Stadse allure en dorpse gemoedelijkheid

Inwoners kenmerken Doetinchem als een prettige woongemeente waarin rust, ruimte en een groene omgeving samengaan met uitstekende voorzieningen op korte afstand. In gemeente Doetinchem kunt u in de stad wonen, in een dorp of in het landelijk gebied. In de nabijheid van bos, agrarisch gebied of de Oude IJssel.

Eén van de kernkwaliteiten van Doetinchem als woongemeente is de groene uitstraling. Andere belangrijke kenmerken van de gemeente zijn de dorpse trekken van de stad Doetinchem, de band met de Achterhoek, de onderlinge saamhorigheid en betrokkenheid in de dorpen en wijken. Doetinchem is in trek als woongemeente, maar ook als vestigingsplaats voor bedrijven. Als het gaat om vrije tijd en beleving is er van alles te zien en te doen; voetbal kijken op de Vijverberg, zelf sporten bij een van de vele verenigingen die de gemeente rijk is, een terrasje pakken in de binnenstad, wandelen door het landelijk gebied of genieten van een voorstelling in het Amphion theater.

Doetinchem groeit

Doetinchem telde op 1 januari 2023 58.546 inwoners, verdeeld over ruim 26.000 huishoudens. Bijna de helft van de inwoners is jonger dan 45 jaar, bijna een derde heeft een leeftijd tussen de 45 en 65 jaar (29%). Ruim één op de vijf inwoners is 65 jaar of ouder (22%). In sommige wijken en in de dorpen wonen aanmerkelijk meer ouderen dan gemiddeld. Het aantal 75-plushuishoudens in de gemeente neemt volgens de prognoses de komende jaren sterk toe: van 15% nu naar 21% in 2035.

Doetinchem kent al jaren een gestage groei in inwonertal. Sinds 2011 is het bevolkingsaantal met 4% gestegen. De meeste mensen die hier komen wonen, komen uit Oude IJsselstreek, Montferland en Bronckhorst. Naar Arnhem en Nijmegen vertrekken juist meer inwoners. De laatste jaren kopen steeds meer mensen uit de Randstad hier een huis. Ruim de helft (56%) van de huishoudens die zich vestigen in gemeente Doetinchem zijn één- en tweepersoonshuishoudens in de leeftijd tot 35 jaar. Eén op de tien vestigende huishoudens in de gemeente is een gezin. Ook huishoudens die de gemeente verlaten, zijn veelal kleine jonge huishoudens (59%). Vaak zijn het jonge mensen die vertrekken om ergens anders te werken of te studeren. De druk op de woningmarkt is net als overal in ons land hoog. Met name starters en ouderen die een betaalbare woning zoeken, komen er moeilijk tussen.

Grote variëteit aan woningen

Straat met verschillende woningen in verschillende soorten steen. Op de voorgrond een groenstrook met gras en een lantaarnpaal.

Doetinchem heeft ruim 26.000 woningen. De bouwstijlen en bouwleeftijden van onze woningen zijn erg verschillend met hier en daar interessante architectuur. Het cultuurhistorisch erfgoed levert een belangrijke bijdrage aan het karakter van onze leefomgeving. De woningvoorraad bestaat uit 62% koopwoningen, ongeveer 30% sociale huurwoningen en 8% particuliere huurwoningen. Bijna driekwart van de woningvoorraad in de gemeente Doetinchem heeft een energielabel A, B of C en heeft daarmee een groen energielabel. Onder woningen van woningbouwverenigingen is het aandeel woningen met een groen energielabel aanmerkelijk groter dan onder koopwoningen en particuliere huurwoningen.

Uitstekende voorzieningen en een groene woonomgeving

Goed wonen valt of staat natuurlijk ook bij de woonomgeving en bij het hebben van goede voorzieningen in de buurt. Dat bepaalt de aantrekkelijkheid van Doetinchem als woongemeente. De dorpen en wijken hebben een mooi aanbod aan voorzieningen, zoals ontmoetingsplekken, plekken om te spelen en bewegen, winkels en sportlocaties. Daarnaast biedt Doetinchem een aantal voorzieningen waar ook veel mensen van buiten de stad gebruik van maken. Denk aan het voetbalstadion van De Graafschap, schouwburg Amphion en het Slingeland Ziekenhuis. Ons groene landschap en water (Oude IJssel) hebben grote invloed op de woonbeleving. Door de ligging aan de A18 en met vier treinstations aan de spoorlijn Arnhem-Winterswijk is onze gemeente goed bereikbaar in de Achterhoek. Voor de kortere afstand is gemeente Doetinchem per fiets goed aangesloten op het regionale fietsnetwerk. In de wegenstructuur van de stad Doetinchem zijn de invalswegen vanuit vrijwel alle windrichtingen nog altijd goed te herkennen. Daarmee zijn er ook relatief veel doorgaande wegen in de stad.

Beschreven kwaliteiten woongemeente afgebeeld op de kaart