Tijdelijke opvang

Vanaf medio 2025 worden aan de Terborgseweg 138 in Doetinchem mogelijk asielzoekers opgevangen. Het college van de gemeente Doetinchem geeft hiervoor groen licht aan het COA. Op de locatie komen 100 asielzoekers, waarvan maximaal 50 minderjarige vluchtelingen (AMV-ers). Het COA huurt het pand aan de Terborgseweg voor maximaal 3 jaar. Daarna huisvest Fides in hetzelfde pand maximaal 125 arbeidsmigranten.  

Wilt u direct door naar de veelgestelde vragen? Kijk dan onderaan deze pagina.

Minderjarigen samen met volwassen asielzoekers 

In de tijdelijke opvang in Doetinchem komen 50 AMV-ers te wonen. Dat zijn jongeren die zonder ouders zijn gevlucht naar Nederland. Zij worden intensief begeleid door het COA en gaan naar school. Daarnaast worden ook volwassen asielzoekers in dezelfde locatie opgevangen. Deze bewoners volgen taallessen en volgen dagprogramma's. Waar mogelijk voeren zij ook vrijwilligerswerk of betaalde werkzaamheden uit. Op de locatie is 24 uur per dag, zeven dagen per week toezicht aanwezig.

Goede ervaringen

Gemeente en COA hebben goede ervaringen met gecombineerde opvang. Doetinchem had van augustus 2022 tot en met september 2023 een crisisnoodopvang voor ongeveer 225 mensen. Ook daar woonden 75 jongeren (AMV-ers) en 125 gewone asielzoekers. Deze opvang en de eerdere opvang in de Kruisberg verliepen rustig en goed.

Een goede woonplek voor arbeidsmigranten

Na 3 jaar komen in het gebouw maximaal 125 arbeidsmigranten te wonen. Fides verzorgt hun huisvesting. Zij hebben ook locaties aan de Kapoeniestraat in Doetinchem en in Zevenaar. Er is op de locatie straks 7 dagen per week 24 uur per dag een beheerder aanwezig. Omwonenden en omliggende bedrijven zijn inmiddels geïnformeerd over de komst van de opvang. Zij ontvingen een brief met alle informatie over het plan en een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst en/of enquête. Gemeente, COA en Fides gaan met hen in gesprek.

Informatiebijeenkomsten op 2 en 3 september 2024

Op 2 en 3 september hebben we informatieve bijeenkomsten gehouden. Kon u niet bij de bijeenkomsten aanwezig zijn en wilt u de presentatie toch graag zien? Stuur dan een mail naar gemeente@doetinchem.nl. Vermeld in het onderwerp: presentatie bijeenkomst tijdelijke opvang asielzoekers. Wij sturen u de presentatie dan per mail toe.

Vragen over de tijdelijke locatie

Wanneer opent de tijdelijk opvanglocatie?

Waarschijnlijk medio 2025. Dit hangt af van de procedure voor het verkrijgen van een omgevingsvergunning en de bouwtijd.

Waarom is gekozen voor het pand aan de Terborgseweg 138?

De belangrijkste reden is dat het gebouw beschikbaar is. Daarnaast ligt het gebouw redelijk centraal in Doetinchem en biedt het voldoende faciliteiten die nodig zijn voor de opvang. Het is makkelijk geschikt te maken voor het huisvesten van asielzoekers en arbeidsmigranten.

Welke andere locaties zijn onderzocht voor tijdelijke opvang?

Geen. De gemeente Doetinchem heeft een tekort aan leegstaande gemeentelijke panden. Daarom hebben wij met alle pandeigenaren de afspraak om bij een ontwikkeling van een pand dit ook altijd bij de gemeente aan te melden.

Hoe is de veiligheid rond deze opvang geregeld?

Het COA is verantwoordelijk voor de veiligheid op al haar locaties. Dit doet de organisatie in samenwerking met de beveiligingsorganisatie Trigion. Tussen 8.00 uur en 22.00 uur zijn er medewerkers van het COA op de locatie aanwezig. Daarnaast zijn er 24 uur per dag, 7 dagen in de week beveiligers op de locatie. Waar nodig is er contact tussen het COA en de politie. De asielzoekers krijgen begeleiding en voorlichting over onderwerpen zoals veiligheid maar ook omgangsvormen in Nederland.

Wat zijn de sancties als een bewoner overlast veroorzaakt?

