Huisvesting tijdelijke arbeidsmigranten

De beroepsbevolking in de Achterhoek daalt en zal in de komende jaren vermoedelijk nog verder dalen door ontgroening en vergrijzing. Het bedrijfsleven (werkgevers en arbeidsbemiddelaars) geeft aan dat er nu al een tekort aan werknemers bestaat. 

Bedrijven stellen daarom steeds vaker tijdelijke buitenlandse arbeidskrachten aan. Bij verschillende Achterhoekse gemeenten zijn de afgelopen jaren aanvragen binnengekomen voor het huisvesten van arbeidsmigranten. Het aantal aanvragen stijgt. We verwachten dat het aantal aanvragen de komende tijd zal blijven stijgen.

Beleidskader huisvesting

Om deze huisvesting goed te organiseren, heeft de gemeenteraad een beleidskader vastgesteld op 31 oktober 2019. U leest meer informatie op de pagina Beleidskader huisvesting tijdelijke arbeidsmigranten in Doetinchem.

Besluitvorming over huisvesting arbeidsmigranten

Op 31 oktober 2019 vond de besluitvorming over huisvesting van arbeidsmigranten in de gemeenteraad plaats. De beleidsstukken en het besluit van de gemeenteraad kunt u inzien op besluitvorming.doetinchem.nl/huisvesting-tijdelijke-arbeidsmigranten. Ook de besluitenlijst (pdf, 289 kB) kunt u op die website bekijken.

Getekend convenant

Daarnaast is er op 4 juli 2024 door de Regio Achterhoek (en dus ook door gemeente Doetinchem) een convenant ondertekend over de huisvesting van arbeidsmigranten. Dit convenant kunt u eveneens nalezen op de website besluitvorming.doetinchem.nl/convenant-huisvesting-arbeidsmigranten-Regio-Achterhoek.

Heeft u vragen?

In het uitklapveld Veelgestelde vragen leest u de vragen en antwoorden rondom de huisvesting van tijdelijke arbeidsmigranten.

Veelgestelde vragen

Welke organisatie is verantwoordelijk voor deze (locatie voor) arbeidsmigranten?

Dat is Fides. Lees ook de informatie op de website fides-bv.nl.

Waar komen de arbeidsmigranten vandaan?

Het overgrote deel is afkomstig uit Polen maar ook uit Letland/Litouwen.

Waarom komt er een opvang voor arbeidsmigranten?

Omdat er grote vraag is naar arbeidskrachten waar we in Nederland onvoldoende mensen voor kunnen vinden. Daarom wordt er een beroep gedaan op arbeidsmigranten uit andere EU landen. Vanwege de grote afstand naar hun eigen thuis, zorgt Fides voor een nieuw ‘thuis’.

Vanaf wanneer komen er arbeidsmigranten te wonen?

De huisvesting voor de arbeidsmigranten wordt pas opengesteld, nadat de opvang voor asielzoekers is beëindigd. De duur van de opvang asielzoekers is maximaal 3 jaar. Daarna kunnen de arbeidsmigranten gehuisvest worden.

Waarom komen de arbeidsmigranten ná de asielzoekers te wonen op de Terborgseweg 138 en niet tegelijkertijd?

Dit zijn twee verschillende doelgroepen, waarbij het beheer ook verschillend van aard is. Bovendien is het pand niet groot genoeg voor een goede huisvesting van beide doelgroepen tegelijkertijd.

Wonen de arbeidsmigranten er dan ook tijdelijk?

Ja. De arbeidsmigranten wonen hier tijdelijk. In de praktijk werken en wonen ze tussen de 6 weken en 6 maanden in Nederland. Daarna gaan ze in de meeste gevallen terug naar hun thuisland.

Wie is verantwoordelijk voor de arbeidsmigranten?

De arbeidsmigranten zijn in beginsel zelf verantwoordelijk voor de huisvesting. Fides ziet erop toe dat dit goed en netjes verloopt. De arbeidsmigranten betalen ook huur voor het onderkomen.

Hoe ziet de buitenruimte er uit?

getekende plattegrond met hoe de buitenruimte eruit komt te zien

Hoe zijn de ervaringen van omwonenden bij andere locaties waar veel arbeidsmigranten wonen?

De ervaringen zijn over het algemeen positief. Natuurlijk kan je overlast ervaren van je buren maar dat is altijd zo. Daarom vindt Fides goed beheer en zorgen dat het netjes, schoon en hygiënisch is heel belangrijk. Dat helpt voor een positieve ervaring. De ervaringen bij de locatie aan de Kapoeniestraat in Doetinchem en in Zevenaar deelt Fides graag met u. Op de website fides-bv.nl/huisvesting vindt u ook filmpjes over deze opvang.

Mogen de arbeidsmigranten bezoek ontvangen?

Jazeker mag dat, maar ze moeten wel aangemeld worden bij de beheerder.

Integreren de arbeidsmigranten in Nederland? 

Nee niet als ze hier tijdelijk zijn. Als ze in Nederland blijven (wel of niet met gezin), dan zal dat veranderen.

Bij wie kan ik terecht als ik vragen heb of overlast ervaar van de huisvesting met arbeidsmigranten?

Bij de beheerder van de locatie. Naam en telefoonnummer zijn beschikbaar zodra in het pand arbeidsmigranten gaan wonen.  

Heeft u gevonden wat u zocht?