Een omgevingsvergunning is een vergunning voor verschillende activiteiten, zoals een omgevingsplanactiviteit voor het bouwen van een woning, een bijgebouw, het kappen van een boom, slopen van een pand, aanleggen van een uitweg, activiteit in kader van milieu, wijzigen van een monument. In het omgevingsplan is geregeld wanneer een vergunning nodig is of wanneer u een melding moet doen. U kunt in het Omgevingsloket het omgevingsplan bekijken en een check doen. Wanneer u vragen heeft over de check of andere vragen dan kunt u contact opnemen met het Loket bouwen en wonen.  

De regels voor bouwen zijn veranderd. De omgevingswet knipt het op in 2 delen: het ruimtelijke en technische bouwen. Onder de uitklapvelden vindt u o.a. voor bouwen (met uitleg van het ruimtelijke en technische bouwen), uitweg en kap verdere specifieke informatie. Ook vindt u hier meer informatie over de Wet kwaliteitsborging en Wet bibob 

Wat moet u doen als u een omgevingsvergunning nodig heeft?

Wanneer uw plan niet past in het omgevingsplan is het aan te raden om eerst een conceptverzoek te doen. Voor meer informatie kunt u het best het Conceptverzoek nalezen.

U kunt een aanvraag omgevingsvergunning doen. U vult de vragen in en voegt daarbij de noodzakelijke bijlagen toe. Kunt u de aanvraag niet digitaal doen, neem dan contact op met het loket bouwen en wonen via tel (0314) 377 377. Wanneer de aanvraag bij de gemeente is binnengekomen, publiceert de gemeente de aanvraag op officielebekendmakingen.nl. Vervolgens gaat de gemeente de aanvraag toetsen. Wanneer een aanvraag niet compleet is, krijgt u hiervan bericht.

Let op!

  • Het kan zijn dat wij voor de locatie waarvoor u de omgevingsvergunning aanvraagt, eisen stellen aan de ruimtelijke kwaliteit voor bebouwing en omgeving (voorheen welstand). Dit betekent dat uw aanvraag ook getoetst wordt aan eisen voor ruimtelijke kwaliteit. Kijk voor meer informatie op Ruimtelijke kwaliteit.
  • Gebouwen moeten brandveilig worden gebruikt. Hiervoor gelden landelijke regels. Het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) verplicht in bepaalde gevallen een gebruiksmelding voordat een gebouw in gebruik genomen kan worden. Dit heeft te maken met brandveiligheid. Deze gebruiksmeldingsplicht hangt af van de gebruiksfunctie van het gebouw (bijvoorbeeld woning voor zorg, café, winkel, kinderdagverblijf of basisschool), of van het aantal personen dat daarin tegelijk zal verblijven. Voor meer informatie kijk op het Informatiepunt Leefomgeving
  • U moet ervoor zorgen dat de kans op het ontstaan van een brandgevaarlijke situatie minimaal is. Bij brand moet u deze blussen of de ontwikkeling en uitbreiding van brand en rook voldoende beperken. Dit doet u door gebruik te maken van onbrandbare of brandvertragende materialen. In samenhang hiermee geldt een specifieke zorgplicht brandveilig gebruik op basis van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Voor meer informatie kijk op het Informatiepunt Leefomgeving.

Hoe lang duurt het voordat u een vergunning krijgt?

Bij een aanvraag is in de meeste gevallen de procedure 8 weken. De gemeente kan deze termijn met 6 weken verlengen. Beslist de gemeente niet binnen de termijn? Dan kunt u de gemeente verzoeken zo snel mogelijk te beslissen. In een aantal uitzonderingen geldt dat er een zogenaamde uitgebreide procedure moet worden doorlopen.

Wanneer een vergunning wordt verleend dan wordt deze gepubliceerd op officielebekendmakingen.nl. In de vergunning staat hoe bezwaar of beroep kan worden ingediend. 

Let op: het kan zijn dat u naast het aanvragen van een vergunning ook een melding voor de Wet kwaliteitsborging moet doen. Meer informatie vindt u op Wet kwaliteitsborging.

Wat kost het?

De kosten zijn afhankelijk van onder andere: 

  • eventueel benodigd conceptverzoek 
  • de bouwkosten 
  • de benodigde werkzaamheden voor een vergunning 
  • de te doorlopen procedure 

Voor de actuele tarieven kijkt u in onderstaande legesverordeningen en welstandsregeling. 