COA kan sancties opleggen wanneer een bewoner overlast veroorzaakt. Dat kan variëren van het inhouden van leefgeld tot time-out-maatregelen. Wanneer er sprake is van terugkerend wangedrag, kan een bewoner ook permanent worden overgeplaatst. Als er sprake is van wangedrag buiten de opvanglocatie (bijvoorbeeld als er strafbare feiten worden gepleegd) kan aangifte worden gedaan bij de politie. In dat geval kan justitie overgaan tot strafvervolging. Een en ander heeft uiteindelijk ook gevolgen voor de asielaanvraag.

Zijn de loop- en fietsroute naar de binnenstad vanaf de Terborgseweg veilig voor mensen die de verkeerssituatie niet kennen?

De begeleiders van COA proberen bewoners zo goed mogelijk te begeleiden en uit te leggen hoe alles werkt. Ook veilig deelnemen aan het verkeer hoort daarbij.

Het schoolplein van het Zone college ligt dicht in de buurt. Mogen asielzoekers hier gebruik van maken?

Het schoolplein is alleen open voor leerlingen van het Zone college. Het is dus niet openbaar toegankelijk. De bewoners kunnen de (omheinde) buitenruimte bij het pand de Terborgseweg gebruiken. De jongeren (AMV-ers) gaan overdag naar school. Het is wel zo dat asielzoekers, net als iedereen in Nederland, vrij zijn om te gaan en staan waar zij willen.

Worden er voorzorgsmaatregelen genomen om mogelijke overlast te minimaliseren?

Alle bewoners worden geïnformeerd over algemene leef- en gedragsregels. Mocht er overlast worden ervaren dan kan hiervoor direct melding worden gemaakt bij de locatiemanager. In overleg wordt dan gezocht naar een passende oplossing.

Heeft de aanwezigheid van de opvang een impact op de woningmarkt en de huizenprijzen in onze buurt?

Een opvanglocatie van het COA heeft geen invloed op de toewijzing van huurwoningen aan lokale bewoners. Statushouders krijgen wel direct een huurwoning toegewezen. In onze gemeente gaat ongeveer 8% - 10% van de vrijkomende huurwoningen van Sité naar statushouders. Het effect op de huizenprijzen in de buurt valt op dit moment niet aan te geven. Mocht er sprake zijn van vermeende waardevermindering, dan kunt u op de pagina Nadeelcompensatie meer informatie lezen over de procedures.

Mijn pand heeft een aanduiding ‘Cultuurhistorisch waardevol’. Mag er dan wel een opvanglocatie in de buurt komen?

Ja dat kan. De aanduiding ‘cultuurhistorisch waardevol’ van een woning of gebouw gaat alleen over de (bouwkundige) mogelijkheden van het verbouwen of aanpassen van deze woning of het gebouw. Het aanpassen van een bestemming van een pand verderop, heeft daar geen invloed op.

Hoe blijven de omwonenden verder geïnformeerd?

We horen graag van de omwonenden zelf wat hierin hun behoefte is. Denk bijvoorbeeld aan een direct telefoonnummer, een nieuwsbrief of een klankbordgroep. Het is onderwerp van gesprek tijdens de (online) informatiebijeenkomst en een vraag in de online enquête gaat hierover. Het COA regelt uiteindelijk het contact met omwonenden.

Welke inspraakmogelijkheden hebben omwonenden?

Zowel gemeente, COA als de beheerders van de opvang arbeidsmigranten gaan in de eerste week van september (online) in gesprek met omwonenden van de locatie. De gemeenteraad krijgt het participatieverslag dat naar aanleiding hiervan wordt gemaakt. Bewoners kunnen altijd de gemeenteraad hun mening meegeven (inspreken). Bekijk daarvoor de pagina Besluitvorming over asielopvang. Ook kunnen ze bezwaar maken op de omgevingsvergunning.

Welke mogelijkheden zijn er voor het meepraten als inwoner van de gemeente Doetinchem over de tijdelijke opvang en het woongebouw voor arbeidsmigranten?

Inwoners van Doetinchem kunnen via de gemeenteraad hun mening meegeven. Bekijk daarvoor de pagina Besluitvorming over asielopvang.

Ik wil graag kleding en/of spullen schenken. Kan dat?

U kunt kleding en goederen het beste brengen naar de normale inzamelpunten, zoals van het Leger des Heils, de stichting Mini Manna (de sociale hulpwinkel in Doetinchem) of na overleg met de locatiemanager naar de locatie zelf. Er is op de locatie zeer beperkte opslagruimte, dus neem eerst contact op, alvorens u spullen langs brengt. Mocht er kleding of goederen nodig zijn voor de bewoners van de locatie, dan maakt het COA gebruik van bestaande contacten met verschillende organisaties.

