Omgevingsvergunning aanvragen
Een omgevingsvergunning is een vergunning voor verschillende activiteiten, zoals een omgevingsplanactiviteit voor het bouwen van een woning, een bijgebouw, het kappen van een boom, slopen van een pand, aanleggen van een uitweg, activiteit in kader van milieu, wijzigen van een monument. In het omgevingsplan is geregeld wanneer een vergunning nodig is of wanneer u een melding moet doen. U kunt in het Omgevingsloket het omgevingsplan bekijken en een check doen. Wanneer u vragen heeft over de check of andere vragen dan kunt u contact opnemen met het Loket bouwen en wonen.
De regels voor bouwen zijn veranderd. De omgevingswet knipt het op in 2 delen: het ruimtelijke en technische bouwen. Onder de uitklapvelden vindt u o.a. voor bouwen (met uitleg van het ruimtelijke en technische bouwen), uitweg en kap verdere specifieke informatie. Ook vindt u hier meer informatie over de Wet kwaliteitsborging en Wet bibob
Wat moet u doen als u een omgevingsvergunning nodig heeft?
Wanneer uw plan niet past in het omgevingsplan is het aan te raden om eerst een conceptverzoek te doen. Voor meer informatie kunt u het best het Conceptverzoek nalezen.
U kunt een aanvraag omgevingsvergunning doen. U vult de vragen in en voegt daarbij de noodzakelijke bijlagen toe. Kunt u de aanvraag niet digitaal doen, neem dan contact op met het loket bouwen en wonen via tel (0314) 377 377. Wanneer de aanvraag bij de gemeente is binnengekomen, publiceert de gemeente de aanvraag op officielebekendmakingen.nl. Vervolgens gaat de gemeente de aanvraag toetsen. Wanneer een aanvraag niet compleet is, krijgt u hiervan bericht.
Let op!
- Het kan zijn dat wij voor de locatie waarvoor u de omgevingsvergunning aanvraagt, eisen stellen aan de ruimtelijke kwaliteit voor bebouwing en omgeving (voorheen welstand). Dit betekent dat uw aanvraag ook getoetst wordt aan eisen voor ruimtelijke kwaliteit. Kijk voor meer informatie op Ruimtelijke kwaliteit.
- Gebouwen moeten brandveilig worden gebruikt. Hiervoor gelden landelijke regels. Het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) verplicht in bepaalde gevallen een gebruiksmelding voordat een gebouw in gebruik genomen kan worden. Dit heeft te maken met brandveiligheid. Deze gebruiksmeldingsplicht hangt af van de gebruiksfunctie van het gebouw (bijvoorbeeld woning voor zorg, café, winkel, kinderdagverblijf of basisschool), of van het aantal personen dat daarin tegelijk zal verblijven. Voor meer informatie kijk op het Informatiepunt Leefomgeving.
- U moet ervoor zorgen dat de kans op het ontstaan van een brandgevaarlijke situatie minimaal is. Bij brand moet u deze blussen of de ontwikkeling en uitbreiding van brand en rook voldoende beperken. Dit doet u door gebruik te maken van onbrandbare of brandvertragende materialen. In samenhang hiermee geldt een specifieke zorgplicht brandveilig gebruik op basis van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Voor meer informatie kijk op het Informatiepunt Leefomgeving.
Hoe lang duurt het voordat u een vergunning krijgt?
Bij een aanvraag is in de meeste gevallen de procedure 8 weken. De gemeente kan deze termijn met 6 weken verlengen. Beslist de gemeente niet binnen de termijn? Dan kunt u de gemeente verzoeken zo snel mogelijk te beslissen. In een aantal uitzonderingen geldt dat er een zogenaamde uitgebreide procedure moet worden doorlopen.
Wanneer een vergunning wordt verleend dan wordt deze gepubliceerd op officielebekendmakingen.nl. In de vergunning staat hoe bezwaar of beroep kan worden ingediend.
Let op: het kan zijn dat u naast het aanvragen van een vergunning ook een melding voor de Wet kwaliteitsborging moet doen. Meer informatie vindt u op Wet kwaliteitsborging.
Hieronder en in de uitklapvelden vindt u informatie per activiteit.
- Onder Bouwen leest u wat het verschil is tussen ruimtelijk en technisch bouwen. Verder staan er tips waarmee u rekening moet houden als u wilt gaan bouwen.
- Onder Kappen is uitgelegd wanneer u een vergunning nodig heeft en wanneer u bijvoorbeeld een kapmelding moet doen. Ook staat er wanneer de gemeente een vergunning kan weigeren.
- Onder In- en uitrit staat informatie over de aanleg van een uitweg. Ook leest u hoe u vooraf kunt navragen wat de mogelijkheden voor een uitweg zijn.
- Onder milieu wordt u de weg gewezen naar verdere informatie over milieu.
- Als laatste leest u onder Sloop wanneer een sloopmelding nodig is. Ook staat er informatie over asbest.