Bekijk ook het uitklapveld Woningbouwtype code en toeslagen voor de leges. 

De tarieventabellen van eerdere jaren kunt u bekijken in het archief van deze website.

Wet Bibob

Toets Integriteitsbeoordeling (Wet Bibob) 

Als u een omgevingsvergunning wilt aanvragen of een melding wilt doen, dan kan het zijn dat uw aanvraag of melding valt onder ons Bibob-beleid. Bibob staat voor ‘Bevordering Integriteitsbeoordeling door het Openbaar bestuur'. Als er een ernstig gevaar dreigt dat de vergunning wordt misbruikt, kan het bestuursorgaan de aanvraag weigeren of de vergunning intrekken. Zo wordt voorkomen dat de overheid criminele activiteiten faciliteert. Ook wordt de concurrentiepositie van bonafide aanvragers beschermd. In onze Beleidsregels Bibob is te zien in welke situaties een toets wordt uitgevoerd. Meer informatie over de Wet Bibob en ons Bibob-beleid leest u op de websites wetten.overheid.nl en lokaleregelgeving.overheid.nl

Wet- en Regelgeving

Wanneer u onvoldoende informatie heeft of u nog vragen of onduidelijkheden heeft, kunt u contact opnemen met het loket bouwen en wonen (0314) 377 37. Meer informatie over het loket bouwen en wonen kunt u ook vinden op pagina Informatie loket bouwen en wonen.  

Hieronder en in de uitklapvelden vindt u informatie per activiteit. 

  • Onder Bouwen leest u wat het verschil is tussen ruimtelijk en technisch bouwen. Verder staan er  tips waarmee u rekening moet houden als u wilt gaan bouwen.
  • Onder Kappen is uitgelegd wanneer u een vergunning nodig heeft en wanneer u bijvoorbeeld een kapmelding moet doen. Ook staat er wanneer de gemeente een vergunning kan weigeren.
  • Onder In- en uitrit staat informatie over de aanleg van een uitweg. Ook leest u hoe u vooraf kunt navragen wat de mogelijkheden voor een uitweg zijn.
  • Onder milieu wordt u de weg gewezen naar verdere informatie over milieu.
  • Als laatste leest u onder Sloop wanneer een sloopmelding nodig is. Ook staat er informatie over asbest. 

Woningbouwtype code en toeslagen voor de leges

Voor alle gebouwen is uitgegaan van een standaard afwerkingsniveau. Alleen voor woningvoorzieningen is deze verder onderverdeeld. Voor alle uitvoeringsniveaus geldt het bouwbesluit.

Uitvoeringsniveau Standaard

Spouwmuur met normale isolatie, buitenspouwblad gevelsteen, binnenspouwblad kalkzandsteen. Hardhouten buitenkozijnen, plaatstalen binnenkozijnen en opdek binnendeuren, vurenhouten trappen, tegelwerk natte ruimte tot 1,8 meter, binnenwanden behangklaar, Vr-ketel met warm-tapwatervoorziening, normaal schakelmateriaal, standaard keuken en sanitair. Het betreft meestal de goedkopere (planmatige gebouwde) huur- en koopwoningen.

Uitvoeringsniveau Hoogwaardig

Spouwmuur met normale isolatie, buitenspouwblad gevelsteen, binnenspouwblad kalkzandsteen. Hardhouten buitenkozijnen en plaatstalen binnenkozijnen, opdek binnendeuren, vurenhouten trappen, tegelwerk natte ruimte tot 2,20 meter, binnenwanden behangklaar, gedeeltelijk stucwerk in de woon- en verkeersruimten. Hr-ketel met warm-tapwatervoorziening, beter schakelmateriaal, betere keuken en sanitair. Het betreft meestal de middensector (planmatige gebouwde) huur- en koopwoningen.

Uitvoeringsniveau Luxe

Spouwmuur met optimale isolatie, buitenspouwblad betere gevelsteen, binnenspouwblad kalkzandsteen. Hardhouten buitenkozijnen en hardhouten binnenkozijnen,  luxe stijl binnendeuren, hardhouten trappen, luxe tegelwerk natte ruimte tot plafond, binnenwanden stucwerk. Hr-ketel met warm-tapwatervoorziening, luxe design schakelmateriaal, luxe design keuken en sanitair. Het betreft meestal de duurdere in opdracht gebouwde koopwoningen.

