Kwijtschelding
Heeft u een minimuminkomen en weinig of geen eigen vermogen? In sommige gevallen kunt u dan kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen aanvragen. Dit betekent dat u (een gedeelte van) de gemeentelijke belasting niet hoeft te betalen.
U kunt alleen kwijtschelding aanvragen voor de volgende belastingen:
- afvalstoffenheffing (AFV)
- onroerendezaakbelasting (OZB)
- rioolheffing (RIOG)
Kwijtschelding aanvragen
Wilt u kwijtschelding aanvragen? Doe dit dan zo snel mogelijk na ontvangst van de aanslag. Drie maanden nadat u de laatste termijn van de gemeentelijke belastingen heeft betaald, kunt u geen kwijtschelding meer aanvragen.
Kwijtschelding aanvragen regelt u bij de digitale belastingbalie. Inloggen met DigiD is voor personen. eHerkenning is voor bedrijven.
Kwijtschelding is ook mogelijk als u zzp'er bent en u (en uw eventuele partner) weinig inkomsten en geen vermogen heeft. Let op! Als zzp'er kunt u alleen kwijtschelding aanvragen voor uw privé-aanslag.
Lukt het niet om de kwijtschelding online aan te vragen?
Vraag dan om een aanvraagformulier kwijtschelding, dit kan schriftelijk of telefonisch.
Automatische kwijtschelding
De gemeente kan automatisch controleren of u recht heeft op kwijtschelding. Wij gebruiken hiervoor de gegevens van het UWV, Rijksdienst voor het Wegverkeer, Belastingdienst en de Basisregistratie personen. Wij controleren of u recht heeft op automatische kwijtschelding, als u:
- het afgelopen jaar volledige kwijtschelding heeft gekregen; en
- toestemming heeft gegeven om uw gegevens automatisch te laten controleren.
Krijgt u weer volledige kwijtschelding? Dan leest u dit op uw aanslagbiljet gemeentelijke belastingen. Daar staat dan: KWS (kwijtschelding).
Kunnen wij met de automatische controle niet vaststellen of u recht heeft op kwijtschelding?
Dan krijgt u van ons een brief. Wij vragen u dan om aanvullende gegevens aan te leveren.
U kunt dit regelen via de digitale belastingbalie.
Na ontvangst van alle benodigde gegevens, beoordelen wij alsnog of u aan de voorwaarden voldoet voor kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen.
In beroep
Het kan zijn dat u geen (volledige) kwijtschelding krijgt van de gemeente. Bijvoorbeeld omdat uw inkomen of vermogen te hoog is. Kijk op de pagina bezwaar en beroep indienen voor meer informatie hierover.
Betalingsregeling
Als u niet in aanmerking komt voor kwijtschelding, is misschien een betalingsregeling mogelijk. Dit betekent dat u de gemeentelijke belastingen in termijnen betaalt. Dit kunt u zelf regelen via de digitale belastingbalie.
Meer weten?
Heeft u vragen over de kwijtschelding? U kunt bellen met gemeente Doetinchem op maandag t/m donderdag van 8.30 tot 17.00 uur en op vrijdag van 8.30 tot 13.00 uur, het telefoonnummer is (0314) 377 377.