Het Augustinuspark
In Gaanderen is behoefte aan meer woningen. Voor de locatie van de Augustinusschool aan de Van Damstraat werken we een plan voor woningbouw uit. Op deze plek kunnen maximaal 30 woningen worden gebouwd. In het bestemmingsplan staat dat het gebied later kan worden uitgebreid met ongeveer 50 woningen op het eerdere St. Jozefterrein.
De gemeenteraad heeft het bestemmingsplan en het beeldkwaliteitsplan op 30 mei 2024 vastgesteld. Aan de hand van het bestemmingsplan wordt nu gewerkt aan het opstellen van het inrichtingsplan openbare ruimte (IPOR).
U kunt het plan digitaal bekijken op de website van ruimtelijkeplannen.nl.
Stedenbouwkundige visie
In het plan gebruiken we de groene omgeving en het bijzondere feit dat het gebied aan een rivierduin ligt: wonen in een parkachtige omgeving, waar de auto te gast is. Het gebied krijgt ruimte voor wandelpaden en voor speel- en buurtplekken, waar omheen de woningen komen. Er komt een mix van verschillende woningtypen die past bij de dorpse kwaliteit en woningbehoefte van Gaanderen. Bekijk ook de Visie van het Augustinus Park Gaanderen.
Definitief bestemmingsplan
Op 30 mei 2024 stelde onze gemeenteraad het bestemmingsplan vast. Daarna konden belanghebbenden nog zes weken beroep indienen. Dit is niet gebeurd. Daarmee is het bestemmingsplan definitief geworden. Een belangrijke stap: we kunnen het woningbouwplan nu verder uitwerken.
Inrichting openbare ruimte
We werken aan het plan voor de inrichting van de openbare ruimte. Tijdens de informatiebijeenkomst van 9 januari 2024 kon u het ontwerpbeeldkwaliteitsplan van het nieuwe woongebied Augustinuspark bekijken. We zijn nu bezig om dit verder uit te werken naar een inrichtingsplan.
In dit plan is aangegeven hoe de openbare ruimte van het woongebied Het Augustinuspark eruit komt te zien. Waar de weg, de parkeerplaatsen en het openbare groen komen te liggen. De bestaande bomen komen zoveel mogelijk terug in het plan. Het Augustinuspark krijgt een groene uitstraling. Het college van burgemeester en wethouders zal het plan vaststellen.
Sloop school
Voor de sloop van de school is een vergunning flora en fauna nodig. Deze vergunning hebben wij van de provincie Gelderland gekregen. Een vergunning is nodig omdat de sloop gevolgen heeft voor beschermde dieren. Denk daarbij aan vleermuizen, mussen en kleine marterachtigen. De provincie heeft ons toestemming gegeven deze dieren een kans te geven het pand te verlaten. Het gebouw wordt daarom uiterlijk 15 oktober 2024 onklaar gemaakt voor vleermuizen, mussen en marterachtigen.
Vleermuis- en mussenkasten
In het gebied plaatsen we extra vleermuis- en mussenkasten. De verwachting is dat de dieren na een aantal dagen uit het schoolgebouw vertrokken zijn. Daarna kan een aannemer beginnen met de sloop van de school.
Sloop Augustinusschool
De sloop van de Augustinusschool zal in oktober en november plaatsvinden. We verwachten dat de sloop 5 tot 6 weken duurt. Enige overlast van geluid en stof is hierbij niet te voorkomen. Het beton wordt namelijk gebroken tot puin. Dit puin gebruiken we later weer als fundering van de weg. De aannemer probeert de overlast zo veel mogelijk te beperken.
Mozaïek
Sinds de start van het project hebben we veel verzoeken gekregen om het mozaïek uit de school te bewaren. Aan dit verzoek geven wij graag gehoor. Het mozaïek halen we zorgvuldig uit de school voordat de sloop begint. Daarna gaat het mozaïek naar een opslag. Een nieuwe bestemming voor het mozaïek is op dit moment nog niet bekend.
