Er is een kindje geboren, gefeliciteerd! U moet het kindje aangeven bij de burgerlijke stand van de gemeente waar het is geboren. Dit kan digitaal of op afspraak.

Digitaal uw kindje aangeven?

U heeft dan het volgende nodig:

  • DigiD code van beide ouders ((of alleen van de moeder als alleenstaande ouder)
  • Verklaring van het ziekenhuis of verloskundige
  • Een kopie van de akte erkenning ongeboren vrucht (als u niet getrouwd bent of een partnerschap heeft).

Upload de verklaring en akte van erkenning en zet ze klaar op uw computer.

DigiDDigitaal aangeven geboorte

Of

Maak afspraak aangeven geboorte

U moet uw kindje binnen drie dagen aangeven bij de burgerlijke stand (waarin minimaal 2 werkdagen). Kijk hieronder naar het schema. Hier ziet u bijvoorbeeld ook binnen welke termijn u aangifte kan doen als er een weekend tussen zit.

Overzicht laatste dag van aangeven geboorte
Geboren opLaatste dag van aangeven
maandagdonderdag
dinsdagvrijdag
woensdagmaandag
donderdagmaandag
vrijdagdinsdag
zaterdagdinsdag
zondagwoensdag

Zitten er feestdagen tussen? Dan kunt u het beste even bellen met de gemeente Doetinchem, telefoon (0314) 377 377. Zij kunnen u dan vertellen wanneer en binnen welke tijd u aangifte moet doen.

Wat u nodig heeft

  • Als aangever van de geboorte uw identiteitsbewijs.
  • Uw trouwboekje/partnerschapsboekje voor het inschrijven van de nieuwgeborene.
    (Hebt u geen trouwboekje/partnerschapsboekje? Het is niet verplicht)
  • Als u niet getrouwd bent en een erkenning ongeboren vrucht gedaan heeft: de kopie van de akte van erkenning.
  • Bewijs van verloskundige of arts/verpleegkundige.
  • Een afschrift of uittreksel kost € 16,60.

Goed om te weten

Wie mag de geboorte van het kind aangeven bij de burgerlijke stand?

De volgende personen zijn bevoegd of verplicht tot aangeven van een geboorte:

  • u bent de vader of moeder van het kind
  • u bent bij de geboorte aanwezig geweest
  • u bent de bewoner van het huis waar de geboorte heeft plaatsgevonden
  • u bent het hoofd of een gemachtigde van de inrichting waar de geboorte heeft plaatsgevonden (ziekenhuis, gevangenis, e.d.)

Naamskeuze

Informatie hierover staat op de pagina Achternaam kind kiezen.

Duo moederschap/meemoederschap

Bent u gehuwd/geregistreerde vrouwelijke partners? Dan ontstaat meemoederschap van rechtswege vanaf de geboorte, als het kind is verwekt door kunstmatige donorbevruchting van een anonieme donor. U moet daarvoor een donorverklaring overleggen bij de geboorteaangifte, afgegeven door de Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting. Een donorverklaring heeft geen rechtsgevolg meer als het na de geboorteaangifte wordt overgelegd! Heeft u geen donorverklaring van de Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting of is de donor niet anoniem? Dan moet de meemoeder het kind erkennen.

Bent u ongehuwde vrouwelijke partners? Dan ontstaat meemoederschap door erkenning. Elke vrouw kan het kind van de moeder erkennen. Hiervoor gelden dezelfde voorwaarden als voor elke andere erkenning. Erkent de meemoeder het kind als ongeboren vrucht, dan ontstaat het meemoederschap vanaf de geboorte van het kind.

Voor erkenning is geen donorverklaring nodig!

Aanvullende informatie

Gezamenlijk gezag 

Is de moeder niet gehuwd of heeft zij geen geregistreerd partnerschap, dan heeft zij alleen het gezag. Als ouders getrouwd zijn of hun partnerschap hebben geregistreerd, krijgen zij automatisch gezamenlijk het ouderlijk gezag. Ook ouders die niet met elkaar getrouwd zijn of geen geregistreerd partnerschap hebben, krijgen sinds 1 januari 2023 na erkenning ook gezamenlijk gezag. De erkenning moet dan wel gedaan zijn in 2023. Is de erkenning nog gedaan in 2022, dan moeten de ouders het gezamenlijk gezag zelf aanvragen. Hiervoor moeten zij samen een verzoek bij de rechtbank indienen. Het gezagsregister wordt bijgehouden bij de rechtbank en is een openbaar register. Lees ook de informatie over gezag aanvragen.

Lees ook meer informatie op de pagina erkenning van kind.

Gezag na overlijden

Ouders kunnen iemand aanwijzen die na hun overlijden het gezag over hun kind uitoefent. Dit kan bij testament (testamentaire voogdij) maar ook door registratie in het gezagsregister. Het formulier waarmee ouders een verzoek tot registratie kunnen indienen, kunt u bij de Rechtspraak downloaden.

Heeft u gevonden wat u zocht?