie, biodiversiteit, vergroening, de energietransitie en circulaire economie. Daarmee investeert het bedrijfsleven in prettige en gezonde werklocaties voor behoud en aantrekken van werknemers.

Naast bedrijventerreinen hebben we in het landelijk gebied van de gemeente ook agrarische bedrijven waar veel innovatie plaatsvindt.

Sterke werkgemeente met kansen voor de arbeidsmarkt

De krapte op de arbeidsmarkt is zowel landelijk als regionaal merkbaar. Het op peil houden van de beroepsbevolking vraagt onze aandacht. In samenwerking met de ondernemersvereniging IG&D, Doetinchemse onderwijsinstellingen en de organisatie van de regio Achterhoek zijn plannen en initiatieven ontwikkeld om de tekorten op de arbeidsmarkt te kunnen aanpakken. De regionale samenwerking is hierbij erg belangrijk, aangezien een groot deel van de mensen die in Doetinchem werken uit buurgemeenten komen. Regionale initiatieven als de Smarthub, Talententuin en Techniekdag stimuleren de economische vitaliteit van de regio door in te zetten op ontwikkeling, innovatie en het aantrekken en behouden van (jonge) arbeidskrachten.

Kennis- en onderwijsinstellingen vormen een motor voor vernieuwing. Zij leveren een wezenlijke bijdrage aan de arbeidsmarkt, economie en innovatie. Door actief de verbinding te leggen tussen bedrijven en instellingen, beroepsonderwijs en overheid sluiten opleidingen goed aan op de vraag uit de markt. Hierbij is veel aandacht voor passende stageplekken. Deze stageplaatsen dienen als visitekaartje voor Doetinchemse bedrijven.

Beschreven kwaliteiten werkgemeente afgebeeld op de kaart