Stappenplan kavel kopen
Lees wat u stap voor stap doet om een kavel te kopen.
1. De oriëntatiefase
Voordat u besluit om in te schrijven op een kavel is het belangrijk dat u eerst onderzoekt wat uw financiële ruimte is. U kunt bijvoorbeeld een financieringsverklaring of hypotheekverklaring bij uw bank opvragen zodat u weet tot welk bedrag u kunt lenen.
Ook raden wij u aan om alvast een afspraak te maken met een bouwadviseur of architect. Tijdens een adviesgesprek kunt u samen kijken of uw droomhuis binnen de regels van het omgevingsplan en het beeldkwaliteitsplan past, maar ook of het binnen uw budget past. Daarmee voorkomt u dat u de kavel op een later moment moet teruggeven, nadat u al de nodige kosten hebt gemaakt.
2. De loting en toewijzing van de kavels
De kavels binnen onze nieuwbouwprojecten worden uitgegeven door middel van loting. De gemeente publiceert op de website en op de gemeentepagina in het Doetinchems Vizier de bekendmaking wanneer u zich kunt inschrijven voor een kavel.
U kunt zich gedurende 6 weken voor de loting inschrijven via het inschrijfformulier dat op de website beschikbaar wordt gesteld. De inschrijving sluit 2 weken voor de lotingsdatum.
Inschrijfkosten
De inschrijfkosten van de loting bedragen € 200,-. U ontvangt hiervoor een betaalverzoek per e-mail. Deze kosten dient u uiterlijk 1 week voor de loting te voldoen. Als u niet op tijd betaalt, kunt u niet meedoen aan de loting. De kosten van deelname aan de loting worden niet terugbetaald en worden ook niet verrekend met de koopsom van de kavel.
Specifieke spelregels
Het kan voorkomen dat een nieuw project specifieke spelregels voor de loting heeft. Deze specifieke spelregels kunt u dan terugvinden op de webpagina van het project.
Loting notaris
De loting waaraan u deelneemt, wordt door een notaris, naar keuze van de gemeente, voltrokken. Na afloop ontvangen alle deelnemers de uitslag van de loting.
Toewijzing kavels
Op basis van de uitslag van de loting worden de kavels toegewezen. Daarbij wordt rekening gehouden met de volgorde van uw voorkeurkavels. Na de toewijzing ontvangen alle deelnemers een schriftelijke bevestiging. Heeft u een kavel toegewezen gekregen, dan heeft u 2 weken de tijd om deze te accepteren.
Reservelijst
Als de kavels van uw voorkeur niet meer beschikbaar zijn, komt u op de reservelijst te staan. Wordt een kavel teruggegeven, dan zullen wij de vrijgekomen kavel aanbieden aan degene die als eerstvolgende voor die kavel op de reservelijst staat.
Vrije verkoop
Als na de toewijzing nog kavels over zijn waar geen enkele deelnemer van de loting interesse in heeft, dan komen deze kavels in de vrije verkoop. Dit zal op de webpagina van het project bekend worden gemaakt. Voor die kavels geldt het principe ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’.
3. De optieperiode
Wanneer u een beschikbare kavel toegewezen krijgt en deze accepteert, is er sprake van een optie. Van deze optie ontvangt u een schriftelijke bevestiging. Hierbij wordt ook de koopovereenkomst op uw naam meegestuurd. Vanaf dat moment reserveren wij de kavel 2 maanden voor u. U kunt binnen 2 maanden de optie zonder aanvullende kosten annuleren.
4. Het bouwplan
Tijdens de optieperiode werkt u uw bouwplan uit met uw bouwadviseur of architect. Hierbij moet u rekening houden met het geldende omgevingsplan en beeldkwaliteitsplan. Heeft u hier vragen over dan kunt u contact opnemen met het Loket bouwen en wonen.
Particulier opdrachtgeverschap
Uw eigen woonwensen vertalen naar uw droomhuis, dat is particulier opdrachtgeverschap. Dit leidt tot veel variatie in huizen en daarmee tot aantrekkelijke woonwijken. Er zijn kavels voor zowel de kleinere als de grote portemonnee. Dit leidt tot een meer gevarieerde samenstelling van de buurten.
Collectief particulier opdrachtgeverschap
Binnen sommige projecten zijn naast kavels voor vrijstaande woningen ook kavels voor twee-onder-een-kapwoningen en rijwoningen beschikbaar. Ook hier is het mogelijk om met één of meerderen een eigen huis te bouwen. Deze gezamenlijke bouw wordt collectief particulier opdrachtgeverschap genoemd. Op deze manier is het bouwen van een huis naar eigen wens voor veel meer mensen mogelijk.
Duurzaam bouwen
Duurzaam bouwen wordt steeds meer de regel. Dit levert veel voordelen op. In veel gevallen zijn er subsidies aan te vragen bij de gemeente, de provincie of de overheid. Kijk voor meer informatie op Duurzaam bouwen.