Toeslagen

Gebouwen kunnen dezelfde vorm hebben, maar de afwerkingen of installaties kunnen verschillend zijn. Het kunnen verschillende geveltypen zijn, bijvoorbeeld andere materialen voor de kozijnen. De gebouwinstallatie kan van simpele uitvoering zijn tot aan een high tech installatie. De architectuur kan per gebouw dan ook nog erg verschillen. Hierdoor ontstaat afwijkende architectuur. Gevels kunnen strak zonder enige uitbouw zijn tot aan veel verfraaiingen.

Voor de verschillende gebouwen worden de toeslagen in percentages gegeven. Per gebouwtype zijn er verschillende toeslagen.

  1. Civieltechnische voorzieningen
  2. Agrarische en indrustriële voorzieningen
  3. Administratieve, commerciële en beschermende voorzieningen
  4. Gezondheids- en sociale voorzieningen
  5. Recreatieve voorzieningen
  6. Onderwijs-, wetenschaps en Informatievoorzieningen
  7. Woonvoorzieningen

Gebouw Beheer Voorzieningen

  • PLC (Programmable Logic Circuit of Controller) = Installatie voor het regelen van de CV-opwekking
  • IBS (Installatie Beheer Systeem) = Installatie voor beheer van de installatie
  • GBS (Gebouw Beheer Systeem) = Installatie voor regeling van het klimaat en brandmelding
  • GBS PLUS ( Gebouw Beheer Systeem) = Installatie voor regeling van het klimaat, brandmelding en inbraakbeveiliging
  • GBS PLUS PLUS ( Gebouw Beheer Systeem) = Installatie voor regeling van het klimaat, brandmelding en inbraakbeveiliging, verlichting en toegangscontrole

Toeslagen gebouwtype

Hieronder vindt u per gebouwtype de toeslag voor de verschillende onderdelen.

Toeslag gebouwtype 1
UiterlijkPercentage
Geschilderde wanden2%
Hoog verlichtingsniveau3%

Waar hieronder wordt gesproken over Afwijkende architectuur wordt daaronder verstaan:  natuursteen beplating, luxe aluminium, houten of kunststof puien, inhammen of ronde hoeken.

Toeslag gebouwtype 2
UiterlijkInstallatieInrichting
Afwijkende architectuur:  4%PLC:  2%Kantooroppervlak groter dan 15% van het oppervlak bij bedrijfsgebouwen: 2%
Betonnen draagconstructie i.p.v. staal: 3%IBS: 2% 
Metalen gevelbeplating in kleur: 1%GBS: 4% 
Dockshelters met docklevelers: 2%GBS Plus: 6% 
Toeslag gebouwtype 3
UiterlijkInstallatie
Afwijkende architectuur: 5%PLC: 1%
Vliesgevel: 9%IBS: 2%
 GBS: 4%
 GBS PLUS: 6%
 GBS PLUS PLUS: 8%
Toeslag gebouwtype 4
UiterlijkInstallatie
Afwijkende architectuur: 4%PLC: 1%
Vliesgevel: 8%IBS: 3%
 GBS: 5%
 GBS PLUS: 7%
 GBS PLUS PLUS: 10%
Toeslag gebouwtype 5
UiterlijkInstallatie
Afwijkende architectuur: 3%PLC: 1%
 IBS: 1%
 GBS: 2%
 GBS PLUS: 4%
 GBS PLUS PLUS: 8%
Toeslag gebouwtype 6
UiterlijkInstallatie
Afwijkende architectuur: 5%PLC: 1%
Vliesgevel: 7%IBS: 2%
 GBS: 4%
 GBS PLUS: 6%
 GBS PLUS PLUS: 8%
Toeslag gebouwtype 7
UiterlijkInrichtingProjecttoeslag
Afwijkende architectuur: 5%Sanitair luxe: 3%tot 20 woningen: 0%
Rieten daken: 4%Keuken luxe: 6%van 21 tot 50 woningen: -4%
 Keuken zeer luxe: 12%van 51 tot 100 woningen: -7%
  vanaf 101 woningen: -8,5%

Bouwen

De regels voor bouwen gaan veranderen. De omgevingswet knipt het op in 2 delen: het ruimtelijke en technische bouwen.

