Zo lang mogelijk samen leven en wonen

Foto van Doetinchem

Of er nu een zorgvraag is of niet. Gemeente Doetinchem wil inwoners de kans geven om zo lang mogelijk samen te leven en wonen op een zelfgekozen plek. Hier stelden we de visie ‘Umkieken Naor’ voor op. Deze visie is voor alle inwoners, met of zonder zorgvraag. Maar in het bijzonder voor inwoners met een (toekomstige) zorgvraag. Woont u nu prettig en in goede gezondheid in een fijne wijk? Dan wilt u dat natuurlijk zo houden! Deze visie draagt daar aan bij door vooruit te zien en te zorgen voor voldoende woningen voor verschillende levensfasen. 

Samen met maatschappelijke-, en zorgorganisaties, woningcorporaties, en een vertegenwoordiging van verschillende kwetsbare en betrokken inwoners is de visie vertaald naar concrete opgaven en acties. Uiteraard komen de uitganspunten uit de visie overeen met de eerder vastgestelde Omgevingsvisie, Woonvisie en het Integraal beleidskader sociaal domein. De uitgangspunten zijn: 

Omzien naar elkaar en ontmoeting

Samen zo normaal mogelijk leven staat centraal; niet een zorgvraag of beperking. We richten ons op contact en ontmoeting. Dat is namelijk belangrijk om mee te doen en uzelf prettig te voelen in uw woonomgeving. Zo maken we de omgeving onderdeel van de ondersteuning die nodig is. Nu of in de toekomst.  

Verschillende woningen voor alle levensfasen

Wilt u zo lang mogelijk samen thuis wonen? Dan is het belangrijk dat er voldoende woningen zijn voor verschillende levensfasen en leefomstandigheden. In deze visie denken we na over de juiste woning op de juiste plek. Het gaat om slim positioneren en verdelen. Zo kunnen we de kracht van onze dorpen, wijken en buurten behouden of versterken. Het doel is om mensen binnen de eigen wijk te kunnen laten doorstromen naar een woning die past bij een nieuwe levensfase. We zetten ons in voor flexibel gebruik en het levensloopbestendig maken van woningen.

Ontmoeten, bewegen en prettig leven in de eigen wijk

Een aantrekkelijke en gezonde leefomgeving zorgt voor gelukkige inwoners. In zo’n omgeving voelen we ons fijn. Dat willen we behouden en versterken. Om dat te bereiken, werken we bijvoorbeeld aan dagelijkse voorzieningen in de buurt van de woonomgeving. Zeker voor ouderen en voor inwoners met een zorgvraag is dit enorm belangrijk.