5. Verlenging van de optie
Bent u er na 2 maanden zeker van dat u de kavel wilt kopen? Dan kunt u de optie met 6 maanden verlengen. Dit doet u door de koopovereenkomst vóór het eindigen van de optieperiode ondertekend terug te sturen. We spreken dan van een koop. Daarna volgt een renteloze periode van 6 maanden.
Waarborgsom
U ontvangt van de gemeente een betaalverzoek voor de betaling van de waarborgsom. Deze bedraagt € 5.000,- inclusief btw. U moet dit bedrag binnen de daarvoor gestelde termijn betalen. De betaalde waarborgsom wordt verrekend met de verschuldigde koopsom van de kavel. Over de waarborgsom wordt geen rente vergoed.
Besluit u tijdens de verlenging van 6 maanden de kavel niet te kopen? Dan moet u dit uiterlijk vóór het einde van de verlengingsperiode schriftelijk aan de gemeente kenbaar maken. U bent dan wel de betaalde waarborgsom kwijt.
Geeft u de kavel terug na de verlengingsperiode van 6 maanden? Dan brengt de gemeente hiervoor een boete van 10 procent van de koopsom van de kavel in rekening. De betaalde waarborgsom wordt verrekend met de verschuldigde boete.
Rentedragende periode
Heeft u voor het einde van de verlengingsperiode de kavel niet teruggegeven en heeft de overdracht van de kavel nog niet bij de notaris plaatsgevonden? Dan heeft u nog eens 6 maanden de tijd om de grond daadwerkelijk af te nemen via de notaris.
Over deze laatste 6 maanden wordt rente berekend over de koopsom van de kavel. Deze rente is gebaseerd op de rente voor uitgifte grond in erfpacht zoals die geldt op het moment dat uw (renteloze) verlenging eindigt. Het rentepercentage wordt jaarlijks herzien en gepubliceerd in de grondprijzentabel van de gemeente Doetinchem. U vindt de grondprijzentabel op Een kavel kopen.
Overdracht kavel
De overdracht van de kavel moet vóór het einde van de rentedragende periode van 6 maanden via de notaris plaatsvinden. Als de overdracht niet tijdig heeft plaatsgevonden, heeft de gemeente het recht de koopovereenkomst te ontbinden. Daarnaast brengt de gemeente u een boete van tien procent van de koopsom van de kavel in rekening. De betaalde waarborgsom wordt verrekend met de verschuldigde boete.
6. De omgevingsvergunning
Voldoet uw bouwplan aan de gestelde eisen/voorwaarden, dan kunt u een omgevingsvergunning aanvragen. Wij raden u aan dit door uw bouwadviseur of architect te laten doen.
Conceptverzoek
Wilt u afwijken van de regels? Dan adviseren wij u om eerst een conceptverzoek in te dienen. De gemeente gaat dan eerst beoordelen of zij mee wil werken aan een afwijking van de regels. Zo voorkomt u dat uw aanvraag voor een omgevingsvergunning onverwacht geweigerd wordt.
Indienen aanvraag
Een conceptverzoek of aanvraag omgevingsvergunning dient u in via het Omgevingsloket Wanneer de aanvraag bij de gemeente is binnengekomen, publiceert de gemeente de aanvraag op officiëlebekendmakingen.nl. Vervolgens gaat de gemeente de aanvraag toetsen. Wanneer een aanvraag niet compleet is, krijgt u hiervan bericht.
Ruimtelijke kwaliteit
Het kan zijn dat wij voor de locatie waarvoor u de omgevingsvergunning aanvraagt, eisen stellen aan de ruimtelijke kwaliteit voor bebouwing en omgeving (voorheen welstand). Dit betekent dat uw aanvraag ook getoetst wordt aan eisen voor ruimtelijke kwaliteit. Kijk voor meer informatie op Ruimtelijke kwaliteit.
Wettelijke termijnen
Bij een aanvraag duurt de procedure in de meeste gevallen 8 weken. De gemeente kan deze termijn met 6 weken verlengen. Beslist de gemeente niet binnen de termijn? Dan kunt u de gemeente verzoeken zo snel mogelijk te beslissen. In een aantal uitzonderingen geldt dat er een zogenaamde uitgebreide procedure moet worden doorlopen.
Onherroepelijke omgevingsvergunning
Wanneer een vergunning wordt verleend dan wordt deze gepubliceerd op officiëlebekendmakingen.nl. In de vergunning staat hoe bezwaar of beroep kan worden ingediend. Als er geen bezwaar of beroep wordt ingediend, is de omgevingsvergunning na 6 weken onherroepelijk.
De (nieuwe) omgevingswet
Sinds 1 januari 2024 wordt een omgevingsvergunning voor nieuwbouw opgeknipt in 2 delen: het ruimtelijke en technische bouwen.
- Ruimtelijk bouwen gaat over of en hoe op een bepaalde plek gebouwd mag worden. Dit is geregeld in het omgevingsplan.
- Technisch bouwen gaat over of het bouwplan voldoet aan de bouwtechnische voorschriften. Dit is geregeld in de Wet kwaliteitsborging (Wkb).