  • Ruimtelijk bouwen gaat erover of op een bepaalde plek gebouwd mag worden. Dit is geregeld in het omgevingsplan. Het kan ook nodig zijn om u met participatie bezig te houden. Bekijk daarvoor de pagina Participatie.
  • Technisch bouwen gaat over of het bouwplan voldoet aan de bouwtechnische voorschriften. Dit is geregeld in de Wet kwaliteitsborging (Wkb). Meer informatie leest u op de pagina Wet Kwaliteitsborging. Dit betekent dat u mogelijk naast een omgevingsplanactiviteit ook een zogenaamde technische bouwactiviteit voor de Wkb moet doen. Dit doet u op het omgevingsloket.   

Een voorbeeld: u wilt een woning bouwen. In het omgevingsplan is aangegeven of u hiervoor een vergunning moet aanvragen. Dit is de zogenaamde omgevingsplanactiviteit. U doet deze aanvraag via het omgevingsloket. Daarnaast moet u voor de Wkb een zogenaamde technische bouwactiviteit doen. Dit gebeurt ook via het omgevingsloket.

Goed om te weten: 

Moet ik rekening houden met bomen als ik werkzaamheden ga uitvoeren? 

Ja, u moet rekening houden met de bomen. Zo moeten bijvoorbeeld bouwhekken 1 meter buiten de kroonprojectie worden geplaatst. Ook mogen voertuigen of bouwketen niet op het wortelpakket worden geplaatst. In de Bomenposter en in de folder Tien geboden bomen vindt u de randvoorwaarden. In de Bomenposter worden aan de hand van tekeningen de randvoorwaarden uitgelegd. In de folder zijn de 10 geboden voor bouw of aanleg bij bomen opgenomen.  

Riool en hemelwaterafvoer  

Wanneer u nieuw bouwt, uitbouwt of aanbouwt, mag u het rioolwater (vuilwater: douche, toilet, etc.) aansluiten op de riolering van de gemeente. Op de website van Buha vindt u hierover meer informatie. Voor een nieuwbouwwoning moet u hiervoor een rioolaansluitingsvergunning aanvragen. 

Voor het hemelwater gelden andere regels. Het hemelwater moet op eigen terrein verwerkt worden. Daar bent u als perceeleigenaar zelf verantwoordelijk voor. Dit mag dus niet op de riolering worden aangesloten. U moet hiervoor zelf voorzieningen treffen. Dit kan bijvoorbeeld met infiltratiekratten. Voor de eisen met betrekking tot de infiltratievoorziening verwijzen wij u naar de eerdergenoemde website van Buha.  

Bodemonderzoek en –sanering 

Voor u gaat bouwen, is het belangrijk om te weten of de bodem schoon is. Mogelijk is bodenomzonderzoek hiervoor nodig. Beijk daarvoor Het belang van bodem.  

Zijn er subsidies mogelijk? 

Wanneer u een monument hebt kunt u in sommige gevallen een subsidie aanvragen. Op de pagina Subsidie voor monumenten leest u er meer over. Voor meer informatie in het kader van duurzaamheid gaat u naar de pagina Doetinchem duurzaam.  

Kappen

Wanneer is een vergunning of melding nodig voor het kappen van een boom?

U kunt via de website omgevingswet.overheid.nl nagaan of u bij kappen een vergunning van de gemeente moet hebben. Of een melding moet doen bij de provincie. Op die website (aanvragen) kunt u daarna deze aanvraag of melding ook indienen.

Wat kost het?

Het in behandeling nemen van een aanvraag voor een vergunning om een boom/bomen te mogen kappen kost € 300,-.

Bomenverordening, bebouwingscontour houtkap en bijzondere bomen

De bomenverordening van de gemeente regelt wat mag en niet mag met bomen in onze gemeente. Deze verordening staat op de website lokaleregelgeving.overheid.nl. Hierin is ook de bebouwingscontour houtkap vastgelegd. En de bijzondere bomen aangewezen. Voor de vergunningcheck moet u weten of de boom binnen of buiten de bebouwingscontour houtkap staat. Deze contour is weergegeven op de kaartviewer Bijzondere bomen. Daarop staan ook de aangewezen bijzondere bomen. 

Tip: 

Vraagt u een omgevingsvergunning voor het kappen aan, dan kunnen anderen bezwaar maken tegen de eventuele vergunningverlening. Overleg daarom eerst met omwonenden of zij bezwaar hebben tegen het kappen van een boom.  