Ik wil graag helpen op de opvanglocatie.

In de opvangcentra zijn veel vrijwilligers actief. Ook buiten opvangcentra zetten mensen zich belangeloos in voor asielzoekers. Met eigen initiatieven of vanuit organisaties en bedrijven. En daar is COA erg blij mee. U leest hierover meer op de website coa.nl/vrijwilligerswerk-en-donaties.

Waar kan ik terecht met vragen, opmerkingen en klachten?

Tot aan de opening van de locatie, kunt u met vragen of opmerkingen terecht bij de gemeente. Dat kan via ons telefoonnummer (0314) 377 377 of via gemeente@doetinchem.nl. Als de locatie in gebruik genomen is, is deze 24/7 bereikbaar via een telefoonnummer en een e-mailadres. COA deelt deze gegevens voordat de locatie opengaat.

Vragen over de asielzoekers

Wanneer komen de eerste asielzoekers?

Dat weten we pas zodra we weten wanneer de verbouwing klaar kan zijn. We verwachten dat dit medio 2025 is.

Waar komen de asielzoekers vandaan?

Het gaat om mensen van diverse leeftijden en nationaliteiten, alleenreizende mannen, vrouwen, jongeren en gezinnen met kinderen die asiel aanvragen in Nederland. De samenstelling van deze groep verandert doorlopend. Het is daarom niet mogelijk om concrete uitspraken te doen over wie er naar deze opvang gaan komen. Het COA spant zich in om tot een evenwichtige samenstelling van bewoners te komen. Begrijpelijkerwijs is de instroom van asielzoekers in Nederland leidend.

De meeste asielzoekers komen uit landen zoals Syrië, Jemen, Eritrea en Afghanistan. Ook komen er asielzoekers uit Afrikaanse landen. In totaal vangt COA asielzoekers met circa 30 verschillende nationaliteiten op. Mensen vragen asiel aan vanwege oorlogsgeweld, maar ook op bijvoorbeeld religieuze of politieke gronden.

Wat is de samenstelling van de groep?

Daar kan COA op dit moment nog niets over zeggen.

Hoe wordt de groep asielzoekers samengesteld?

Daar kan COA op dit moment nog niets over zeggen.

Verandert de samenstelling gedurende de 3 jaar nog?

Ja. Zodra asielzoekers een verblijfsstatus hebben gekregen, verhuizen ze vanuit de opvang naar een huurhuis ergens in Nederland. In de vrijkomende kamers, komen dan nieuwe asielzoekers wonen. Zodra jonge asielzoekers de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt, verhuizen zijn naar een regulier AZC elders in het land.

Waarom is de opvang tijdelijk?

COA heeft nog altijd een structureel tekort aan opvangplekken in de reguliere AZC’s. Dit komt omdat er nog altijd veel statushouders verblijven in de AZC’s, die eigenlijk al naar een ‘normaal’ huurhuis hadden moeten doorstromen. Hierdoor is er voor nieuwe asielzoekers te weinig plek, waardoor het COA noodopvanglocaties moet inrichten waar asielzoekers verblijven totdat zij een plek krijgen in een regulier AZC, of – wanneer zij een verblijfsstatus hebben – naar een huurwoning gaan.

Welke leeftijdscategorieën komen er tijdelijk te wonen?

Op deze locatie is plek voor 50 reguliere asielzoekers, vaak volwassen mannen, vrouwen en gezinnen met kleine kinderen. Daarnaast komen er maximaal 50 jonge vluchtelingen te wonen in de leeftijd tussen 14 en 18 jaar. Dit zijn alleenreizende jongeren (AMV).

Wat doen de asielzoekers overdag?

De mensen die in de opvang verblijven, hebben dezelfde rechten en plichten als ieder ander in Nederland als het aan komt op bewegingsvrijheid. Ze mogen zich dus vrij bewegen, wel is er een wekelijkse meldplicht. Het COA kent huisregels, bewoners krijgen deze in hun eigen taal uitgereikt. En ze krijgen uitleg over rechten, plichten en omgangsvormen in Nederland. De mensen zijn zelf verantwoordelijk voor het bijhouden van hun eigen leefomgeving. Leerplichtige kinderen volgen onderwijs.

Daarnaast hebben volwassenen gesprekken met onder meer de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en Vluchtelingen Werk Nederland (VWN). Ze bereiden zich met programma’s en/of vrijwilligerswerk voor op hun toekomst. Dat kan zowel op als buiten de locatie zijn. Met organisaties en partijen in de omgeving zoeken we naar een zinvolle tijds- en dagbesteding. Asielzoekers mogen onder bepaalde voorwaarden ook betaald werken.