Beeldkwaliteitsplan
In het beeldkwaliteitsplan wordt de gewenste kwaliteit/beeld geschetst van de toekomstige bebouwing, de woonomgeving en het beeld van de openbare ruimte.
Het beeldkwaliteitsplan is op 30 mei 2024 vastgesteld door de gemeenteraad.
Veelgestelde vragen
Het totale plan is een groter gebied dan alleen de schoollocatie, hoe zit dat?
Het gebied bestaat uit twee delen: de locatie van de Augustinusschool en het naastgelegen St. Jozefterrein van Sensire. Met het oog op de toekomst is in overleg met Sensire een stedenbouwkundige visie gemaakt voor dit hele gebied. Zo zijn beide delen op elkaar afgestemd. Tegelijkertijd kan het ene deel onafhankelijk van het andere in ontwikkeling genomen worden. Het gebied van de school bereiden we nu voor als fase 1.
Welk type woningen komen er?
Uit eerdere onderzoeken blijkt dat er vooral behoefte is aan woningen voor starters/jongeren en senioren. In dit plan kijken we naar een mix van betaalbare en goedkope woningen, zoals rijwoningen, geschakelde woningen en appartementen.
Ik heb interesse in een woning in het project. Kan ik mij op een lijst van belangstellenden laten zetten?
Op dit moment is nog niet bekend hoe de definitieve invulling van het project gaat worden. Het is daarom niet mogelijk om u op een belangstellendenlijst te zetten of in te schrijven voor een kavel. Als er meer bekend is, vindt u hierover informatie op deze pagina.
Ik ben geïnteresseerd in een huurwoning. Hoe kan ik mij hiervoor inschrijven?
Inschrijven kan op dit moment niet. Als er meer bekend is, vindt u informatie hierover op deze pagina.
Mag gemeente Doetinchem voorrang verlenen aan eigen inwoners voor Het Augustinuspark?
Gemeente Doetinchem mag op dit moment geen voorrang verlenen aan eigen inwoners, omdat zij een dergelijke voorkeursregeling niet mag toepassen. We volgen hierover de geldende wet- en regelgeving. Verder heeft de gemeenteraad van Doetinchem eind 2021 ingestemd met de beleidsregels zelfbewoningsplicht. Bekijk voor meer informatie de pagina Een kavel kopen.
Moet een koper de woning zelf gaan bewonen?
Ja. De gemeente Doetinchem kent sinds eind 2021 de zelfbewoningsplicht voor nieuwe woningen. Op Het Augustinuspark is ook de Doelgroepenverordening betaalbare woningen gemeente Doetinchem 2023 van toepassing. Hiermee wordt naast prijsgrenzen, inkomensgrenzen en instandhouding van de betaalbare woningen ook geregeld dat de betaalbare koopwoningen (tot € 355.000) door de koper zelf bewoond moeten worden. De periode voor zelfbewoning is gelijk aan de instandhoudingstermijn. Voor de betaalbare koopwoningen is die termijn 5 jaar. Wil iemand de woning binnen die 5 jaar weer verkopen, dan is ook de volgende koper verplicht de woning zelf te bewonen. Totdat de 5 jaar periode is afgelopen.
Wie gaat er bouwen/ontwikkelen?
Het is nog niet bekend wie de woningen gaat bouwen. Dit werken we uit als we de verkaveling voorbereiden.
Zijn er mogelijkheden voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO)?
Dit zal duidelijk worden bij de uitwerking van de verkaveling.
Heeft u vragen over dit project?
Stuur dan een e-mail naar hetaugustinuspark@doetinchem.nl.
Contact
Heeft u vragen over dit project? Stuur dan een e-mail naar hetaugustinuspark@doetinchem.nl. Telefonisch kunt u contact opnemen met projectleider Berno Stokman via (0314) 377 377.