Boom kappen tijdens de beroepstermijn 

Kapt u de boom al voordat de beroepstermijn voorbij is? Als de rechter de vergunning afwijst, kan hij beslissen dat u een nieuwe boom moet planten op dezelfde locatie.  
 

In- en uitrit (uitweg)

Wanneer u een uitweg naar de weg wilt aanbrengen dan moet u een aanvraag omgevingsvergunning doen. Dit geldt ook als u een bestaande uitrit wilt veranderen. Bij de aanvraag moet u een situatieschets toevoegen.  

Een vergunning kan worden geweigerd: 

  • ter voorkoming van gevaar voor het verkeer op de weg; 
  • als dat zonder noodzaak ten koste gaat van een openbare parkeerplaats; 
  • als het openbaar groen daardoor op onaanvaardbare wijze wordt aangetast; 
  • als er sprake is van een uitweg van een perceel dat al door een andere uitweg wordt ontsloten en de aanleg van deze tweede uitweg ten koste gaat van een openbare parkeerplaats of het openbaar groen. 

Wanneer de beslissing positief is dan vermelden wij onder welke voorwaarden u de uitweg kunt laten aanleggen. 

Informatie over het aanleggen van een uitweg 

Particulieren 

Bij particulieren legt de gemeente zelf de uitweg aan. Dit is om uniformiteit in het straatbeeld en de kwaliteit van het straatwerk te behouden. De kosten voor het aanleggen van de uitweg worden in rekening gebracht bij de aanvrager. De kosten zijn afhankelijk van bijvoorbeeld de locatie, of de omvang van de uitweg. Er is dus geen standaardbedrag te noemen. Voor de betaling van de aanlegkosten ontvangt u een nota. Daarnaast bent u voor het aanvragen van de omgevingsvergunning legeskosten verschuldigd. Deze kosten kunt u vinden onder het uitklapveld Wat kost het?  

Bedrijven

Ook bij bedrijven legt de gemeente zelf de uitweg aan. Dit is om uniformiteit in het straatbeeld en de kwaliteit van het straatwerk te behouden. De kosten voor het aanleggen van de uitweg worden in rekening gebracht bij de aanvrager. De kosten zijn afhankelijk van bijvoorbeeld de locatie, of de omvang van de uitweg. Er is dus geen standaardbedrag te noemen. In specifieke situaties mag een uitweg bij een bedrijf door aanvrager zelf worden aangelegd. De voorwaarden waaronder het dan moet gebeuren staan in de vergunning. 

Twijfelt u of u een omgevingsvergunning kunt aanvragen?

Het is niet verplicht om eerst een conceptverzoek in te dienen voordat u een aanvraag omgevingsvergunning indient. Op het Omgevingsloket ontbreekt de mogelijkheid om een conceptverzoek voor een uitrit/uitweg in te dienen.

Daarom bieden wij u de mogelijkheid om vooraf bij het bouwloket na te vragen wanneer u twijfelt of u een omgevingsvergunning kunt aanvragen voor uw uitrit/uitweg. Het bouwloket is bereikbaar via (0314) 377 777. U kunt ons ook mailen via bouwen&wonen@doetinchem.nl.
Omschrijf waar u de uitweg precies wilt laten aanleggen en geef dit duidelijk aan op een tekening/schets.
Vermeld in uw e-mail het telefoonnummer waarop u bereikbaar bent. Het bouwloket neemt dan contact met u op.

Kosten

Aan een bouwloketvraag zijn geen kosten verbonden.

Milieu

Start u een nieuw bedrijf, wijzigt u een bestaand bedrijf of breidt u deze uit? Voor diverse activiteiten hebt u een omgevingsvergunning nodig of moet u een melding doen. Meer informatie kunt u vinden op de website van de Omgevingsdienst Achterhoek odachterhoek.nl

Sloop

Voor iedereen die een bouwwerk geheel of gedeeltelijk wil afbreken of uit elkaar wil halen, gelden plichten en algemene rijksregels voor het uitvoeren van sloopwerkzaamheden. U kunt een check doen via omgevingswet.overheid.nl. Hieruit volgt of u een melding moet doen.  