Wat zijn AMV-ers (alleenstaande minderjarige vluchtelingen)?

Dit zijn jonge vluchtelingen (jongens en meisjes) tussen de 15 en 18 jaar die zonder ouders en begeleiding in Nederland asiel hebben aangevraagd. Deze jongeren krijgen via de voogdij-organisatie NIDOS een voogd toegewezen. Zij volgen ook speciale programma’s, gaan overdag naar school. COA helpt hen bij het aanbrengen van structuur en de eerste stappen op weg naar integratie. Er zijn ook speciaal opgeleide medewerkers aanwezig die deze jongeren begeleiden.

Wat doen de AMV-ers (jongeren) overdag in de opvang?

De jongeren volgen verplicht onderwijs. Verder krijgen zij dagprogramma’s aangeboden en zijn er allerlei activiteiten op het gebied van vrijetijdsbesteding. Ook doen zij huishoudelijke klussen, zoals boodschappen doen, eten koken en corvée. Ook kunnen zij zich aansluiten bij lokale sportclubs, of andere activiteiten in de omgeving.

Gaan alle kinderen naar school

Alle kinderen zijn volgens de wet leerplichtig. Er wordt gezocht naar onderwijsplekken in de directe omgeving van de opvang. In de beginfase is het onderwijs ook vooral gericht op het onder de knie krijgen van de Nederlandse taal.

Worden de asielzoekers gescreend of onderzocht?

Na binnenkomst in Nederland worden alle asielzoekers geïdentificeerd en geregistreerd door de AVIM (Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel) en de IND. De Koninklijke Marechaussee onderzoekt eventuele documenten nader. De mensen krijgen een medische intake en zo nodig een tbc-controle.

Wie is verantwoordelijk voor de asielzoekers?

COA is in eerste instantie verantwoordelijk voor de opvang van de asielzoekers. Voor jonge vluchtelingen (AMV) wordt dit gedaan in samenwerking met NIDOS. Verder zijn op alle locaties gespecialiseerde medewerkers beschikbaar, onder andere voor medische zorg en geestelijke bijstand. Voor het verkrijgen van de verblijfsstatus is de Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND) verantwoordelijk.

Mogen de bewoners bezoek ontvangen?

Ja, ze mogen bezoek ontvangen, tussen 8.00 en 22.00 uur. Het COA kent een bezoekersregeling.

Wat voor soort ondersteuning is er voor de bewoners om hun overgang naar onze gemeenschap soepel te laten verlopen?

De bewoners krijgen uitgebreid informatie over het reilen en zeilen in Nederland. Wat zijn onze gebruiken, wat wordt er van de bewoners verwacht. Het allerbelangrijkste is ook dat zij snel de Nederlandse taal onder de knie krijgen. Hier wordt veel aandacht aan besteed. Verder kunnen bewoners eventueel betaald- of vrijwilligerswerk doen. Voor betaald werk moeten zij minimaal 24 weken in Nederland zijn én dienen zij te beschikken over een BSN-nummer. Bewoners worden ook aangemoedigd om deel te nemen aan allerlei activiteiten buiten de opvang, zoals sport en cultuur. Contacten met vrijwilligers worden op prijs gesteld.

Kan ik bijdragen aan een prettige integratie?

In opvanglocaties voor vluchtelingen zijn veel vrijwilligers actief. Ook buiten opvanglocaties zetten mensen zich belangeloos in voor vluchtelingen. Met eigen initiatieven of vanuit organisaties en bedrijven. Daar is het COA erg blij mee. In sommige gevallen zijn ook spullen welkom. Hoe COA dit gaat coördineren, komt op een later moment te staan op de COA-locatiepagina van deze opvang te staan.

Waar gaan de asielzoekers naartoe wanneer het tijdelijke verblijf afloopt?

Zodra deze tijdelijke locatie na maximaal 3 jaar sluit, worden de bewoners overgeplaatst naar andere locaties in Nederland. Dat kan zijn naar noodopvanglocaties, of naar reguliere azc’s. Dit is afhankelijk waar op dat moment plek vrij is. Dat zou ook de woongemeenschap bij het station kunnen zijn, als deze op dat moment al klaar is. Zie de informatie hierover op de pagina Vaste opvang: woongemeenschap Noaberhoek.

Waar kan ik meer informatie lezen over de opvang van asielzoekers?

Op de website van COA leest u meer informatie:

Heeft u gevonden wat u zocht?