Vaste opvang: woongemeenschap Naoberhoek

Logo noaberhoek

Gemeente Doetinchem, Sité Woondiensten en COA ontwikkelen aan de Hamburgerbroeklaan (tegenover het politiebureau) in Doetinchem een woongemeenschap voor woningzoekenden en asielzoekers. Hier gaan inwoners van Doetinchem en asielzoekers zij aan zij leven, leren en werken. De gemeenteraad neemt in september 2024 een besluit.

Een unieke woongemeenschap

150 Doetinchemmers (circa 80 appartementen) en 150 asielzoekers (circa 40 appartementen) wonen straks samen in één markant gebouw. Sociale dienstverlening, werk, onderwijs en dagbesteding worden geregeld. Dit draagt bij aan een goede inburgering van de kansrijke asielzoekers binnen de Doetinchemse en Achterhoekse samenleving.

Markant gebouw

Het woongebouw trekt de aandacht door het ontwerp en vormt een plek voor verbinding en spontane ontmoeting. Zowel tussen bewoners onderling, als ontmoeting met bewoners van de wijk en Doetinchem. Zo komt er een koffiecorner en een multifunctionele ruimte waarin allerlei activiteiten kunnen plaatsvinden. Het gebouw krijgt een binnentuin die bewoners én buurtbewoners kunnen gebruiken. Bewoners, asielzoekers en Doetinchemmers wonen door elkaar, op verschillende plekken in het gebouw.

Als de gemeenteraad in september 2024 groen licht geeft voor de verdere uitwerking van de plannen, dan zou de bouw op z’n vroegst in de tweede helft van 2026 kunnen starten.  

Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u veel gestelde vragen over dit project en de antwoorden die wij op dit moment hebben.

Waar komt het woonproject? 

Aan de Hamburgerbroeklaan in Doetinchem, tegenover het politiebureau. Dat is in de nieuw te ontwikkelen wijk Spoorzone.

Waarom kiest Doetinchem voor een woongemeenschap? 

Er is een groot tekort aan woningen voor woningzoekenden en aan opvangplekken voor asielzoekers. Het woonproject is er voor woningzoekenden én biedt de mogelijkheid om asielzoekers op te vangen. In de woongemeenschap kunnen mensen samenleven en elkaar ontmoeten.  

Buren kunnen meer voor elkaar betekenen in deze woongemeenschap. Iedereen heeft namelijk iets te bieden! Ook kunnen asielzoekers die in Nederland mogen blijven wonen sneller en beter integreren in de Achterhoek als ze samenwonen met anderen.

Wordt het een AZC?

Nee. Het wordt een open gebouw midden in de wijk waar naast asielzoekers ook andere huurders wonen. Daarnaast kan de hele buurt gebruik maken van voorzieningen zoals de binnentuin en (maatschappelijke) ruimtes.

Wonen huurders en asielzoekers door elkaar heen?

In het trappenhuis van het gebouw, op de galerij, in de binnentuin en in de gezamenlijke ruimtes komen alle bewoners elkaar tegen. Het gebouw heeft wel verschillende vleugels. In sommige vleugels wonen asielzoekers en in andere vleugels alleen huurders.

Er is waarschijnlijk veel verloop onder de asielzoekers. Staan huurders telkens opnieuw voor hun nieuwe buren klaar? 

Dat moeten we natuurlijk nog ervaren. Sité zoekt huurders die gemotiveerd zijn om bij te dragen aan deze woongemeenschap. Daar worden zij op geselecteerd. Dat betekent dat je niet alleen goed contact wil met de asielzoekers maar met ál je buren. Gemiddeld wonen asielzoekers ongeveer een jaar in een opvang voordat ze weten of ze een (tijdelijke) verblijfsvergunning krijgen. 

Waarom aan de Hamburgerbroeklaan?  

Het woonproject komt dan dicht bij allerlei voorzieningen zoals openbaar vervoer, werk, winkels en scholen en dat is een perfecte plek om mensen goed te kunnen laten integreren in de samenleving.  

Van wie is het project? 

Gemeente Doetinchem, Sité Woondiensten en COA ontwikkelen het project samen. Sité bouwt en beheert het gebouw uiteindelijk.

Wanneer gaan jullie bouwen? 

Na de definitieve besluitvorming door de gemeenteraad en initiatiefnemers dit najaar (2024), moeten we voor eind december nog wat verdiepende onderzoeken doen en contracten afsluiten. Vanaf januari 2025 kan het plan verder worden uitgewerkt. In het gunstigste geval ziet dat er als volgt uit:

Ontwerp- en aanbestedingsfase
TijdvakOmschrijving fase 
1e helft 2025Opstellen omgevingsplan en bijbehorende onderzoeken
1e helft 2025Uitwerken structuurontwerp naar voorlopig ontwerp
1e helft 2025Opstellen vraagspecificatie en selectieleidraad
2e helft 2025Ter inzage leggen omgevingsplan
2e helft 2025Start aanbesteding
1e kwartaal 2026Bouwteamovereenkomst
2e kwartaal 2026Aanvraag vergunning

Vervolg veelgestelde vragen

Wat heb ik als inwoner te zeggen over de plannen? 

Alle informatie die we hier nu geven (bijvoorbeeld wie er komen wonen, de aantallen en verhouding, de plek en de woonvorm) staat vast. Dat beslissen gemeente (de gemeenteraad), Sité en COA. Voordat het plan definitief is, bespreekt de gemeenteraad het plan (de zogenaamde haalbaarheidsstudie) op 5, 12 en 26 september 2024 nog. Op 12 september kunt u als inwoner van Doetinchem uw mening geven. Bekijk voor meer informatie de website besluitvorming.doetinchem.nl/hoe kan ik invloed uitoefenen op de raad?  

Bij de verdere uitwerking van de plannen kijken we ook over welke thema's andere organisaties, bedrijven, omwonenden en inwoners kunnen meepraten. En hoe we dat organiseren.

Wie bepaalt wie hier komen wonen? 

Dat bepaalt Sité Woondiensten voor de huurders en COA voor de asielzoekers.

Gaat opvang van vluchtelingen ten koste van woningen voor onze eigen inwoners? 

Er is woningnood in Nederland voor veel verschillende groepen. In dit woongebouw bouwen we daarom ongeveer 80 appartementen voor 150 sociale huurders in combinatie met 40 appartementen voor 150 asielzoekers.

Het project is pas over een paar jaar klaar. Vangen jullie in de tussentijd ook asielzoekers op?

Doetinchem opent ook een tijdelijke opvang voor 100 asielzoekers aan de Terborgseweg 138 in Doetinchem. Deze opvang is voor maximaal 3 jaar. Daarnaast onderzoeken we samen met andere gemeenten in de West-Achterhoek de mogelijkheden voor een wat grotere opvanglocatie voor asielzoekers. 

Het antwoord op mijn vraag staat er niet tussen. Waar kan ik terecht?  

Stuur een mail naar gemeente@doetinchem.nl.  

Heeft u gevonden wat u zocht?