Vaak moet u naast het aanvragen van een omgevingsvergunning ook een melding doen in het kader van de Wet kwaliteitsborging. Daarnaast kan het zijn dat u voor andere activiteiten een omgevingsvergunning nodig heeft (bijvoorbeeld voor een uitweg) of een melding moet doen. Kijk voor meer informatie hierover op Omgevingsvergunning aanvragen.
Legeskosten
Voor het indienen van een conceptverzoek en aanvraag omgevingsvergunning moet u legeskosten betalen.
Kopen zonder omgevingsvergunning
U heeft maximaal 5 jaar de tijd om een aanvraag omgevingsvergunning in te dienen. De tijd gaat in vanaf het ondertekenen van de koopovereenkomst. U mag dus ook de kavel kopen en pas later bouwen.
7. Naar de notaris
Heeft u een financiering (hypotheek) voor de aankoop van de kavel nodig?
Laat u vooraf goed informeren door uw hypotheekadviseur. Veel hypotheekverstrekkers eisen een onherroepelijke omgevingsvergunning en/of een getekende aannemingsovereenkomst. U kunt dan pas een afspraak maken bij een notaris als de omgevingsvergunning is verleend en de financiering rond is.
U kiest zelf een notaris en geeft de notaris zelf opdracht. De notaris maakt de notariële akten voor u op (de akte van levering en de hypotheekakte) en de eindafrekening (nota van afrekening). Ook verzorgt de notaris de aanvraag van de voorlopige grenzen van uw kavel bij het Kadaster. De ondertekening van de notariële akten kan pas plaatsvinden nadat de omgevingsvergunning onherroepelijk is.
Betaalt u de koopsom van de kavel uit eigen financiële middelen (spaargeld)?
Dan kunt u gelijk een afspraak bij een notaris maken; er hoeft dan nog geen omgevingsvergunning verleend te zijn. U kiest zelf een notaris en geeft de notaris zelf opdracht. De notaris maakt de notariële akte voor u op (de akte van levering) en de eindafrekening (nota van afrekening). Ook verzorgt de notaris de aanvraag van de voorlopige grenzen van uw kavel bij het Kadaster.
De (juridische) levering van de kavel
De (juridische) levering van de kavel vindt plaats bij de notaris via een notariële (transport) akte. De notaris controleert onder andere of de verschuldigde koopsom en andere gelden zijn overgemaakt. Een afschrift van de akte wordt ingeschreven bij het Kadaster. Daarmee is de eigendomsoverdracht formeel tot stand gekomen.
Zowel de notariskosten als de kadasterkosten vallen onder de ‘kosten koper’.
8. Start van de bouw
Heeft de (juridische) levering van de kavel plaatsgevonden en is de verleende omgevingsvergunning onherroepelijk? Dan kan er eindelijk gestart worden met de bouw van uw droomhuis.
Uitzetten kavelgrenzen
Uw bouwadviseur, aannemer of architect kan voor de start van de bouw contact opnemen met de toezichthouder van de gemeente. Hij/zij zal dan samen met de landmeter een afspraak ter plaatse maken om de kavelgrenzen uit te zetten, de straatpeilhoogte af te geven en de voorgevellijn uit te zetten.
Toezichthouder
De toezichthouder maakt aanvullende afspraken met u over de bouwplaats inrichting, de controle momenten, het aansluiten van het riool, het mogelijk aanvragen van een uitritvergunning, het infiltreren van het hemelwater en het afvoeren en opslaan van grond.
Bouwmelding
Als sprake is van een technische bouwactiviteit voor bouwwerken in gevolgklasse 1 geldt er een meldingsplicht. De meldingsplicht bestaat uit een bouwmelding en een gereedmelding. Uiterlijk vier weken voor de start van de bouw moet een bouwmelding worden ingediend. De gemeente Doetinchem beoordeelt dan of deze compleet is. Als dat zo is, dan mag de bouw na de termijn van vier weken starten. Als deze niet compleet is dan moet de melder een nieuwe bouwmelding indienen. Er geldt dan opnieuw een termijn van vier weken voordat de bouw kan starten.
Huisnummerbesluit
Als de bouwmelding compleet is of als de omgevingsvergunning onherroepelijk is, gaat er een seintje naar de afdeling BAG (Basisregistratie Adressen en Gebouwen) van de gemeente Doetinchem. De medewerker BAG kan dan een huisnummerbesluit voorbereiden.
Let op: voor het toekennen van een adres moet de BAG medewerker kunnen beschikken over een situatieschets van de woning en plattegronden op schaal. Het is dus belangrijk dat deze bij de bouwmelding worden aangeleverd.
U ontvangt het huisnummerbesluit via de post. Na vaststelling van het huisnummerbesluit wordt het adres in de BAG geregistreerd. Het huisnummerbesluit heeft u nodig voor de aanvraag van uw nutsvoorzieningen (zoals water, elektriciteit en internet).
Ga verder naar de volgende tegel Tijdlijn. Of ga terug naar Een kavel kopen.