De omgevingsdienst Achterhoek (ODA)  behandelt namens de gemeente de meldingen van asbest. Minimaal 4 weken voordat u gaat slopen moet u een melding indienen. Lees daarvoor de informatie op odachterhoek.nl

In de volgende gevallen doet u dit uiterlijk 5 werkdagen van tevoren:

  • een particulier die maximaal 35 m2 van de volgende asbesthoudende materialen in het geheel verwijdert uit een woonfunctie:
    • geschroefde golfplaten met hechtgebonden asbestvezels (geen dakleien)
    • vloertegels
    • niet-gelijmde vloerbedekking
  • het verwijderen van asbest vanwege reparatiewerkzaamheden of mutatie-onderhoudswerkzaamheden aan een bouwwerk dat in gebruik is. Onder de voorwaarde dat er (bij langer dan 1 week) onnodige leegstand of ernstige belemmering van het gebruiksgenot van het bouwwerk zou zijn. Mutatie-onderhoudswerkzaamheden zijn onderhoudswerkzaamheden die plaatsvinden bij de wisseling van huurder van huurwoningen.  

Uitzonderingen op de meldingsplicht 

Voor de volgende sloopactiviteiten is melden niet verplicht: 

  • als de (ingeschatte) hoeveelheid sloopafval die bij de sloopwerkzaamheden ontstaat, maximaal 10 m3 is. Als het om asbest gaat, geldt deze uitzondering niet.
  • het slopen van een seizoensgebonden bouwwerk
  • het slopen op grond van een maatwerkvoorschrift op grond van artikel 3.7 van het Bbl
  • het slopen op grond van een besluit tot oplegging van een last onder bestuursdwang of last onder dwangsom
  • het professioneel verwijderen van asbesthoudende materialen in bepaalde installaties en constructies

Welke gegevens moet u bij de melding invullen?

  • naam en adres eigenaar van het gebouw dat asbest bevat
  • naam en adres uitvoerder van de werkzaamheden
  • adres, kadastraal nummer en soort gebouw
  • de data en tijdstippen waarop u gaat slopen
  • hoe u gaat slopen
  • gegevens over de afvalstoffen en hoe u deze gaat afvoeren

Wanneer moet ik een asbestinventarisatierapport meesturen?

U moet een asbestinventarisatierapport meesturen als u:

  • meer dan 35 m2 asbesthoudend materiaal verwijdert
  • asbest verwijdert uit een gebouw dat gebouwd is vóór 1994

Dit rapport moet worden opgesteld door een bevoegd asbestinventarisatiebedrijf.

Monument of cultuurhistorisch waardevol object

Wanneer uw woning/pand een monument is of in het omgevingsplan als cultuurhistorisch waardevol is aangegeven dan heeft u een omgevingsplanvergunning voor het slopen nodig. Het kan daarnaast ook nodig zijn om een melding sloopactiviteit te doen.

Informatie over asbest

Asbest werd vroeger veel gebruikt in bouwmaterialen, vloerbedekking en huishoudelijke apparaten. Zolang de asbestvezels gebonden zijn aan stevig materiaal en niet kunnen worden ingeademd, zijn de risico's klein. Als asbest in een woning zit en niet beschadigd is, mag dit meestal ook blijven zitten. Als u asbest gaat verwijderen, komen er vezels vrij. Ademt u deze vezels in, dan kunt u kanker krijgen. Daarom mag u asbest niet zomaar verwijderen. Bij het verwijderen van asbest moet u zich aan strenge regels houden. Daarom moet u in veel gevallen een melding doen. Bent u niet de eigenaar van de woning, maar huurder? Neem dan eerst contact op met de verhuurder.

Asbestwegwijzer

Weet u niet zeker of een bepaald materiaal asbest bevat? Kijk op de website iplo.nl/asbestwegwijzer om een indruk te krijgen in welke materialen asbest kan zitten. Alleen onderzoek kan aantonen of een materiaal of product asbest bevat. Laat een bevoegd bedrijf een asbestinventarisatie doen om dit na te gaan. Zij maken een asbestinventarisatierapport dat u inlevert bij de melding.

Asbest is niet verboden. Asbest mag alleen niet meer worden toegepast, hergebruikt, verwerkt en /of worden bewerkt.

Afvalbrengstation

Een inwoner van de gemeente Doetinchem mag met een geaccepteerde melding gratis onder bepaalde voorwaarden maximaal 35 m2 asbest brengen naar het brengpunt in Doetinchem. Lees daarvoor de informatie en voorwaarden op de website buha.nl/brengpunt.

Heeft u gevonden wat u zocht?