Werkgemeente met ruimte voor talent en innovatie op weg naar 2036

Sterke werklocaties met ruimte voor innovatie

Een veranderende economie kan veel invloed hebben op onze omgeving. Voorbeelden hiervan zijn de overgang naar een circulaire economie en de wisselende beschikbaarheid van grondstoffen. Zo is het lang niet altijd meer een zekerheid dat overal energie geleverd kan worden en is het in de bouw steeds vaker moeilijk om aan bepaalde materialen te komen. Steeds meer bedrijven halen de productie van grondstoffen dichterbij. Zo zijn zij minder afhankelijk van anderen. Alle ontwikkelingen samen zorgen ervoor, naast de economische groei op zichzelf, dat bedrijven steeds meer ruimte nodig hebben. We proberen daarom zo slim mogelijk om te gaan met de beschikbare ruimte.

We werken samen met ondernemers aan de toekomstbestendigheid van onze bedrijventerreinen. We ondersteunen initiatieven op het gebied van de energietransitie, vergroening, klimaatadaptatie, biodiversiteit en circulaire economie. Hiermee dragen we bij aan een toekomstbestendig werklandschap.

We zetten in op een sterk ondernemersklimaat door actief de samenwerking op te zoeken met maatschappelijke organisaties, ondernemers en instellingen. We koesteren hierbij bedrijven die passen binnen het profiel uit de regio en hebben oog voor lokale ondernemers. Ook zetten we in op een aantrekkelijk woon-werk klimaat om onze werknemers te binden met goede maatschappelijke en culturele voorzieningen, een sterk verenigingsleven en een bruisende binnenstad.

Bruisende binnenstad als magneet voor de regio

Het centrum van de stad Doetinchem heeft haar eigen karakter en aantrekkingskracht en is een bron van werkgelegenheid. We blijven werken aan een toekomstbestendige binnenstad, waarbij de economische ontwikkelingen op de bedrijventerreinen en in de binnenstad elkaar verder versterken. Denk hierbij aan het duurzaam opzetten van logistiek in de binnenstad, productieketens en de diversiteit in werkgelegenheid.

De economische vitaliteit van de binnenstad wordt versterkt langs de uitgangspunten van de bestuursopdracht Binnenstad: Gastvrij, Groen, Water en Wonen. We streven naar een aantrekkelijk woon-, verblijfs- en werkklimaat en houden rekening met de gevolgen van klimaatverandering. Een bruisende en levendige binnenstad heeft een positief effect op de economie in de hele gemeente. Met onze groeiambitie laten we niet alleen zien dat we als gemeente willen groeien in inwonersaantal. Het laat ook zien dat we onze positie als centrumgemeente willen versterken. De ambitie straalt uit dat we bereid zijn te investeren in een aantrekkelijk centrum met veel economische kracht.

Beschreven ambitie werkgemeente afgebeeld op de kaart

Circulariteit in economisch perspectief

Eén van de onderdelen van dit toekomstbestendige werklandschap is een systeem waarin we water, energie en grondstoffen zoveel mogelijk kunnen behouden en zo efficiënt mogelijk hergebruiken. Dit vraagt om anders denken en doen. Afval zien we als een grondstof. Wat voor de één afval is, is voor de ander nog bruikbaar. Door dat soort partijen aan elkaar te verbinden, kunnen we een kringloop opzetten. We stimuleren inwoners en bedrijven hun afval beter te scheiden. We richten een circulair ambachtscentrum op in samenwerking met verschillende lokale partners. We leveren het circulair ambachtscentrum waarschijnlijk in 2024 op. We bevorderen duurzaam, circulair en klimaatadaptief bouwen bij bedrijven. Daarnaast ondersteunen we verschillende lokale en regionale ‘circulaire’ initiatieven, waar de gemeente actief in participeert, zoals Cirkelregio De Achterhoek en Circulair bedrijventerrein Wijnbergen. De Achterhoekse ondernemerscultuur kenmerkt zich door aanpakken en samenwerken.

Economie in balans met ambitie

De bedrijvige gebieden moeten goed bereikbaar zijn. Ook moeten ze aantrekkelijk en gezond zijn, bijvoorbeeld door de aanwezigheid van voldoende groen. En er moet een goede balans zijn tussen de bedrijven die er actief zijn. Door ons daarop te richten, werken we aan een gemeente waarin bedrijven zich graag vestigen en er graag blijven. Dat is belangrijk voor de economie en de werkgelegenheid in onze gemeente.

Wij willen ervoor zorgen dat er ook in de toekomst voldoende arbeidskrachten zijn voor onze bedrijven en organisaties. In de thematekst ‘Woongemeente voor iedereen’ leest u over een belangrijke voorwaarde, namelijk het voorzien in voldoende passende woningen. Hierbij is het op peil houden van voorzieningen een groot aandachtspunt. Denk hierbij aan culturele en maatschappelijke voorzieningen, maar ook scholen en huisartsen. Onder het thema ‘Mens en ontmoeten’ leest u meer over het op peil houden van het voorzieningenniveau.

Ons doel is een toekomstbestendige economie voor Doetinchem. We werken daar stapsgewijs aan en willen dat geleidelijk aan ook steeds meer gebiedsgericht doen. Als wij het hebben over economie, dan gaat het over onze centrumfunctie, de kleinschalige en grootschalige detailhandel, bedrijventerreinen, kantoren, bepaalde aspecten van de vrijetijdseconomie zoals de horeca, werk aan huis en innovatie. Onze ambitie gaat gepaard met andere keuzes over het ruimtelijk gebruik, zoals de wegenstructuur, het aanbod aan woningen en de aantrekkelijkheid van de leefomgeving, fysiek en sociaal. Samen met andere beleidsterreinen kijken wij naar duurzame groei van onze economie en hoe we dit ruimtelijk vertalen.

Hoe bereiken we dit?

Als vervolg op het rapport 'Doetinchem in bedrijf: op weg naar Toplocatie Oost' zetten we verschillende stappen in de richting van een toekomstbestendige economie voor Doetinchem. Hierbij verschuiven we onze focus van functiegericht naar gebiedsgericht. Denk aan verschillende werkmilieus, zoals de combinatie van wonen met werken. We gaan aan de hand van een, nog op te stellen, economische agenda aan de slag om de economie van Doetinchem te versterken, zowel ruimtelijk als op brede welvaart. We proberen hierbij initiatieven van ondernemers zo veel mogelijk aan te jagen, te faciliteren en te verbinden met andere initiatieven en partijen. Om samenwerking verder op gang te helpen, werken we veel samen met ondernemersverenigingen, parkmanagementorganisaties, de provincie en de regio.

Onze huidige beleidsnota ‘Bedrijventerreinen in Verandering (BIVA)’ vormen we om, zodat het beleid integraal past in de werkwijze van de Omgevingswet. Daarvoor heeft de gemeenteraad in december 2022 een set economische uitgangspunten voor de fysieke leefomgeving vastgesteld. Deze uitgangspunten vormen de basis voor de ‘Strategie werklocaties’, die bij actualisatie van de omgevingsvisie wordt opgenomen. Inzet van de strategie is actief sturen op het optimaliseren van het gebruik van onze bestaande bedrijventerreinen. Een voorbeeld is het gebruik van beschikbare milieuruimte. Ook stimuleren we ondernemers actief mee te denken over het realiseren van klimaatadaptieve, groene en circulaire werklocaties. Naast de optimalisatie van bestaande werklocaties kijken we ook verder naar de mogelijkheid om werklocaties uit te breiden of toe te voegen.